گزارش تازه سازمان ملل: افغانستان به بزرگ‌ترین مرکز تجارت مواد مخدر بدل شده است

برخلاف ادعای طالبان، تولید و قاچاق مواد مخدر در دو سال گذشته رشدی سریع داشته است

مقام‌های سازمان ملل می‌گویند هنوز خیلی زود است که اقدام طالبان مبنی بر کاهش تولید مواد مخدر را قضاوت کنیم‌ــ JAVED TANVEER / AFP

آژانس مواد مخدر سازمان ملل متحد در گزارشی تازه‌ اعلام کرد با وجودی که طالبان پس از تسلط بر افغانستان علیه مواد مخدر «جهاد» اعلام کردند، آن کشور همچنان سریع‌ترین رشد تولید مت‌آمفتامین در جهان را در اختیار دارد و یکی از تولیدکنندگان عمده تریاک و منبع هروئین است.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل که روز یکشنبه ۱۹ شهریور (۱۰ سپتامبر) این گزارش را منتشر کرد، گفت که مت‌آمفتامین در افغانستان بیشتر از مواد قانونی در دسترس یا شیره استخراج‌شده از گیاه افدرا که در طبیعت رشد می‌کند، تهیه می‌شود.

بر اساس گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل، میزان مواد مخدر کشف‌شده در کشورهای دیگر که منشا آن‌ها افغانستان بوده، در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال‌های قبل ۱۲ برابر شده است.

به گفته این گزارش، مواد مخدر تولیدشده در افغانستان در ایران، پاکستان و کشورهای دورتر از جمله فرانسه و استرالیا نیز مشاهده شده است. 

آمارهای دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که میزان مت‌آمفتامین کشف‌شده ساخت افغانستان در کشورهای دیگر در سال ۲۰۱۹، کمتر از ۱۰۰ کیلوگرم ۲۲۰ بود، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ به دو هزار و ۷۰۰ کیلوگرم رسید. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این سازمان می‌افزاید که به دلیل دسترسی نداشتن به اطلاعات در داخل افغانستان، نمی‌تواند تخمین بزند اکنون چقدر مت‌آمفتامین در افغانستان وجود دارد.

غاده ولی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، گفت: «افزایش قاچاق مت‌آمفتامین در افغانستان و منطقه حاکی از تغییر قابل‌توجه در بازار مواد مخدر غیرقانونی است و توجه فوری ما را می طلبد.»

دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل در بیانیه‌ای اعلام کرد در حالی که قاچاق هرویین در افغانستان کند شده، قاچاق مت‌آمفتامین «از زمان ممنوعیت، افزایش یافته است». 

در این گزارش، تولید مواد مخدر در افغانستان یک تهدید فزاینده برای سلامتی و امنیت ملی و منطقه‌ای خوانده شده است. این گزارش می‌گوید که کشف مواد مخدر قاچاق‌شده از افغانستان از اتحادیه اروپا و شرق آفریقا نیز گزارش شده است.

مقام‌های طالبان در دومین سال تسلطشان بر افغانستان تولید مواد مخدر را ممنوع و تاکید کردند با این پدیده مبارزه خواهند کرد. مسئولان طالبان ادعا می‌کنند تاکنون ۶۴۴ کارخانه تولید مواد مخدر و حدود ۱۲ هزار جریب زمین را که در آن‌ها مواد مخدر کشت می‌شد، تخریب کرده‌اند. وزارت داخله (کشور) طالبان ادعا کرد که در دو سال گذشته بیش از پنج هزار عملیات علیه قاچاقچیان مواد مخدر انجام داده و بیش از شش هزار نفر را هم در این مورد بازداشت کرده‌اند. 

با وجود ادعای مقام‌های طالبان، آنجلا می، رئیس بخش تحقیق و ارزیابی دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد، تاکید کرد: «کارخانه‌های مواد مخدر همچنان در افغانستان فعال‌اند. گیاه افدرا هم در افغانستان برای تولید این ماده مخدر به وفور کاشته می‌شود.» 

او تصریح کرد؛ «برای اینکه درباره سرکوب تولید مواد مخدر در حکومت طالبان و تاثیر آن در کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر قضاوت کنیم، هنوز خیلی زود است.»

بیشتر از جهان