نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، با تنش لفظی میان نصیراحمد فایق و منیر اکرم، سفرای افغانستان و پاکستان در این سازمان همراه شد. در این نشست که روز سهشنبه ۴ مهر (۲۶ سپتامبر)، با موضوع بررسی وضعیت افغانستان و با حضور شماری از نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل متحد برگزار شد، رزا اوتونبایوا، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، نیز حضور داشت.
منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد، در سخنانش در دفاع از رژیم طالبان در افغانستان گفت که در نتیجه تلاشهای طالبان اقتصاد در این کشور بهبود یافته، امنیت برقرار شده و تجارت میان افغانستان و همسایههای این کشور نیز رونق گرفته است. سفیر پاکستان بدون اشاره به خشونتهای گسترده علیه زنان و مردان و کشتار نظامیان دولت پیشین به دست طالبان گفت که رژیم طالبان باید بهرسمیت شناخته شود و کرسی افغانستان در سازمان ملل نیز باید به طالبان واگذار شود. منیر اکرم همچنین نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل، را «نماینده هیچکس» توصیف کرد و گفت او فقط از خودش نمایندگی میکند، چون دولتی که او از آن نمایندگی میکرد دیگر وجود ندارد.
نصیر احمد فایق در سخنرانیاش در این نشست گفت طالبان با خشونت گسترده علیه زنان و مردان، رژیمی مبتنی بر ظلم و ستم را در افغانستان برقرار کرده است و همچنین با وضع فرامین سختگیرانه علیه زنان، حقوق بشر و قوانین بشردوستانه بینالمللی را نقض کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فایق با هشدار از حضور نزدیک به ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان و پیامد آن برای همسایههای این کشور، گفت: «طالبان در دو سال سلطه بر افغانستان، حدود ۱۵ هزار مدرسه دینی با رویکرد افراطی راهاندازی کردهاند که میخواهند جوانان این کشور را تندرو تربیت کنند.»
منیر اکرم در واکنش به سخنان نصیر احمد و در دفاع از طالبان گفت که رژیم این گروه علیه داعش مبارزه کرده و همچنین کشت و قاچاق مواد مخدر را کاهش داده است. او خواهان رفع محدودیت سفر برای سران طالبان شد و همچنین از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست که به نصیراحمد فایق، اجازه ورود به جلسات این شورا را ندهد.
نصیر احمد فایق، در پاسخ به منیر اکرم، او را به جای سفیر یا نماینده، «این شهروند پاکستان» خطاب کرد و گفت «منیر اکرم با تروریسم به صورت دوگانه بازی میکند». فایق افزود: «از یکسو، ادعا میکنید که قربانی تروریسماید و از سوی دیگر، از یک گروه تروریستی در افغانستان حمایت کرده و جنایات آنان را عادیسازی میکنید.»
در این نشست رزا اوتونبایوا و شماری از نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان، بهویژه وضعیت زنان صحبت کردند و خواستار ادامه کمکهای بشردوستانه، دفاع از حقوق زنان و اعمال فشار بر طالبان به منظور لغو فرامین صادرشده علیه زنان شدند.
رزا اوتونبایوا با یادآوری از نقض قوانین بینالمللی از طرف طالبان و محروم شدن اقوام غیرپشتون از حقوق شهروندی خود در رژیم طالبان گفت اخیرا ساختاری به نام شورای علما در شهرهای افغانستان ایجاد شده که در ساختار آن به شیعیان سهمی داده نشده است. او افزود که حتی در بامیان و دایکندی که مناطق شیعهنشین است، شورای علما تنها از میان روحانیون سنی تشکیل شده است.
نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان-UN web TVاوتونبایوا در ادامه افزود که براساس دستور شورای امنیت، مسئولیت یوناما تعامل بیشتر با طالبان است تا این گروه از طریق تعامل وادار شوند که قوانین بینالمللی را رعایت کنند و به حقوق بشر احترام بگذارند.
سیما باهوس، رئیس آژانس زنان سازمان ملل متحد، نیز در این نشست گفت که محدودیتهای وضعشده طالبان علیه زنان، به بیکاری گسترده و وارد شدن ضربههای سنگین به اقتصاد افغانستان منجر شده است.
به گفته باهوس، تنها با بسته شدن سالنهای آرایش، حدود ۶۰ هزار زن بیکار شدند و این اقدام تبعات سنگینی برای اقتصاد خانوادهها داشته است.
یکی از کارشناسان سازمان ملل متحد در این نشست با ارائه گزارشی از نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان گفت طالبان طی دو سال سلطه بر این کشور، ۶۵ فرمان محدودکننده علیه زنان صادر کردهاند که هر کدام از فرمانها، بخشی از حقوق انسانی زنان را محدود کرده است. او گفت شورای امنیت نشستهای زیادی در مورد افغانستان برگزار کرده است، اما رسیدگی به بحران افغانستان و بهویژه نقض حقوق زنان، نیازمند اقدام عملی است.