استقبال پریگوژین از کودتای نیجر؛ «آماده‌ایم نظم را برقرار کنیم»

گروه واگنر با وجود شورش ناموفق علیه ارتش روسیه در ماه گذشته، همچنان فعال است

یوگنی پریگوژین، رئیس گروه شبه‌نظامی واگنر، از کودتای نظامی نیجر به عنوان یک خبر خوب استقبال کرد و اظهار داشت که خدمات گروهش را برای ایجاد نظم در این کشور ارائه خواهد کرد.

 این اظهارات جدید پریگوژین تاکیدی بر آن است که گروه واگنر با وجود شورش ناموفق علیه ارتش روسیه در ماه گذشته، همچنان فعال است.

به گزارش رویترز، یک پیام صوتی در کانال‌های تلگرامی مرتبط با گروه واگنر منتشر شده است که گفته می‌شود صدای یوگنی پریگوژین است. سخنران این پیام صوتی ادعای دست داشتن در کودتا را نداشت، اما آن را به عنوان لحظه‌ آزادی از دست استعمارگران غربی توصیف کرد و گفت که مبارزانش برای کمک به حفظ نظم در نیجر آمادگی دارند.

در این پیام آمده است: «آنچه در نیجر اتفاق افتاد چیزی نیست جز مبارزه مردم نیجر علیه استعمارگرانشان. آنها در مقابل استعمارگرانی ایستادند که سعی می‌کنند قوانین زندگی خود را بر مردم تحمیل کنند و آنها را در وضعیتی نگه دارند که صدها سال پیش آفریقا در آن قرار داشت. حالا این استقلال به دست خواهد آمد. این مسیر بدون شک به شهروندان نیجر و چگونگی حکومت بستگی دارد، اما نکته اصلی این است که آنها از شر استعمارگران خلاص شده‌اند.»

رویترز تاکید کرده که با قطعیت نمی‌تواند بگوید این پیام صوتی متعلق به چه کسی است اما لحن متمایز و عبارتی که به زبان روسی به کار گرفته شده این شائبه را تقویت می‌کند که سخنران همان یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر است.

رهبران کودتای نیجر روز جمعه پس از اعلام این که محمد بازوم، رئیس‌جمهوری این کشور را برکنار کرده‌اند، ژنرال عبدالهمان تیانی را به عنوان رئیس دولت جدید معرفی کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نیجر یکی از فقیرترین کشورهای جهان است اما برخی از بزرگترین ذخایر اورانیوم را نیز در اختیار دارد. این کشور در سال ۱۹۶۰ استقلال کامل خود را از فرانسه، حاکم استعماری سابق، اعلام کرد.

این پیام صوتی منتشرشده تازه‌ترین نشانه از این است که پریگوژین و گروهش در آفریقا فعال‌اند، جایی که آنها هنوز قراردادهای امنیتی با برخی از کشورها از جمله جمهوری آفریقای مرکزی دارند.

پریگوژین چند روز پیش در مصاحبه‌ای به یک خبرگزاری آفریقایی گفته بود که گروه واگنر آماده است حضور خود در آفریقا را افزایش دهد و گروه جدیدی از جنگنده‌هایش قبل از همه‌پرسی قانون اساسی وارد جمهوری آفریقای مرکزی شده‌اند.

حضور گروه واگنر در آفریقا باعث نگرانی دولت‌های غربی از جمله فرانسه و ایالات متحده شده است. واشنگتن این گروه را به جنایات متعدد متهم کرده و تحریم‌هایی را علیه آن وضع کرده است؛ با این حال پریگوژین مدعی است که فعالیت‌های گروهش قانونی است.

پریگوژین ۶۲ ساله در ویدئویی که اوایل ماه جاری منتشر شد به نیروهایش در بلاروس گفت که باید نیروی خود را برای «سفر جدیدی به آفریقا» جمع کنند.

انتشار پیام صوتی جدید رئیس گروه واگنر درباره کودتا در نیجر همزمان با انتشار دست‌کم دو عکس در تلگرام بود که ادعا می‌کرد پریگوژین با شرکت‌کنندگان آفریقایی در نشست روسیه و آفریقا در سن‌پترزبورگ که روز جمعه به پایان رسید، ملاقات داشت.

خبرگزاری سی‌ان‌ان، روز جمعه ششم مردادماه، خبر داد که یوگنی پریگوژین، موسس شرکت نظامی خصوصی واگنر، روز پنجشنبه هفته گذشته برای اولین‌ بار پس از رهبری شورش مسلحانه علیه ارتش روسیه در ماه گذشته، در خاک روسیه مشاهده شده است.

تحلیلگران می‌گویند که به‌‌نظر می‌رسد پادرمیانی رئیس‌جمهوری بلاروس برای برقراری صلح میان پوتین و پریگوژین تاثیرگذار بوده و رئیس واگنرها مانند سابق در دفتر شخصی خود در کاخ سن‌پترزبورگ مستقر شده است. به گفته آنها، حضور پریگوژین در این نشست نشان می‌دهد که واگنر به نقش خود در پیشبرد برنامه سیاست خارجی کرملین در آفریقا ادامه خواهد داد.

این تحولات در حالی است که کمیته روابط خارجی مجلس عوام بریتانیا روز چهارشنبه گزارشی با عنوان «طلا در برابر سلاح: افشای فعالیت‌های گروه واگنر» منتشر کرد.

قانونگذاران بریتانیایی در این گزارش اعلام کردند که گروه شبه‌نظامی واگنر منافع تجاری مشخصی در برخی از کشورهای جهان دارد که دولت بریتانیا آن‌ها را دست‌کم گرفته است. آن‌ها به فعالیت‌هایی از جمله عملیات پرسود استخراج طلا در جمهوری آفریقای مرکزی و سودان اشاره کردند، جایی که فعالیت‌های قاچاق طلای واگنر در آن سبب می‌شود منابع مالی عظیمی به روسیه سرازیر شود.

بیشتر از جهان