در آستانه برگزاری دومین دور نشست دوحه با میزبانی سازمان ملل متحد و با حضور نمایندگان ویژه کشورهای جهان در امور افغانستان، فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان، و شماری از دیپلماتهای کشورهای غربی سرگرم رایزنی و گفتوگو با طالبان و سیاستمداران افغانستان در مورد نحوه برگزاری این نشستاند.
قرار است دومین دور نشست سازمان ملل متحد و فرستادگان ویژه کشورها در امور افغانستان در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه در دوحه، در قطر، برگزار شود. از طالبان نیز برای شرکت در این نشست دعوت شده است.
موضوع این نشست بر اجرا شدن مفاد قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد متمرکز است که گفتوگوی ملی برای تشکیل دولت فراگیر و تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان از مهمترین بندهای آن است.
روز چهارشنبه، ۱۸ بهمن، حامد کرزی از ملاقات با توماس نیکلسون، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان، و فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده ویژه دبیرکل سازمان در امور افغانستان، در کابل خبر داد و گفت با این دیپلمات در مورد نشست دوحه صحبت کرده است. فریدون سینیرلی اوغلو و توماس نیکلسون در دو روز گذشته با شماری از مقامهای طالبان، از جمله وزیر خارجه و معاون نخستوزیر این گروه، دیدار کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در اطلاعیههایی که دفتر حامد کرزی در مورد ملاقات با نیکلسون و سینیرلی اوغلو منتشر کرد آمده است که در این دیدارها در مورد روند «تفاهم ملی برای تامین صلح و ثبات پایدار» در افغانستان صحبت شده است. گرچه طالبان تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان را امری «غیرضروری» خواندهاند، حامد کرزی ابراز امیدواری کرد که نتایج نشست دوحه برای آینده افغانستان مثبت باشد.
همچنین، دفتر حامد کرزی در مورد ملاقات او با فریدون سینیرلی اوغلو نوشت که کرزی از ارزیابی هماهنگکننده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان قدردانی کرده و گزارش او را «واقعبینانه و عملی» دانسته است. کرزی با ستایش از نقش سینیرلی اوغلو در افغانستان گفته است: «تلاشها و دیپلماسی موفق او دستاوردهایی داشته است.»
فریدون سینیرلی اوغلو پس از هفت ماه بررسی اوضاع افغانستان، در اوایل نوامبر گزارشی به دبیرکل سازمان ملل متحد داد. این گزارش پس از تایید دبیرکل بهعنوان نقشه راه آینده افغانستان به شورای امنیت فرستاده شد.
در همین حال، سینیرلی اوغلو و نیکلسون در دو روز گذشته در دیدار با مقامهای طالبان در مورد برگزاری نشست دوحه صحبت کردند. در اطلاعیه وازت خارجه طالبان در مورد ملاقات نیکلسون با امیرخان متقی آمده است که وزیر امور خارجه رژیم طالبان ابراز امیدواری کرده است که «نشست آینده دوحه سرآغاز مرحلهای سازنده بین افغانستان و جهان باشد.»
وزارت خارجه طالبان پیش از این از تصمیم به اعزام هیئتی به نشست دوحه خبر داده بود، اما متقی در ملاقات با نیکلسون و سینیرلی اوغلو مشخص نکرد که چه کسی بهنمایندگی از این گروه در آن نشست شرکت خواهد کرد. متقی در پاسخ به پرسش نیکلسون در مورد شرکت طالبان در این نشست گفته است که «امارت اسلامی» در مورد این نشست دیدگاه مثبتی دارد.
با این حال، طاهر قادری، سفیر دولت پیشین افغانستان در لهستان، در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی گفت که برگزاری دور دوم نشست فرستادگان ویژه دولتها در امور افغانستان با میزبانی سازمان ملل متحد، که برای شرکت در آن از نمایندگان زنان و نهادهای مدنی افغانستان نیز دعوت شده است، فرصتی مهم برای عبور از بنبست کنونی در افغانستان است. قادری افزود که هرچند دولتهای منطقه و همسایه افغانستان بهدلیل داشتن منافع و هدفهای متفاوت در افغانستان روی موضوع افغانستان توافق نظر ندارند، این نشست ممکن است روند عملی کردن نقشه راه سازمان ملل متحد برای آینده افغانستان را تسهیل کند.
طاهر قادری، سفیر دولت پیشین افغانستان در لهستان در حال گفتوگو با ایندیپندنت فارسیقادری در پاسخ به این پرسش که آیا مخالفت طالبان با اعزام فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان سبب عقبنشینی این سازمان از این تصمیم خواهد شد، گفت: «سازمان ملل متحد راه دیگری برای توجیه حضورش در افغانستان ندارد و این طرح باید عملی شود. از زمان سلطه طالبان بر افغانستان، چرخه حکومتداری را سازمان ملل متحد چرخانده است و طالبان نیز خوب میدانند که بدون کمکهای غرب، سلطه این گروه دوام نخواهد آورد.»
سفیر دولت پیشین افغانستان در لهستان افزود که طالبان با گروگانگیری زنان و حقوق بشر با جهان بازی میکنند، اما در نشست دوحه مشخص خواهد شد که سازمان ملل متحد و جهان جز عملی کردن نقشه راه تعیینشده برای افغانستان گزینه دیگری ندارند.