پکن اتحادیه اروپا و هند را به بهبود روابط خود با چین فراخواند

وزیر خارجه چین از بروکسل خواست تا موضع خود را در زمینه مشارکت اقتصادی با پکن روشن و شفاف کند

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در نشست منطقه‌ای در جاکاراتا - AFP

پس از تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر کاهش وابستگی اقتصادی خود به چین، پکن از بروکسل خواست تا موضعش را در زمینه مشارکت اقتصادی با جمهوری خلق چین روشن و شفاف کند.

اواخر ماه ژوئن، رهبران اتحادیه اروپا در پایان نشست دو روزه خود در بروکسل متعهد شدند که وابستگی اقتصادی خود به چین را کاهش دهند. رهبران این اتحادیه در بیانه‌ای مشترک اعلام کردند که همکاری اقتصادی دوجانبه سودمندی را با پکن دنبال خواهند کرد. رابطه‌ای که به گفته آن‌ها، وابستگی‌های راهبردی و آسیب‌های ناشی از آن را در کشورهای عضو کاهش دهد.

هدف تصمیم اتحادیه اروپا، «به خطرزدایی» از دولت‌ها متمرکز است و آن‌طور که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، گفته در فر‌آیند بلند‌مدت ادامه همکاری با چین، شرکت‌ها عمدتا مسئولیت آن را می‌پذیرند، نه کشورها.

با بالا گرفتن تنش‌ها بین دو قدرت جهانی در موضوعات مختلف ازجمله تجارت، حقوق بشر، جنگ اوکراین و مناقشه تایوان، چین هفته گذشته سفر جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به پکن را بدون اعلام قبلی و به‌طور ناگهانی لغو کرد.

در آخرین تحولات مرتبط، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، روز جمعه ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر)‌، در حاشیه نشست منطقه‌ای در جاکارتا و در دیدار با جوزف بورل، گفت که چین و اتحادیه اروپا باید روابطشان را تقویت، اعتماد متقابل را مستحکم و همکاریشان را عمیق‌تر کنند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش رویترز، وزیر خارجه چین با انتقاد از تصمیم اروپا، افزود: «اتحادیه اروپا نباید این همکاری‌ها را متزلزل کند، چه برسد به اینکه در کردار و گفتار، کاهش روابط را ترویج کند».

وانگ یی خطاب به همتای اروپایی خود، بر مقابله با سیاسی شدن مسائل اقتصادی تاکید کرد و اروپا را به پرهیز از به کار بردن واژگانی چون «خطرزدایی» فرا خواند.

جوزف بورل نیز با انتشار پیامی در توییتر، گفت‌وگوها با همتای چینی خود بر سر مدیریت روابط اتحادیه اروپا و چین را «سازنده» و «عمیق» ارزیابی کرد.

بورل همچنین افزود اتحادیه اروپا انتظار دارد که چین برای کمک به پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین و همین‌طور در زمینه حقوق بشر، نقش خود را ایفا کند.

از سوی دیگر، با بالا گرفتن تنش میان چین و همسایه‌اش هند، پکن خواستار برقراری روابط پایدار بین دو کشور شد. به گزارش رویترز، وانگ یی در گفت‌وگو با سوبرهمانیام جایشانکار، همتای هندی‌اش، تاکید کرد که دو کشور باید به دنبال راهی برای کاهش تنش‌های نظامی در امتداد مرز مشترک باشند.

چین و هند با مرز مشترکی به طول ۳۸۰۰ کیلومتر، از گذشته دور بر سر حدود و بخش‌هایی از آن‌که نشانه‌گذاری‌های چندان روشنی ندارد، درگیر مناقشه‌اند. درگیری‌های مرزی دو کشور گاه خشونت‌بار بوده و تلفاتی از دو طرف داشته است.

چند دور مذاکره دوجانبه تنش‌های مرزی را کاهش داده است، اما دهلی‌نو همچنان وضعیت مرزی را شکننده و پرخطر می‌داند. وزیر خارجه چین می‌گوید دو طرف نباید اجازه بدهند که مسائل خاص بر روابط دو کشور همسایه سایه بیفکند.

در گرماگرم تنش‌های مرزی، دهلی‌نو سال ۲۰۲۰ با تشدید نظارت بر سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های چینی، فعالیت بیش از ۳۰۰ نرم‌افزار چینی ازجمله تیک‌تاک را در خاک این کشور ممنوع کرد.

در پی آن، پکن خواستار فضای تجاری شفاف، منصفانه و به‌دوراز تبعیض علیه شرکت‌های چینی شد.

بیشتر از جهان