با گذشت چهار روز از کودتا در نیجر، رهبران نظامی آن کشور در مورد هرگونه مداخله نظامی در این کشور هشدار دادند. این هشدار در آستانه نشست اضطراری رهبران کشورهای غرب آفریقا در نیجریه صادر شده است.
به گزارش رویترز، سران ۱۵ کشور عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا و هشت عضو اتحادیه اقتصادی و پولی غرب آفریقا روز یکشنبه ۳۰ ژوییه (۸ مرداد) برای شرکت در نشستی اضطراری در آبوجا، پایتخت نیجریه، گرد هم میآیند تا درباره فشارهای بیشتر بر ارتش نیجر برای بازگرداندن قانون اساسی و برقراری نظم تصمیم بگیرند.
برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که رهبران غرب آفریقا بنا دارند برای بازگرداندن رئیسجمهوری محمد بازوم به قدرت در نیجر از گزینه مداخله نظامی استفاده کنند. از همینرو، رهبران نظامی نیجر شامگاه شنبه در بیانیهای که از تلویزیون ملی این کشور پخش شد، درباره هر گونه مداخله نظامی احتمالی هشدار دادند.
سرهنگ آمادو آبدرامانه، سخنگوی حکومت نظامی، گفت: «هدف از نشست جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا تصویب طرح تجاوز به نیجر از طریق مداخله نظامی قریبالوقوع در نیامی (پایتخت نیجر) با همکاری سایر کشورهای آفریقایی غیرعضو این اتحادیه و برخی کشورهای غربی است.»
او در ادامه تاکید کرد: «ما یک بار دیگر عزم راسخمان را در دفاع از میهن به جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا یا هر ماجراجوی دیگر یادآوری میکنیم.»
حاکمان نظامی نیجر شامگاه شنبه در بیانیه جداگانهای از ساکنان پایتخت دعوت کردند تا از ساعت ۷ بامداد یکشنبه به وقت محلی برای اعتراض به جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا و حمایت از رهبران نظامی جدید کشور به خیابانها بیایند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دیگر گمانهزنیها به اعمال محدودیتهای دیپلماتیک و مالی بر نیجر مربوط میشود. رهبران کشورهای غرب آفریقا میتوانند در این نشست عضویت نیجر را از این دو نهاد بینالمللی آفریقایی به حالت تعلیق درآورند و دسترسی این کشور به بانک مرکزی و بازار مالی منطقه را قطع کنند. کشورهای همسایه نیز میتوانند مرزهایشان با نیجر را ببندند.
بر اساس گزارش بانک جهانی، نیجر از فقیرترین کشورهای جهان است و سالانه نزدیک به دو میلیارد دلار کمک توسعه رسمی دریافت میکند؛ این کمک به منابع مادی دولتهای کشورهای ثروتمند برای بهبود توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه اشاره دارد.
نیجر مستعمره سابق فرانسه شریک امنیتی این کشور و ایالات متحده محسوب میشود. دو کشوری که از نیجر به عنوان پایگاهی برای مبارزه با شبهنظامیان اسلامگرا در منطقه وسیعتر ساحل غرب و مرکز آفریقا استفاده میکنند.
کودتای نظامی در نیجر پس از آن روی داد که شماری از فرماندهان ارتش با حضور در تلویزیون ملی این کشور، ضمن اعلام برکناری و بازداشت محمد بازوم، رئیسجمهوری نیجر، قانون اساسی این کشور را منحل کردند.
دو روز پس از آن، ژنرال عبدالرحمان تیانی، رئیس «شورای ملی حفاظت از میهن»، با انتقاد از دولت بازوم در همکاری نکردن با دولتهای بورکینافاسو و مالی برای مقابله با گروههای شورشی منطقه، دلیل کودتا را ضعف امنیت کشور عنوان کرد. پس از آن، همسایگان و شرکای بینالمللی نیجر این کودتای نظامی را بهشدت محکوم کردند. آنها از به رسمیت شناختن رهبران جدید خودداری کردند و خواستار بازگرداندن بازوم به قدرت شدند.
در همین ارتباط، اتحادیه اروپا و فرانسه نیز حمایت مالی خود را از نیجر قطع کردند و ایالات متحده آمریکا هم تهدید کرد همین رویه را در پیش خواهد گرفت.
اتحادیه آفریقا روز جمعه، پس از یک نشست اضطرای خواستار بازگشت ارتش به پادگانها شد و برای بازگرداندن قانون اساسی و برقراری نظم در این کشور ضربالاجل ۱۵روزه تعیین کرد. مشخص نیست اگر نظامیان نیجر به درخواست اتحادیه آفریقا در مهلت تعیینشده عمل نکنند، چه چیز در انتظارشان خواهد بود.
با این حال، برخی در داخل و خارج نیجر از این کودتا خرسندند. گروهی از حامیان کودتا با تجمع در پایتخت، پرچم فرانسه را به آتش کشیدند و پرچم روسیه را برافراشتند. یوگنی پریگوژین، رئیس مزدوران جنگی واگنر، نیز از کودتای نظامی نیجر به عنوان خبری خوش استقبال و پیشنهاد کرد گروهش برای ایجاد نظم در این کشور وارد عمل شوند.