از کجا بدانیم به‌اندازه کافی آب می‌نوشیم؟ 

میزان آب لازم برای بدن کمی پیچیده‌تر  است و بنا به اندازه بدن، میزان تحرک، غذایی که می‌خوریم و حتی آب‌و‌هوا، تغییر می‌کند

نوشیدن آب با هر دمایی که بدن با آن مشکلی نداشته باشد، بی‌ضرر است-REUTERS/Manuel Silvestri

با بالا گرفتن تب تابستان و افزایش دمای هوا، اهمیت آبرسانی به بدن بیشتر می شود؛ اما واقعا چقدر آب باید بنوشیم؟ کارشناسان می‌گویند مقدار آب ضروری برای بدن، تقریبا بیشتر از چیزی است که فکر می‌کنید، اما باید حواسمان باشد که بیش از اندازه نشود. 

شبکه خبری سی‌بی‌اس به این موضوع اشاره می‌کند که «همین که حجم زیادی از بدن ما را آب تشکیل داده، معنای خاصی دارد». 

آب در چگونگی کارکرد بدن ما چند نقش مهم ایفا می‌کند؛ از تنظیم دمای بدن تا روان کردن مفاصل و محافظت از اندام‌ها و بافت‌ها. از این گذشته، افرادی که به بدنشان آب کافی می‌رسانند، کمتر به عوارض پیری و بیماری‌های مزمن مبتلا می‌شوند. 

یکی از پرسش‌های مهم در این‌باره این است: روزانه چه مقدار آب باید بنوشیم؟ 

شنیده‌ایم که روزانه باید هشت لیوان آب بنوشیم، اما این قانون کلی است و متخصصان معتقدند که بسته به عوامل خاص، بدن ممکن است نیاز بیشتری به آب داشته باشد. 

در واقع، میزان آب لازم برای بدن کمی پیچیده‌تر  است و بنا به اندازه بدن، میزان تحرک، غذایی که می‌خوریم و حتی آب‌و‌هوا، تغییر می‌کند. 

مثلا در هوای گرم و مرطوب، نیاز بدن به آب بیشتر می‌شود. 

هشت لیوان آب معمولا شروع خوبی است؛ تا زمانی که خود فرد تشخیص دهد که به آب بیشتری نیاز دارد. البته این مقدار آب از طریق سایر نوشیدنی‌ها و مواد غذایی نیز تامین می‌شود. 

چقدر آب «زیاد» به حساب می‌آید؟ 

آب یا سایر مایعات، از جمله نوشیدنی‌های ورزشی، باعث حالت اضطراری پزشکی به نام هیپوناترمی یا کمبود سدیم می‌شود که به آن مسمومیت با آب می‌گویند و زمانی رخ می‌دهد که تعادل الکترولیت بدن به هم بخورد. 

با افزایش سطح آب بدن، سلول‌ها متورم می‌شوند، چون بدن می‌کوشد غلظت الکترولیت‌ها را تنظیم کند و این امر مشکلاتی برای سلامت بدن پدید می‌آورد. 

بدن آب زیاد را با فشار به داخل سلول‌ها می‌راند تا غلظت سدیم و سایر الکترولیت‌ها را متعادل کند. در نتیجه، سلول‌های مغز و سایر اعضای بدن متورم می‌شوند و در موارد حاد، این وضعیت ممکن است مرگبار باشد. 

به همین دلیل، کارشناسان معمولا نوشیدن بیش از شش فنجان آب را در ساعت توصیه نمی‌کنند و می‌گویند به اندازه‌ای که حس می‌کنید لازم است، آب بنوشید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بهترین آب برای نوشیدن چیست؟ 

بهترین آب برای سیراب یا «هیدراته» کردن بدن، آب تمیز ساده است. اما آب تمیز چه آبی است؟ 

مواد شیمیایی که در ظروف نچسب به کار می‌رود، محصولات مقاوم در برابر لکه و سایر مواد مشابه، خطرهای خاصی، از جمله سرطان، برای بدن پدید می‌آورند. برخی افراد برای کاهش نگرانی درمورد آلاینده‌های احتمالی، به استفاده از فیلتر برای آب آشامیدنی روی می‌آورند.  

آیا آب نارگیل مفید است؟ آب‌های طعم‌دار چطور؟ 

برخی از انواع آب‌های بسته‌بندی‌شده و آبی که با آب‌میوه طعم‌دار شده است، مواد افزودنی، رنگ‌های خوراکی، شکر یا شیرین‌کننده مصنوعی دارند. 

آب نارگیل حاوی الکترولیت‌هایی، از جمله پتاسیم، سدیم و منگنز است که به جبران الکترولیت از‌دست‌رفته بدن کمک می‌کند، اما آب معمولی بهتر از آب نارگیل بدن را سیراب می‌کند.   

اگر دوست دارید آب طعم‌دار بنوشید، بهتر است داخل آب‌میوه تازه آب بریزید. 

آیا آب گازدار مفید است؟ 

بعضی‌ها مصرف آب گازدار را بیشتر می‌پسندند، اما سطح اسیدیته این آب از آب معمولی بالاتر است و به دندان آسیب می‌رساند. 

آب قلیایی چطور؟ 

آب قلیایی pH بالاتری از آب معمولی دارد، اما این دلیل برتری‌اش نیست. 

طرفداران این نوع آب می‌گویند که با مصرف آب قلیایی، حالت اسیدی خون خنثی می‌شود و بنابراین، جلو بروز بیماری‌هایی مانند سرطان و بیماری‌های قلبی را می‌گیرد. با این حال، برای اثبات این ادعاها به پژوهش‌های بیشتری نیاز است. 

آیا نوشیدن آب سرد ضرر دارد؟ 

نوشیدن آب با هر دمایی که بدن با آن مشکلی نداشته باشد، بی‌ضرر است. 

اگر آب آنقدر داغ نباشد که دهان را بسوزاند، می‌توانید بسته به اولویت‌شخصی‌ خود، بی‌نگرانی آب داغ یا آب یخ  بنوشید. اما درباره فواید و مضرات دمای آب برای بدن، مطالعات علمی کمی انجام شده است. 

در مجموع، آب در هر دمایی که باشد، کار سیراب ‌کردن را برای بدن انجام می‌دهد.

بیشتر از زندگی