وزیر خارجه عربستان سعودی در نشست اسلو: بدون برقراری آتش‌بس نمی‌توان درباره آینده غزه صحبت کرد

وزیران خارجه کمیته عربی-اسلامی، نخست‌وزیر قطر، و وزیران خارجه کشورهای شمال و غرب اروپا در نشست اسلو درباره ‏غزه مذاکره کردند

مقام‌های کشورهای خاورمیانه و شمال و غرب اروپا در نشست اسلو درباره جنگ غزه- عکس از توییتر وزارت خارجه نروژ @NorwayMFA

اعضای کمیته‌ عربی-اسلامی به‌ریاست شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، روز جمعه ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر) در اسلو با یوناس گاهراستوره، نخست‌وزیر نروژ، و وزیران خارجه کشورهای شمال اروپا (نروژ، دانمارک، سوئد، فنلاند، ایسلند) و کشورهای بنلوکس (بلژیک و لوکزامبورگ و هلند) ملاقات کردند تا درباره جنگ غزه و آینده نوار غزه مذاکره کنند.

در این جلسه، که به ابتکار مشترک نروژ و عربستان سعودی برگزار شد، مقام‌های شرکت‌کننده بر لزوم توقف جنگ، آزادی گروگان‌ها‌، و ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه تاکید کردند. همه شرکت‌کنندگان بر لزوم تلاش در راه تحقق راه‌حل تشکیل دو کشور مستقل، تنها راه‌حل برای برقراری صلح، تاکید داشتند.

در این جلسه محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر، ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، ریاض مالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، و نیز حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، حضور داشتند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت عربستان سعودی در بیانیه‌ای در این خصوص نوشت که در نشست مزبور تحولات نوار غزه  مورد بحث قرار گرفت و اعضای کمیته عربی-اسلامی موضع مشترکشان در رد خشونت علیه فلسطینیان در نوار غزه را بیان کردند. آنان همچنین بر لزوم برقراری آتش‌بس فوری و کامل و حفاظت از غیرنظامیان تاکید کردند. 

به نوشته این بیانیه، این کشورها خواستار ورود فوری کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه و رسیدگی به خشونت‌های اسرائیلی‌ها در نوار غزه و کرانه باختری شدند. 

به نوشته شبکه خبری العربیه، این کشورها بر اهمیت ایجاد شرایط سیاسی برای «تاسیس کشور فلسطین بر اساس مرزهای تعیین‌شده در چهارم ژوئن ۱۹۶۷» تاکید کردند و گفتند که «بحث درباره آینده نوار غزه بدون پرداختن به مسئله فلسطین»‌ امکان ندارد. 

وزیر خارجه عربستان سعودی در نشستی خبری که پس از جلسه وزیران خارجه کشورهای خاورمیانه و کشورهای شمال و غرب اروپا در پایتخت نروژ برگزار شد، بر لزوم برقراری آتش‌بس فوری و «یافتن راهی برای خروج از چرخه خشونت و استقرار کشور مستقل فلسطین»‌ تاکید کرد. 

او ضمن ستایش از آنچه «عملکرد خوب تشکیلات خودگردان فلسطین به‌رغم دشواری‌های موجود در کرانه غربی» توصیف کرد، گفت که تشکیلات خودگردان در صورت تشکیل کشور مستقل فلسطین قادر به قبول مسئولیت است. 

وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تاکید کرد که اوضاع کرانه باختری کم‌خطرتر از اوضاع غزه نیست.

وزیر خارجه اردن ضمن اشاره به اینکه اسرائیل تشکیلات خودگردان را به‌عنوان شریک قبول ندارد، هشدار داد که ادامه درگیری بر آینده منطقه خاورمیانه اثر خواهد گذاشت.

توبیاس بیلستروم، وزیر خارجه سوئد، در حساب کاربری‌اش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که شرکت‌کنندگان در نشست اسلو درباره وضع مردم در غزه، ابعاد آتش‌بس بشردوستانه، و مسیر به‌سوی راه‌حل دو کشور، که اسرائیل و کشور فلسطین بتوانند در صلح و امنیت در کنار یکدیگر باشند، گفت‌وگو کردند.

وزارت خارجه دانمارک نیز نوشت که در هفتادمین روز جنگ، حماس هنوز گروگان‌هایی در اسارت دارد. وزارت خارجه این کشور اروپایی ضمن تاکید بر اینکه گفت‌وگو برای آزاد کردن گروگان‌ها اهمیت اساسی دارد، نوشت که دولت دانمارک به تلاش برای آزادی همه گروگان‌ها ادامه می‌دهد. او افزود که مذاکرات با حضور نخست‌وزیر قطر، که نقشی مهم در این موضوع ایفا می‌کند، «سازنده» بود. 

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، در حساب کاربری‌اش در شبکه ایکس نوشت که در دیدار با  نخست‌وزیر نروژ، درباره تقویت مشارکت دو کشور و تحولات غزه گفت‌وگو کردند. او افزود که دولت قطر مشتاق همکاری دو کشور در چهارچوب تلاش‌های بین‌المللی برای متوقف کردن جنگ است. 

دوحه از چند سال پیش میزبان شماری از رهبران ارشد گروه شبه‌نظامی حماس بوده است. همچنین، قطر در مذاکرات تبادل گروگان‌های اسرائیلی اسیر در دست حماس و زندانیان فلسطینی در اسرائیل نیز میانجیگری کرده است.