زیرساخت‌های حیاتی غزه از بین رفته‌اند

بخش بهداشت و درمان نوار غزه آنچنان تخریب شده که تصور بازسازی آن هم بسیار دشوار است

بیمارستان الشفا در نوار غزه قبل از بمباران‌ــ عکس از خبرگزاری میزان

در یک سال گذشته، زیرساخت‌های حیاتی غزه، از مراکز درمانی گرفته تا سیستم‌های آب و فاضلاب، در نتیجه عملیات نیروهای اسرائیلی در جنگی بی‌رویه که بیش از یک سال به درازا کشیده، تخریب شده و از بین رفته‌اند و اکنون در حالی که مردم غزه بیش از هر زمان دیگری به مراقبت‌های درمانی نیاز دارند، دسترسی به خدمات پزشکی روز‌به‌روز دشوارتر می‌شود.

سازمان پزشکان بدون مرز که در ۴۰ سال گذشته در فلسطین فعالیت کرده‌، محاصره هوایی و دریایی غزه از سال ۲۰۰۷ را مسبب ایجاد چالش‌های بزرگ برای بخش درمان این منطقه می‌داند، با این حال تا قبل از آغاز جنگ اخیر، نوار غزه یک نظام درمانی کاربردی داشت. اکنون جنگ، کمبود شدید لوازم حیاتی و دستور تخلیه، بیماران و کارکنان را در موقعیت‌های دشواری قرار داده و چیزی از سیستم درمانی نوار غزه باقی نگذاشته است.

کمیسیون مستقل سازمان ملل ۳۰ اکتبر گزارشی در مورد نقض حقوق بشر در اسرائیل و فلسطین به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد. در این گزارش آمده بود که نیروهای اسرائیل با کادر درمان در نوار غزه بدرفتاری کرده‌اند. افزون بر این، تعداد زیادی از کارکنان بیمارستان‌ها در بمباران غزه کشته یا زخمی شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل در غزه، فجایع بی‌شماری در این منطقه رخ داده است. دسترسی ساکنان غزه به آب، غذا و سرپناه محدود شده و اکنون بیماران نوار غزه تنها می‌توانند به معدود مراکز درمانی که از جنگ نجات یافته‌‌اند، مراجعه می‌کنند. آن هم در حالی که این مراکز هم بسیاری از تجهیزات پزشکی لازم را ندارند.

وزارت بهداشت غزه در پایان اکتبر ۲۰۲۴ گزارش داد که تاکنون نزدیک به ۴۳ هزار نفر در این منطقه کشته و بیش از ۱۰۱ هزار نفر مجروح شده‌اند.

مراکز درمانی نوار غزه از آغاز جنگ آسیب بسیاری متحمل شدند. در همان چند ماه اول جنگ، بیشتر بیمارستان‌ها آسیب دیدند. تا اواسط نوامبر ۲۰۲۳، نیمی از بیمارستان‌ها به دلیل بمباران یا کمبود سوخت برای ژنراتورها از کار افتادند. سازمان‌های بشردوستانه بارها حملات مکرر به مراکز درمانی را محکوم کرده‌اند.

اواخر نوامبر ۲۰۲۳، بیمارستان اندونزی در غزه جزو اولین بیمارستان‌هایی بود که هدف حملات اسرائیل قرار گرفت و ادعا شد عوامل حماس در آنجا پنهان شده‌اند. سپس نوبت به بیمارستان الشفا رسید که بزرگ‌ترین بیمارستان غزه بود. در آوریل ۲۰۲۴، اسرائيل با این ادعا که حماس الشفا را به مرکز فرماندهی تبدیل کرده است، این بیمارستان را به مدت دو هفته محاصره و سپس به‌شدت بمباران کرد. 

آسیب به بخش بهداشت و درمان غزه تنها به بیمارستان‌ها و ساختمان‌ مراکز درمانی محدود نمی‌شود. در یک سال گذشته حدود هزار نفر از کادر درمان هم جانشان را از دست داده‌اند. آسیب دیدن کاروان‌های حامل کمک برای مردم غزه هم شرایط را وخیم‌تر کرده است.

جلوگیری از فعالیت سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) نیز ساکنان غزه را با چالش‌هایی روبه‌رو کرد. در ژانویه ۲۰۲۴، اسرائيل چندین تن از کارمندان آنروا را به دست داشتن در حمله ۷ اکتبر حماس متهم کرد و باعث شد حامیان مالی این سازمان، از جمله ایالات متحده، ارسال کمک مالی به آن را متوقف کردند. اواخر اکتبر هم پارلمان اسرائيل آنروا را یک سازمان تروریستی معرفی و فعالیت آن را ممنوع اعلام کرد.

بخش بهداشت و درمان نوار غزه آنچنان نابود شده که تصور بازسازی آن هم بسیار دشوار است و آینده نوار غزه‌ به‌ویژه احیای بخش درمان آن عملا تاریک و نامشخص است. شکی نیست که بازسازی تاسیسات بهداشتی و از سرگیری فعالیت‌های درمانی در نوار غزه سال‌ها طول خواهد کشید.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه