در پی افزایش تنش میان فرماندهان محلی در استان بدخشان در شمال افغانستان، فصیحالدین فطرت، رئیس ستاد ارتش رژیم طالبان، و شماری از مقامهای دیگر این گروه به این استان سفر کردند.
خبرگزاری باختر گزارش داد که رئیس ستاد ارتش طالبان و شماری از مقامهای دیگر، از جمله عبدالحق، معاون وزارت داخله (وزارت کشور)، شمسالدین شریعتی، رئیس کل نظارت بر احکام و فرمانهای رهبر طالبان، سیفالرحمان تائب، معاون اداره امور، عبدالغنی فایق، معاون وزارت عدلیه (دادگستری)، عبیدالله، استاندار تخار، و امانالدین منصور، فرمانده قول اردوی (سپاه) ۲۱۷ عمری در قندوز، به بدخشان رفتهاند.
با این حال، رسانههای افغانستان که اینک زیر نظر طالبان فعالیت میکنند، دلایل ضدونقیضی برای سفر هیئت مزبور به این استان شمالی افغانستان که اخیرا شاهد تنشهای شدید میان فرماندهان محلی این گروه بوده است، اعلام کردهاند.
رسانه دولتی باختر، هدف سفر رئیس ستاد ارتش طالبان را به بدخشان، ازبین بردن کشت، تولید، فروش و قاچاق مواد مخدر اعلام کرده است. در گزارش باختر آمده است که این هیئت با فرماندهان پلیس و مدیران استخبارات طالبان در بدخشان گفتوگو خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نامهای که پنجشنبه، ۱۴ دی (۴ ژانویه) در اختیار ایندیپندنت فارسی قرار گرفت، نشان میدهد که مولوی ایوب خالد، استاندار پشتونتبار طالبان در بدخشان، دستور جمعآوری سلاحها و تجهیزات نظامی جنگجویان تاجیکتبار این گروه را صادر کرده است.
منابع مطلع در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تایید کردند که تنشهای اخیر میان محمدایوب خالد، استاندار طالبان در بدخشان، و فصیحالدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، به برکناری پنج تن از طالبان بدخشانی نزدیک به فصیحالدین، از جمله جمیل یفتلی، معاون استانداری این گروه در بدخشان، منجر شده است. به گفته این منابع، فرمانده پلیس طالبان در بدخشان، فرمانده فرقه ۲۱۹، ریاست امنیت پلیس این استان، و رئیس دفتر استاندار طالبان در بدخشان نیز دیگر افرادیاند که بهتازگی به دستور استاندار پشتونتبار طالبان برکنار شدهاند.
نیروهای قاری فصیحالدین و مولوی اماناالدین، دو فرمانده تاجیکتبار طالبان در استان بدخشان در شمال افغانستان که اکثر ساکنان آن نیز تاجیکتبارند، در بازپسگیری این استان در ۲۰۲۱ از کنترل نیروهای حکومت پیشین افغانستان، نقش کلیدی بازی کردند.
قاری فصیحالدین یگانه مقام ارشد تاجیکتبار در حکومت طالبان است، اما برای پیشبرد امور نظامی در مسند رئیس ستاد ارتش طالبان، از اختیارات لازم برخوردار نیست.
ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، آوریل سال گذشته میلادی حدود ۲۰۰ طالب بدخشانی را که به قاری فصیحالدین نزدیک بودند، از فرماندهی نیروهای هوایی، به پادگان ۲۱۹ ثالث عمری در بدخشان منتقل کرد. این افراد در زمان ماموریت مولوی امامالدین منصور، از دیگر فرماندهان تاجیکتبار طالبان، به مسندهای فرماندهی نیروهای هوایی طالبان گمارده شده بودند.
در نامهای که روز پنجشنه ۱۴ دی (۴ ژانویه) در اختیار ایندیپندنت فارسی قرار گرفته، مولوی ایوب خالد، استاندار پشتونتبار طالبان در بدخشان، دستور جمعآوری سلاح و تجهیزات نظامی از جنگجویان تاجیکتبار این گروه را صادر کرده است.
✍️واجد روحانی https://t.co/8MgVvvXSMi pic.twitter.com/NEqoQPBvaC
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) January 4, 2024
منابع معتبر به ایندیپندنت فارسی گفتند که بر اساس توافق فرماندهان تاجیکتبار بدخشانی و ملا هیبتالله، رهبر طالبان، مدیریت و کنترل استان بدخشان در اختیار طالبان غیرپشتون بود، اما با کشته شدن چندین مقام طالبان به دست افراد وابسته به شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش)، ملا هیبتالله به طالبان غیرپشتون بیاعتماد شده است و فرماندهان پشتونتبار را جایگزین آنها میکند.
حذف مولوی امانالدین از مسند استانداری بدخشان نیز با واکنش تند طالبان تاجیکتبار مواجه شده بود. به نظر میرسد که مولوی ایوب خالد، استاندار پشتونتبار طالبان در بدخشان، میکوشد قدرت طالبان غیرپشتون را کاهش دهد. طالبان در استانهای شمالی نیز تا حد زیادی فرماندهان ازبکتبار را منزوی کرده و از قدرت جنگجویان ازبکتبار کاستهاند.
سفر رئیس ستاد ارتش طالبان و هیئت همراهش به بدخشان، بیانگر اختلافات شدید میان فرماندهان طالبان است که اعضای طالبان و رسانههای تحت کنترل این گروه میکوشند مخفی نگهدارند. به نظر میرسد که این هیئت میکوشد اختلافهای اخیر را فیصله دهد تا تنشها کاهش یابد.