نماینده دبیرکل سازمان ملل: تلاش می‌کنیم سیاست‌های طالبان را تغییر دهیم

نمایندگان کشورها در این نشست تاکید کردند که گزینه به رسمیت‌ شناختن طالبان نباید روی میز باشد

سخنرانان این نشست رفتار طالبان با زنان در افغانستان را «آپارتاید جنسیتی» خواندندــ X/@UNAMAnews

شورای امنیت سازمان ملل متحد در یک نشست ویژه‌، وضعیت افغانستان را بررسی کرد. سخنرانان این نشست رفتار طالبان با زنان در افغانستان را «آپارتاید جنسیتی» خواندند و از جامعه جهانی خواستند برای تغییر سیاست طالبان در قبال زنان افغان تمام امکانات موجود را به کار گیرند.

رزا اوتونبایوا، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در این نشست تاکید کرد که «مشروعیت بین‌المللی بدون مشروعیت داخلی تحقق‌پذیر نیست». نماینده بریتانیا نیز گفت که گزینه به رسمیت شناختن حکومت طالبان نباید «روی میز» باشد.

اوتونبایوا در سخنانش به افزایش خودکشی در میان زنان افغان اشاره کرد و خواستار لغو فوری محدودیت‌ها بر حقوق و آزادی‌های زنان در افغانستان شد.

رئیس یوناما سخنان کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل، هنگام دریافت جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۱ را که در مورد سرنوشت دختران افغان در ۲۱ سال آینده حرف زده بود، یادآوری کرد و به نقل از او پرسید: «سوال اینجا است دختری که امروز در افغانستان به دنیا می‌آید، ۲۱ سال بعد چه سرنوشتی خواهد داشت؟ آیا یک دانشجو خواهد بود که برای ادامه تحصیل مجبور به زندگی در تبعید شده است؟ آیا او یک شاغل واجدالشرایط است که چند ماه پیش کار داشت و اکنون در چهاردیواری خانه‌اش حبس شده است؟» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان گفت که یوناما درباره نقض حقوق بشر از سوی مقام‌های طالبان که با قوانین بین‌المللی در تضاد است، سه گزارش مفصل مستند کرده است. 

او با ابراز نگرانی از صدور بیش از ۵۰ فرمان در حکومت طالبان با هدف حذف زنان از زندگی عمومی و تحصیل، به گزارش اخیر یوناما اشاره کرد که در آن، بیش از ۴۶ درصد زنان افغان گفته‌اند طالبان تحت هیچ شرایطی نباید به رسمیت شناخته شوند.

با این حال اوتونبایوا تاکید کرد: «دیدگاه یوناما حفظ گفت‌وگو و تلاش برای کمک به تغییر چنین سیاست‌هایی است.»

سیما سامی باهوس، معاون دبیرکل و مدیر اجرایی نهاد سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان هم تاکید کرد که تاثیر زنان بر تصمیم‌گیری در همه سطوح به‌ میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است.

او تاکید کرد: «محدودیت‌های گسترده‌تر و با شدت بیشتری وضع می‌شوند که با افزایش ازدواج کودکان دختران و کارهای شاقه کودکان پسر همراه است.»

به گفته باهوس، وضعیت سلامتی روان ۹۰ درصد از زنان جوان وخیم یا بسیار وخیم گزارش شده و خودکشی و افکار خودکشی همه‌جا وجود دارد. او گفت که زنان افغان از بازیگران بین‌المللی می‌خواهند از همه ابزارهای در اختیارشان برای اعمال نفوذ و فشار برای تغییر [رفتار طالبان] از جمله استفاده از تحریم بدون استثنا برای سفر آن‌ها و موضوع به رسمیت نشناختن استفاده کنند.  

در همین حال، کریمه بنون، کارشناس حقوقی بین‌الملل و نماینده جامعه مدنی، نیز با تاکید بر افزایش خودکشی در میان زنان افغان به داستان یک زن ازبک‌تبار از استان تخار که کارمند سابق یک نهاد مدنی بود، اشاره کرد که از ترس طالبان اقدام به خودکشی کرده بود.

