واکنش طالبان به خشکسالی مداوم در افغانستان؛ مردم سه روز نماز طلب باران بخوانند

افغانستان برای سومین سال متوالی در نشست سالانه تغییرات اقلیمی غایب است

اعضای طالبان در حال ادای نماز در قندهار-BULENT KILIC/AFP

همزمان با انزوای افغانستان به دلیل سلطه طالبان، تداوم خشکسالی و گسترش فقر در این کشور نیز نگرانی‌های زیادی را برانگیخته است. مولوی خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان، در پاسخ به نگرانی‌های مردم از تداوم خشکسالی، دستور داد که مردم در سراسر افغانستان سه روز نماز طلب باران بخوانند.

در اطلاعیه‌ وزارت امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان آمده است که مردم در روزهای سه‌شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه، راس ساعت ۹ صبح، در مکان‌های از پیش مشخص‌شده حاضر شوند و نماز طلب باران بخوانند.

افغانستان از حدود چهار سال پیش به صورت مداوم با خشکسالی مواجه است و فروپاشی دولت جمهوری در اوت ۲۰۲۱ و بازگشت طالبان به قدرت، به گسترش فقر، بیکاری و افزایش نیازمندی مردم افغانستان به کمک‌های بشردوستانه دامن زد. در حالی‌که تداوم خشکسالی در افغانستان، ناشی از تغییرات اقلیمی دانسته می‌شود، به دلیل سلطه طالبان بر کشور، افغانستان اینک در انزوای کم‌سابقه‌ای به سر می‌برد و در نشست‌های مرتبط با تغییرات اقلیمی نماینده‌ای ندارد.

در نشست سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل که ۹ آذر در دبی آغاز شد، هیچ نماینده‌ای از افغانستان دعوت نشد. رژیم طالبان به دلیل اینکه از شناسایی رسمی سازمان ملل و دولت‌های جهان برخوردار نشده است، به نشست‌های بین‌المللی دعوت نمی‌شود. بیشتر مقام‌های دولت پیشین افغانستان نیز که با بازگشت طالبان به قدرت این کشور را ترک کردند، دیگر تماسی با رژیم طالبان ندارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با اینکه دیپلمات‌های طالبان در امارات متحده عربی حضور دارند، میزبان این نشست که سازمان ملل است، از طالبان برای شرکت در آن دعوت نکرد. مقام‌های طالبان تاکنون چندین بار خواستار تصاحب کرسی افغانستان در سازمان ملل، به رسمیت شناخته شدن در جایگاه حکومت رسمی افغانستان و حضور در نشست‌های بین‌المللی به نمایندگی از این کشور شده‌اند، اما سازمان ملل و بسیاری از دولت‌های دنیا تاکید کرده‌اند که تنها راه به رسمیت شناخه شدن رژیم جدید در افغانستان، شکل‌گیری حکومتی فراگیر و احترام به حقوق بشر و حقوق زنان است.

خبرگزاری رویترز دوشنبه، ۱۱ دسامبر، در گزارشی نوشت که این سومین سال متوالی است که افغانستان از نشست سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد کنار گذاشته می‌شود، در حالیکه وقوع سیل، طوفان و زلزله که ناشی از تغییرات اقلیمی دانسته می‌شود،در چند سال اخیر آسیب‌های شدیدی به افغانستان تحمیل کرده و جان‌ شمار زیادی از افغان‌ها را گرفته است.

در گزارش رویترز آمده است که دلیل اصلی انزوای طالبان و غیبت افغانستان در نشست‌های بین‌المللی، از جمله نشست سالانه تغییرات اقلیمی، «محدودیت‌های طالبان بر [حضور اجتماعی] زنان و به ویژه ممنوعیت تحصیل دختران و زنان در [دبیرستان‌ها و] دانشگاه‌ها» است.

با این حال، برخی گروه‌ها و افراد تلاش کردند که نمایندگان طالبان در نشست سالانه تغییرات اقلیمی حضور داشته باشند تا با دیگر شرکت‌کنندگان درباره آسیب‌های ناشی از تغییرات اقلیمی در افغانستان صحبت کنند، اما این تلاش‌ها ناکام مانده. قیام‌الدین اکرام، عضو یک سازمان غیرانتفاعی که در این نشست شرکت کرده است، به رویترز گفت که تلاش‌ها برای شرکت طالبان در این نشست ناکام ماند، اما امیدوار است که سال بعد این رویکرد تغییر کند.

روح‌الله امین، از مسئولان اداره محیط زیست رژیم طالبان، نیز به رویترز گفت که [مقام‌های طالبان] تلاش‌های زیادی کردند تا در نشست سالانه تغییرات اقلیمی شرکت کنند، اما این تلاش‌ها پاسخ مثبتی دریافت نکرد.

با این حال، هدر بار، از پژوهشگران سازمان دیده‌بان حقوق بشر، به رویترز گفت که تا زمانی که محدودیت‌های وضع‌شده علیه زنان افغانستان لغو نشود، آنان در کشور احساس امنیت نمی‌کنند. او درباره حضور طالبان در نشست‌های بین‌المللی نیز گفت: «هر بار که طالبان در پایتخت‌های کشورهای خارجی دیده می‌شوند، [حضور آنان در آنجا] پیامی را به زنان افغانستان منتقل می‌کند مبنی بر اینکه حقوق انسانی آنان برای بخش بزرگی از جهان اهمیتی ندارد.»

طالبان در بیش از دوسال سلطه بر افغانستان، بیش از ۵۰ فرمان در زمینه وضع محدودیت بر کار، تحصیل، فعالیت روزمره و حضور زنان در جامعه وضع کرده‌اند. بر اساس این فرمان‌ها، دختران از حق آموزش بالاتر از کلاس ششم دبستان و تحصیل در دانشگاه‌ها، و زنان از حق کار در اداره‌های دولتی و سازمان‌های بین‌المللی، از جمله دقترهای نمایندگی سازمان ملل، محروم شده‌اند. همچنین، زنان از رفت‌و‌آمد تنها در شهر و سفر مستقل نیز منع شده‌اند و اگر بخواهند از خانه خارج شوند، باید یک مرد محرم آنان را همراهی کند. طالبان همچنین ورود زنان را به پارک‌های تفریحی، ورزشگاه‌ها و آرایشگاه‌ها منع کرده‌اند.

با اینکه شورای امنیت سازمان ملل در دو سال گذشته چندین نشست با موضوع وضعیت زنان در افغانستان برگزار کرده است وتازه‌ترین نشست نیز دوشنبه، ۱۱ دسامبر، پشت درهای بسته برگزار شد، طالبان هنوز از هیچیک از فرمان‌های محدودکننده خود عقب‌نشینی نکرده‌اند.

بیشتر از جهان