دختران بازی ساز، امیدی تازه برای افغانستان

دنیای بازی‌های کامپیوتری در افغانستان دنیای جوان و تازه‌ای است. از اوایل قرن ۲۱ یعنی از سال ۲۰۰۰ به این سو شهروندان افغانستان با کامپیوتر به عنوان یک وسیله خانگی آشنا شدند. در دوره طالبان بعضی از نهادهای دولتی از جمله دفتر روزنامه‌های دولتی با سیستم کامپیوتری مجهز شده بودند. ولی به جز تعدادی انگشت شمار، کسی شناخت آنچنانی از کامپیوتر نداشت. با ورود کامپیوتر به خانه‌های مردم، بازی‌های کامپیوتری نیز هم‌زمان وارد شد. این بازی‌ها به زودی چنان زندگی نسل نوجوان و جوان را در افغانستان به خود مشغول کرد که خیلی‌ها کامپیوتر در خانه را مانع بزرگی برای درس خواندن و به مدرسه رفتن کودکان‌شان می‌دانستند. با این حال سال به سال و روز به روز دنیای بازی‌های کامپیوتری وسیع‌تر و پر جاذبه‌تر و شوق برای بازی کردن بیشتر شد.

پس از گذشت ۲۰ سال از ورود بازی‌های کامپیوتری به افغانستان، حالا در کنار دغدغه برای بازی کامپیوتری، دغدغه ساخت بازی‌های کامپیوتری نیز ایجاد شده است. به تازگی یک بازی کامپیوتری که روی تلفن همراه بازی می‌شود، توسط چند تن از دختران در شهر هرات ساخته شده است. این دختران در یک مدرسه تکنولوژی روش‌های ساخت بازی، برنامه نویسی، برنامه‌های تلفن همراه را می‌آموزند. از حدود چهار سال پیش مدرسه کُد و برنامه نویسی به نام «کد برای الهام بخشیدن» در شهر هرات، در غرب افغانستان، ایجاد شده است. فرشته فروغ که در حال حاضر در آمریکا زندگی می‌کند. مؤسس و مدیر این مدرسه است و به گفته خودش این مدرسه برای رشد فعالیت‌های فنی و تکنیکی دخترها ایجاد شده است. تا حال این مدرسه یک دوره فارغ‌التحصیل داده است و دخترهای دوره دوم حالا یک بازی ساخته‌اند که در سیستم (اندرویید وآی‌او‌اس) قابل دسترسی است. نام این بازی کامپیوتری «دختر ابرقهرمان افغان» نام دارد. این بازی که شباهت‌های زیادی به بازی قدیمی «سوپر ماریو» دارد، توسط دختران همین مدرسه ساخته شده و در چند روز گذشته کاربران زیادی آن را از سیستم‌های عامل تلفن همراه دانلود کرده‌اند. قهرمان این بازی نیز دختری با لباس سنتی افغانستان است که با گذر از مراحل مختلف بازی و سر و کله زدن با ضد قهرمان‌های مختلف، سرانجام خانواده‌اش را از چنگ غول‌ها نجات می‌دهد.

از فرشته فروغ مؤسس مدرسه «کد برای الهام بخشی» پرسیدم چرا قهرمان بازی دختری افغان، آن‌هم با لباس سنتی است. خانم فروغ گفت: «به طور معمول اکثریت قهرمان‌های بازی‌های کامپیوتری مردها هستند و زن‌ها کمتر خود را در این آینه می‌بینند. در‌حالی که زن‌ها هم به اندازه مردها از بازی‌های کامپیوتری استغاده می‌کنند. به همین خاطر دخترهای مدرسه «کُد برای الهام بخشی» این بار یک اَبَر قهرمان دختر ایجاد کرده‌اند. برای این که تا حد زیاد مشخص شود این بازی در افغانستان ساخته شده است، لباس سنتی افغان‌ها را نیز بر تن این ابر قهرمان کرده‌اند.»

مدرسه «کد برای الهام بخشی» در کنار بخش ساختن بازی‌های کامپیوتری، در بخش‌های برنامه‌های موبایل نیز آموزش می‌دهد. البته این مدرسه یک نهاد موازی با مدارس معمول نیست، بلکه دخترها پس از فراغت از مدرسه به این مرکز آموزشی می‌آیند. همین حالا تعدادی از دخترهایی که از مرحله نخست این مدرسه فارغ‌التحصیل شده‌اند تیمی را برای ساخت برنامه‌های تلفن همراه ایجاد کرده‌اند. به گفته خانم فروغ، رویکرد این مرکز آموزشی فقط برای سرگرمی و آموزش تکنولوژی جدید نیست، بلکه ابعاد اقتصادی هم دارد. دخترهایی که در دوره اول در این مدرسه درس خوانده‌اند، توانسته‌اند حدود ۱۵ پروژه کاری را به‌دست بیاورند و حدود ۱۳ هزار دلار درآمد کسب کنند.

تعدادی از فارغ‌التحصیلان این مدرسه هم در نهادهای مختلف جذب شده و با استفاده از دانش و تجربه‌هایی که آموخته‌اند شغل‌های خوبی دارند.

در فضای فوق‌العاده بسته و سنتی افغانستان که در بیشتر بخش‌های آن دختران پیش از آن که حتی به سن بلوغ برسند باید ازدواج کنند و جز خانه‌داری چیز دیگری نمی‌دانند، حضور دخترانی که با جدیدترین و متحول‌ترین تکنولوژی روز دنیا آشنا شده‌اند و از این عرصه درآمد به‌دست می‌آورند، مایه امیدواری و خوش‌بینی است. پیش از این دختران رباتیک افغانستان توانستند در جشنواره‌های مختلف رباتیک در گوشه کنار جهان حضور داشته باشند و سروصدای زیادی ایجاد کنند. حالا هم دختران بازی ساز افغان می‌روند که بار دیگر در عرصه‌های جهانی بدرخشند.