Afghanistan: "The policies that drive the exclusion of women are unacceptable to the international community."

Head of @UNAMAnews tells Security Council that despite serious concerns, dialogue with the Taliban needs to be continued. https://t.co/qP1irY7pYL

کریمه بنون از شورای امنیت سازمان ملل خواست که قطعنامه‌هایی صادر و رفتار طالبان با زنان افغان را «آپارتاید جنسیتی» قلمداد کند. 

اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا از آزار و تشدید شکنجه طالبان علیه زنان ابراز تاسف کردند و بر لزوم تغییر فوری سیاست‌ها و محدودیت‌های «ظالمانه» آن‌ها تاکید کردند.

گزینه به رسمیت‌شناختن طالبان نباید روی میز باشد

نمایندگان کشورهای مختلف سیاست‌های طالبان را در قبال آزادی‌های سیاسی و مدنی در افغانستان را محکوم و تاکید کردند که این سیاست‌های طالبان برای آن‌ها هزینه خواهد داشت. 

باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا در نشست شورای امنیت سازمان ملل، در مورد افغانستان تاکید کرد: «طالبان باید از هزینه‌های سیاست‌هایش به‌وضوح آگاه شوند و رسمیت یافتن نزد جامعه بین‌المللی نباید روی میز باشد و رفع تحریم‌ها هم نباید مطرح شود.»

او گفت مردم افغانستان اولویت کلیدی ما باقی مانده‌اند.

به گفته نماینده بریتانیا، افغانستان نمی‌تواند خودکفا شود در حالی که «۵۰ درصد جامعه حذف شده‌‌اند» و بدون حکومت و جامعه فراگیر، صلح و ثبات هم توهمی بیش نخواهد بود.

رابرت وود، نماینده آمریکا، نیز گفت فرمان‌های سختگیرانه طالبان علیه زنان «به هیچ وجه قابل دفاع» نیستند. او در عین‌ حال خاطرنشان کرد که آمریکا در دو سال اخیر حدود دو میلیارد دلار به افغانستان کمک کرده و به ارائه کمک‌های بشردوستانه به این کشور متعهد است.

نماینده آمریکا به گزارش اخیر یوناما در مورد شکنجه و بدرفتاری و قتل حدود ۸۰۰ نفر از نظامیان و کارمندان دولت پیشین اشاره کرد و گفت این نقض حقوق بشر «غیرقابل پذیرش» است.

او تاکید کرد شورای امنیت سازمان ملل باید طالبان را به بازگرداندن حقوق زنان و پایان دادن به نقض حقوق بشر وادار کند.

نماینده فرانسه نیز تاکید کرد که وضعیت در افغانستان بسیار نگران‌کننده است و گروه‌های تروریستی در افغانستان «پناهگاه» یافته‌اند. فرانسه به کمک‌های بشردوستانه «برای زنان از طریق زنان» متعهد باقی مانده است.

در عین حال، انا ایوستیگ‌نیوا، نماینده روسیه تاکید کرد که روسیه از ادامه فعالیت نمایندگی این سازمان (یوناما) حمایت می‌کند. او در سخنانی انتقادآمیز گفت شورای امنیت سازمان ملل سال‌ها در مورد افغانستان تنها حرف زده است و وعده‌های غربی‌ها در مورد افغانستان «پوچ» بوده‌اند.

به گفته نماینده روسیه به زنان افغانستان «خیانت» شده است.

ایوستیگ‌نیوا گفت که در سال جاری، به اوکراین ۱.۸ میلیارد دلار کمک بشردوستانه شده در حالی که افغانستان کمک کمی دریافت کرده است.

او به نشست کشورهای منطقه موسوم به «فرمت مسکو» در کازان روسیه اشاره کرد و گفت از نماینده طالبان نیز دعوت شده است.

بیشتر از جهان