تلویزیون دولتی روسیه روز چهارشنبه، ۲۳ اوت (اول شهریور)، گزارش داد که یوگنی پریگوژین، رهبر گروه واگنر، در سانحه هوایی کشته شده است.
ساعاتی پیش از آنکه تلویزیون دولتی روسیه مرگ یوگنی پریگوژین را تایید کند، منابع خبری گزارش داده بودند که احتمالا فرمانده شبهنظامیان واگنر یکی از سرنشینان هواپیمایی بود که در مسیر مسکو به سن پترزبورگ سقوط کرد.
خبرگزاری ریانووستی روسیه نیز به نقل از مقامات اورژانس این کشور اعلام کرد این هواپیمای خصوصی حامل هفت مسافر و سه خلبان بود و تمام ۱۰ سرنشین هواپیمای سقوط کرده، در این سانحه کشته شدهاند.
در بیانیه مقامات روسی بدون اشاره به جزئیات بیشتر اشاره شده که نام یکی از مسافران پریگوژین بوده است.
وبسایت روسی «ردوفکا» نیز که پیشتر به نقل از منابع خود گزارش داده بود که مشخص نیست یوگنی پریگوژین سرنشین این هواپیما بوده یا نه، در خبرهای بعدی خود مرگ او را تایید کرد.
این وبسایت نوشته بود که این احتمال وجود دارد که فرمانده گروه واگنر به دلایل امنیتی نام خود را به عنوان مسافر در هواپیما ثبت کرده و سوار هواپیمای دیگری شده باشد.
خبرگزاری دولتی روسیه به نقل از مقامات اورژانس این کشور گزارش داده است که هشت جسد در محل سقوط هواپیما پیدا شده است و عملیات در این محل در شمال مسکو همچنان ادامه دارد.
کانال تلگرامی منتسب به گروه واگنر نیز نوشت: «در حال حاضر اطلاعات دقیقی از مسافران هواپیمای سانحهدیده مانند تایید حضور فرماندهان واگنر در آن وجود ندارد.»
به نوشته این کانال تلگرامی، ولادیمیر روگوف از مقامات شهر زاپوروژیا، مرگ یوگنی پریگوژین رئیس واگنر و همچنین دیمیتری اوتکین بنیانگذار این گروه شبهنظامی را تایید کرده است. با این حال، این گروه در پیامی دیگر نوشت که همچنان باید منتظر اخبار قطعی از نهادهای رسمی در این زمینه بود.
این کانال پیشتر گزارش داده بود که این هواپیما، هدف شلیک پدافند هوایی منطقه «توور» در شمال مسکو، قرار گرفته است.
در همین حال، دنیل هاوکینز، روزنامهنگار در مسکو، به خبرگزاری الجزیره گفت: «گزارشهای رسانههای روسی که تاکنون تایید نشده، حاکی از آن است که ممکن است هواپیمای گروه واگنر از سوی سامانههای دفاع هوایی ساقط شده باشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده است که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در واکنش به خبر سقوط هواپیما و احتمال کشته شدن فرمانده گروه واگنر به خبرنگاران گفته است که بهطور قطع نمیداند چه اتفاقی افتاده، اما اگر پریگوژین کشته شده باشد، او تعجب نخواهد کرد.
آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی آمریکا نیز گفت:«ما گزارشها را دیدهایم. اگر این گزارشها تایید شوند، هیچ کس نباید تعجب کند.»
یوگنی پریگوژین، بنیانگذار گروه واگنر و از چهرههای شناختهشده حلقه نزدیکان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در جریان درگیری ۱۵ ماهه روسیه در اوکراین، شهرت چشمگیری به دست آورد.
با این حال، او بارها قوانین سختگیرانه پوتین را زیر پا گذاشت. در آخرین مورد، تلویزیون دولتی روسیه در اقدامی واکنشی، برای نزدیک به ۲۰ ساعت سقوط باخموت را نادیده گرفت و با کماهمیت جلوه دادن نقش یوگنی پریگوژین در این پیروزی مهم روسیه در جنگ اوکراین، از پخش سخنرانی پیروزی او خودداری کرد.
یوگنی پریگوژین که با لقب «آشپز پوتین» هم شناخته میشود، در ماههای اخیر به دلیل انضباط سرسختانه مزدورانش و استفاده از الفاظ تند خطاب به شخصیتهای ارشد نظامی، از جمله سرگئی شویگو، وزیر دفاع، در رسانهها سروصدا به راه انداخته بود.
رهبر شبهنظامیان واگنر درنهایت با شورش نافرجام خود در روز ۲۴ ژوئن چالشی بزرگ برای ولادیمیر پوتین پدید آورد و رئیسجمهوری روسیه هشدار داد «کسانی که در مسیر خیانت قرار دارند، مجازات خواهند شد».
پریگوژین و نیروهایش تا نزدیکی مسکو پیشروی کردند اما درنهایت عملیاتشان را نیمهتمام گذاشتند.
یوگنی پریگوژین چند هفته پس از شورش، در حاشیه نشست اخیر روسیه و آفریقا، با لباسی غیرنظامی در سنپترزبورگ ظاهر شد و با یکی از مقامهای جمهوری آفریقای مرکزی دست داد.
تحلیلگران در آن زمان گفتند که بهنظر میرسد پادرمیانی رئیسجمهوری بلاروس برای برقراری صلح میان پوتین و پریگوژین تاثیرگذار بوده و رئیس واگنرها مانند سابق در دفتر شخصی خود در کاخ سنپترزبورگ مستقر شده است.
به گفته آنها، حضور پریگوژین در این نشست نشاندهنده آن بود که واگنر به نقش خود در پیشبرد برنامه سیاست خارجی کرملین در آفریقا ادامه خواهد داد.
پریگوژین ۶۲ ساله به تازگی در ویدئویی که اوایل ماه جاری منتشر شد به نیروهایش در بلاروس گفت که باید خود را برای «سفر جدیدی به آفریقا» آماده کنند.
واگنر افزون بر اوکراین، در برخی کشورهای آفریقایی بحرانزده نیز حضور فعالی دارد. پیشتر، سازمان ملل متحد، گروه واگنر را به کشتار و نقض گسترده حقوق بشر در دستکم شش کشور آفریقایی، از جمله لیبی، متهم کرده است.