حمزه شریفیدوست، مدیر امور دروس معارف، از ابلاغ درسی به نام «ترگل ورگل» با موضوع حجاب و پوشش به دانشگاهها خبر داد.
او در مراسم رونمایی کتابهای معارف اعلام کرد که این کتابها ترم گذشته معرفی شدهاند و توضیح داد: «سه بخش کتاب داریم؛ در بخش اول، کتب پرسشمحور، در بخش دوم، کتب اندیشمندان موفق و در بخش سوم، کتب موسمی را خواهیم داشت.»
شریفیدوست منظور از درسنامههای موسمی را «موضوعات بهروز» اعلام کرد که «اقتضائات» باعث میشود که به آنها پرداخته شود و در ادامه افزود: «یک عنوان در این بخش کتاب ترگل ورگل است که ترم گذشته ابلاغ شد و با موضوع پوشش و حجاب در تمام گرایشها است. موضوع مهم بعدی در این بخش مسئله فلسطین است که متن اولیه آن با استفاده از محتواهای بهروز و مناسب در ۱۶ محور تدوین و آماده شده است. سومین موضوع و پیوست درسی امیدآفرینی است که نیاز روز دانشجویان است و با رویکرد دستاوردهای انقلاب و تمرکز بر قدرت منطقه ای ایران انجام شده است.»
چهار کتاب از علی خامنهای سوژه دیگر گروه معارفاند که قصد دارد آنها را برای تدریس در دانشگاهها آماده کنند.
این اولین بار نیست درسی همراستا با اصول عقیدتی نظام جمهوری اسلامی برای تدریس به دانشگاهها دیکته میشود. پیش از این نیز یک درس دو واحدی به نام «مکتب شهید سلیمانی» برای تدریس به تمام دانشگاههای دولتی و غیردولتی سراسر ایران ابلاغ شده بود. یحیی رحیمصفوی، رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، خرداد ۱۴۰۲ با اعلام خبر ابلاغ این واحد درسی به دانشگاهها خطاب به معاونان آموزشی گفت: «اگر میتوانید، از مهر ۱۴۰۲ تدریس این درس را راهاندازی کنید.»
او مدعی شد که هدف از ایجاد این درس «ساختن نسل جوان و انتقال مکتب سلیمانی به نسل حال و آینده» است و برای «کار علمی» روی این کتاب بیش از دو سه سال زمان گذاشته شده است.
این اقدامها در حالی انجام میشوند که طی سالهای گذشته برای حذف علوم انسانی و جایگزینی آن با آنچه به تعبیر علی خامنهای «علوم انسانی اسلامی» خوانده میشد، تلاشهای بسیاری صورت گرفته است. تلاش برای افزودن درسی با عنوان «ترگل ورگل» در حالی است که طی یک سال گذشته، جامعه ایران صحنه اعتراضهای گسترده به حجاب و مخالفت با نظام جمهوری اسلامی بوده است و حالا نظام جمهوری اسلامی در نظر دارد با اضافه کردن کتاب درسی «ترگل ورگل» با موضوع حجاب اجباری با موج از سر برداشتن حجاب و خیزش «زن، زندگی، آزادی» مقابله کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از طرفی پس از به راه انداختن موج جدید «انقلاب فرهنگی» و اخراج گسترده استادان و دانشجویان از دانشگاهها، حالا به سراغ واحدهای درسی و پیگیری جدی حذف علوم انسانی رفته است.
حذف علوم انسانی از دانشگاهها بر اساس فرمان علی خامنهای از سالها پیش در دستور کار قرار گرفت و قرار است به نام «علوم انسانی اسلامی» و به کام نظام جمهوری اسلامی صورت بگیرد.
راهاندازی شش دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی و تغییر عناوین کتابها و حذف کتابهای حوزه علوم انسانی و جایگزینی آنها با عناوین عقیدتی از جمله اقدامهای تازه جمهوری اسلامی است. غلامعلی حداد عادل روز دوشنبه با حمایت از این روند به سدهای پیش روی آن اشاره و به مخالفان آن و برخی افراد که به لزوم تحول علوم انسانی در دانشگاهها اعتقادی ندارند، اعتراض کرد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مورد اسلامی کردن علوم انسانی گفت: «علوم انسانی اسلامی از نظر فلسفه کلی حرف برای گفتن دارد و روشن است؛ اما لازم است در عمل نیز تلاش صورت بگیرد. برای مثال تنها با نقد اومانیسم نمیشود آن را اسلامی کرد. برای مثال باید دانست اسلامی کردن علم روانشناسی به چه معنا است و رسیدن به این مرحله نیازمند تلاش است. بنابراین ضرورت دارد فلسفه این علم تبیین شود.»
محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، نیز در افتتاحیه همایش هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی مدعی شد که مقر اصلی علوم انسانی اسلامی جمهوری اسلامی ایران است. او در این همایش گفت: «علوم انسانی اسلامی باید در دنیا سرمشقنویس باشد. ما باید تمام تلاش خود را داشته باشیم که سرمشقنویس باشیم در علوم انسانی اسلامی. مقر اصلی علوم انسانی اسلامی جمهوری اسلامی ایران است. از اقدامهای خوب این کنگره ارتباط قوی بین دانشمندان علوم انسانی دانشگاهها و حوزه علمیه است. ما سعی کردیم که به این موضوع هدفمند توجه کنیم.»