ملا برادر در بازدید از بندر چابهار خواستار تسهیل دسترسی افغانستان به این بندر شد

این مقام طالبان بر تمایل افغانستان برای افزایش صادرات کالاهای ساخت این کشور از طریق چابهار تاکید کرد

این سفر مقام طالبان به ایران در اوج تنش میان رژیم این گروه با پاکستان صورت گرفت‌ــ X/@FDPM_AFG

عبدالغنی برادر، معاون نخست‌وزیر طالبان، که در سفری رسمی در راس هیئتی به ایران رفته است، روز پنجشنبه ۱۸ آبان (نهم نوامبر) با مسئولان بندر چابهار دیدار کرد.

در بیانیه دفتر معاونت نخست‌وزیر طالبان آمده که ملا برادر از مسئولان ایرانی خواسته است «دسترسی افغانستان به بندر چابهار» را تسهیل کنند. بندر چابهار ایران را به هند وصل می‌کند و نسبت به بندرعباس و بندر کراچی در پاکستان به‌مراتب به افغانستان نزدیک‌تر است.

در بیانیه طالبان آمده است: «معاون اقتصادی نخست‌وزیر از طرف ایرانی خواست امکان دسترسی افغانستان به بندر چابهار را تسهیل کند تا افغانستان از این طریق بتواند محصولات صادراتی‌‌اش را به بازارهای جهانی برساند.»

به نقل از این بیانیه، مسئولان ایرانی درباره همکاری مشترک تیم‌های فنی دو کشور در این زمینه «اطمینان» داده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بندر چابهار در استان سيستان و بلوچستان در جنوب شرقى ايران قرار دارد و تنها بندر «اقيانوسى» ایران است كه این کشور را از طريق خليج عدن و درياى عرب به اقيانوس هند متصل مى‌كند.

پیش از این، نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، هم در ماه مارس از بندر چابهار و شماری از کارخانه‌های تولیدی ایران بازدید کرده بود. بنا بر اعلام وزارت صنعت و تجارت طالبان، عزیزی در این سفر درباره سرعت انتقال محموله‌های بازرگانان افغانستان از طریق بندرچابهار با مقام‌های ایرانی گفت‌وگو کرده است.

دولت پیشین افغانستان امیدوار بود بندر چابهار هند را از طریق ایران به افغانستان و سپس به کشورهای آسیای میانه و روسیه وصل کند. اما به نظر نمی‌رسد که بندر چابهار به این زودی‌ها به یکی از مسیرهای ترانزیتی پرتردد بین کشورهای هند، ایران و افغانستان بدل شود. 

حکومت پیشین افغانستان می‌کوشید هرچه سریع‌تر از بندر چابهار به‌منظور ترانزیت کالا استفاده کند و با این تمهید وابستگی‌اش به پاکستان کاهش یابد؛ زیرا بر این باور بود که پاکستان همواره هنگام پیش آمدن تنش‌های سیاسی میان اسلام‌آباد و کابل، مسائل تجارتی را با اختلاف‌های سیاسی در هم می‌آمیزد و از آن به عنوان اهرم فشار بر بازرگانان و مردم افغانستان استفاده می‌کند. آن‌ها برای تجارت هند را گزینه بهتری از پاکستان می‌دانستند اما نبود جاده‌های ترانزیتی تنها مشکل میان هند و افغانستان بود که اجازه نداد این دو کشور در طول سال‌های گذشته به مقاصد تجاری‌شان برسند. 

در ماه مه ۲۰۱۶، حکومت‌های ایران، افغانستان و هند موافقت‌نامه توسعه بندر چابهار و تسهیل ترانزیت کالاهای تولید افغانستان و هند را از طریق آن را به امضا رساندند. محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان، این توافق را گامی برای توسعه همکاری‌های منطقه‌ای خواند و در سخنانی طعنه‌‌آمیز به پاکستان گفت: «بعضی مردم در منطقه صادراتشان تروریسم است اما صادرات ما سه مملکت امید، باورمندی و همکاری است. آسیای مرکزی، اروپا و چین هم می‌توانند جزئی از این دیدگاه و اراده مشترک باشند.»

اکنون ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست‌وزیر طالبان، نیز هم‌زمان با افزایش تنش‌ها میان طالبان و حکومت پاکستان به ایران سفر رفته و با مقام‌های مختلف آن کشور دیدار کرده است. هرچند هدف سفر او تجاری اعلام شد، آگاهان سیاسی معتقدند طالبان درصدد تقویت روابط امنیتی و استخباراتی‌شان با ایران‌اند. 

بیشتر از جهان