شورشیان حوثی یمن تهدید کردند که اگر کمکرسانی به غزه از سرگرفته نشود حملاتشان به کشتیهای اسرائیلی را آغاز خواهند کرد.
به گزارش تایمز اسرائيل، عبدالمالک الحوثی، رهبر شورشیان حوثی، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «اگر اسرائیل پس از چهار روز باز هم از ورود کمکها به نوار غزه جلوگیری کند، عملیات دریایی علیه دشمن را از سر خواهیم گرفت.»
حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ غزه تعداد بسیاری پهپاد و موشک به سمت کشتیهای مرتبط با اسرائیل و دیگر کشتیهای عبوری از دریای سرخ شلیک کردند تا زمانی که آتشبس در ۱۹ ژانویه آغاز شد.
پس از آغاز آتشبس، کمکهای بشردوستانه به غزه ارسال شد تا اینکه اسرائیل در روز یکشنبه اعلام کرد به دلیل امتناع حماس از پذیرش پیشنهاد تمدید مرحله اول آتشبس، از ادامه کمکرسانی جلوگیری میکند.
تهدید حوثیها چند روز پس از آن مطرح میشود که ایالات متحده این گروه یمنی را مجددا یک سازمان تروریستی خارجی نامید و هفت تن از شخصیتهای ارشد آن را تحریم کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در طول جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه، حوثیها بارها موشکهای بالستیک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کردند که در نهایت به حملات روزانه بدل شد. در حالی که بیشتر موشکهای ارسالی حوثیها رهگیری میشدند، این حملات میلیونها نفر را به سرپناهها در نیمههای شب سوق داد.
برخی از پهپادها و موشکهای حوثیها نیز به مناطقی از اسرائیل اصابت کردند و در یک مورد باعث کشته شدن مردی در تلآویو شدند. در موارد دیگر نیز خسارات بسیاری به مناطق شهری وارد کردند.
حوثیها همچنین به کشتیهای اسرائیلی و دیگر کشتیها در دریای سرخ حمله و خطوط کشتیرانی جهانی را مختل کردند. آنها مدعی همبستگی با فلسطینیان غزه در جریان جنگ اسرائیل با حماساند.
اسرائیل با حملات هوایی به منابع حوثیها در یمن به حملات این گروه پاسخ داده است و ایالات متحده و بریتانیا نیز حوثیها را به دلیل حملاتشان به کشتیها بمباران کردهاند.
حوثیها گفته بودند که با پایان جنگ در غزه به حملاتشان پایان میدهند و از زمان شروع آتشبس به اسرائیل حمله نکردهاند.
آتشبس پیچیده سه مرحلهای اسرائیل و حماس که از ماه گذشته آغاز شد، شامل آزادی تدریجی گروگانها در ازای عقبنشینی اسرائیل از غزه بود. اولین مرحله ۴۲ روزه این معامله شنبهشب به پایان رسید و قرار بود اسرائیل و حماس مذاکراتشان را درمورد مفاد مرحله دوم در شانزدهمین روز توافق یعنی سوم فوریه آغاز کنند.
براساس گزارشها، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تا حد زیادی از برگزاری این مذاکرات خودداری کرده است، زیرا مرحله دوم در نهایت مستلزم آن است که در ازای گروگانهای زنده باقیمانده، اسرائیل کاملا از غزه عقبنشینی کند و جنگ را برای همیشه پایان دهد؛ موضوعی که نتانیاهو تا پیش از برچیده شدن کامل حماس آن را نمیپذیرد.
در مرحله اول آتشبس ۳۳ گروگان اسرائیلی آزاد شدند که هشت نفرشان کشته شده بودند، در ازای آن نزدیک به دو هزار زندانی فلسطینی، ازجمله بسیاری از محکومانی که در حال گذراندن احکام سنگین بودند، آزاد شدند. پنج تبعه تایلندی که در نوار غزه گروگان گرفته شده بودند نیز جداگانه آزاد شدند.
در حالی که تلاش میانجیها برای ازسر گرفته شدن مذاکرات مرحله دوم ادامه دارد، حماس ویویویی از گروگان اسرائیلی به نام متان آنگرست منتشر کرد تا توجه اسرائیلیها را جلب کند.
در این ویدیو، سرباز ۲۱ ساله ارتش اسرائیل، که روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ گروگان گرفته شده است، میگوید که ۵۱۱ روز در اسارت بوده، موضوعی که نشان می دهد احتمالا این ویدیو هفته گذشته فیلمبرداری شده است.
آنگرست، که خانوادهاش با انتشار ویدیو موافقت کردهاند، میگوید که بنبست در مذاکرات به او این احساس را میدهد که دولت اسرائیل گروگانها را فراموش کرده است. او با لحنی ناامید میگوید: «ما کمکم امیدمان را از دست میدهیم.»
او در این پیام درمورد بازگشت ارتش اسرائیل به جنگ هشدار داد و گفت که انجام این کار وضعیت ۵۹ گروگان باقیمانده را به خطر میاندازد. او تاکید کرد تنها راه آزادی گروگانها ادامه توافق چند مرحلهای است که طرفین در ژانویه برسر آن توافق کردند.
این سرباز اسرائیلی همچنین با درخواست از دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، برای آزادی گروگانها میگوید: «تو تنها کسی هستی که قدرت تاثیرگذاری بر نتانیاهو را داری.»
اسرائیل یک هفته پیش از پیشنهاد تمدید مرحله اول آتشبس خبر داد و آن را «پیشنهاد ویتکاف» نامید و گفت که این پیشنهاد از سوی استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه، ارائه شده است. نماینده آمریکا هنوز به طور علنی این پیشنهاد را تایید نکرده و حماس نیز گفته «پیشنهاد ویتکاف» را رد میکند زیرا به جای ادامه مرحله اول خواهان انجام مذاکرات برای مرحله دوم است.