۱۲ کشور جهان با صدور بیانیهای مشترک، تبعیض جنسیتی سازمانیافته علیه زنان در افغانستان را «آزار جنسی و جنایت علیه بشریت» خواندند و آن را محکوم کردند.
وزارت خارجه آلمان روز سهشنبه ۲۸ شهریور (۱۹ سپتامبر) ضمن انتشار این بیانیه مشترک نوشت که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، زنان در افغانستان طی مجموعهای از فرمانهای زنستیزانه این گروه، به طور پیوسته از زندگی اجتماعی حذف شدهاند.
وزرای خارجه ۱۲ این کشور در این بیانیه با استناد به گزارش سازمان ملل که اعلام کرده از هر دو زن در افغانستان، یک زن در سال ۲۰۲۲ تحت خشونت فیزیکی و جنسی بوده، آمده که این مسئله تاثیری ویرانگر بر سلامت روان زنان افغان داشته است و طالبان باید در این زمینه پاسخگو باشند.
آنها در بیانیه مشترک تاکید کردند: «این [ممنوعیتها] تبعیض هماهنگ و سازمانیافته علیه زنان است. نمونه چنین اقدام طالبان برای حذف زنان از جامعه افغانستان در هیچ جای جهان وجود ندارد و ممکن در زمره آزار جنسی و جنایت علیه بشریت محسوب شود.»
آلبانی، بلژیک، کیپ ورد، کاستاریکا، کرواسی، دانمارک، فرانسه، آلمان، لیختناشتاین، لوکزامبورگ، مالت و اسپانیا از جمله کشورهاییاند که پای این بیانیه را امضا کردهاند.
در این بیانیه تاکید شده است: «ما بار دیگر نگرانیمان را از نهادینه شدن آزاد و اذیت زنان افغان به دلایل جنسیتی از سوی طالبان ابراز میکنیم. ما تصمیمهای طالبان را که حقوق بشر و آزادیهای زنان افغان را نقض میکند، از جمله ممنوعیت کار زنان برای سازمان ملل متحد و سازمانهای غیردولتی، بهشدت محکوم میکنیم.»
به گفته وزرای خارجه این ۱۲ کشور، ممنوعیتهای طالبان بر زنان افغان بر ارائه موثر کمکهای بشردوستانه و خدمات اساسی بهشدت تاثیر میگذارد و جان میلیونها افغان بهویژه خانوادههای تحت سرپرستی زنان را به خطر میاندازد.
این کشورها از طالبان خواستهاند این محدودیتها را فورا لغو و از اصول بشردوستانه محافظت کنند.
در اعلامیه تاکید شده است: «ما از طالبان میخواهیم که فورا به نقض فاحش حقوق و آزادیهای بشر پایان دهند. ما از طالبان میخواهیم که از حقوق همه افغانها محافظت کنند، اجازه دهند زنان به زندگی عمومی برگردند، به حقوق و آزادیهای اساسی از جمله آموزش و کار دسترسی آزاد و برابر داشته باشند. فعالیتهای مدنی از جمله سازمانهای غیردولتی و سازمانهای مدنی مساعد شود و به مدافعان حقوق بشر، روزنامه نگاران و کارکنان رسانهها اجازه داده شود آزادانه فعالیت کنند.»
این بیانیه میافزاید که برای تضمین صلح پایدار، ثبات و رفاه در افغانستان باید به یک روند سیاسی فراگیر تن داده شود که مستلزم مشارکت نمایندگان اقشار مختلف افغانستان از جمله زنان، افراد متعلق به گروههای قومی و مذهبی مختلف و اقلیتها است.
وزیران خارجه این ۱۲ کشور تاکید کردند که آنها خواهان تعهد افغانستان به اجرای مقررات اسناد و کنوانسیونهای مربوط به حقوق بشر و آزادیهای اساسیاند که افغانستان عضو و مکلف به اجرای آن است؛ از جمله کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان.
اعلامیه مشترک این کشورها در حالی منتشر میشود که گروه طالبان در بیشتر از دو سال حاکمیتشان بر افغانستان، با صدور فرمانهای زنستیزانه مختلف زنان را از کاملا از زندگی اجتماعی و عرصههای عمومی حذف کردهاند.