پس از حملههای هوایی آمریکا به مواضع گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریه و عراق، به نظر میرسد که تهاجم علیه نیروهای ایالات متحده در این دو کشور کاهش یافته است؛ با این حال کارشناسان میگویند که رژیم حاکم بر ایران و متحدانش هنوز امکانات و انگیزههایی برای تهدید واشنگتن دارند.
مایکل نایتز، کارشناس مسائل عراق در موسسه واشنگتن، واکنش آمریکا را عاملی تعیینکننده در مناسبات منطقه خواند و به بیزینس اینسایدر گفت: «همانطور که دیدیدم پس از واکنش آمریکا به کشته شدن سه سرباز ایالات متحده در روز ۲۸ ژانویه، حملههای به نیروهای آمریکایی در عراق بسیار کاهش یافته است.»
به اعتقاد تحلیلگران، دولت جو بایدن روی یک طناب باریک امنیتی و سیاسی قدم میزند. از سویی پاسخ ندادن به حمله مرگبار هواپیمای بدون سرنشین که جان ماموران آمریکایی را گرفت و بیش از ۴۰ سرباز این کشور را مجروح کرد، در سال انتخابات از نظر سیاسی پرمخاطره است و رئیسجمهوری را ضعیف نشان میدهد و از سوی دیگر، خطر رویارویی با جمهوری اسلامی وجود دارد؛ تاکتیکی که دولت بایدن تاکنون از آن اجتناب کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حملههای هوایی ایالات متحده در روز دوم فوریه ۸۵ مرکز را در هفت نقطه عراق و سوریه هدف قرار داد که تخمین زده میشود ۴۰ شبهنظامی کشته شدند. روز چهارشنبه نیز یک فرمانده کتائب حزبالله که فرماندهی مرکزی آمریکا او را «مسئول برنامهریزی مستقیم و مشارکت در حملهها به نیروهای آمریکایی در منطقه» معرفی کرد، کشته شد.
جوئل وینگ، کارشناس امنیتی درباره این موضوع به بیزینس اینسایدر گفت: «ایالات متحده گروههایی را هدف قرار میدهد که مسئول حملات به نیروهای آمریکاییاند و همچنین آنهایی را که آشکارا درباره این موضوع صحبت میکنند و لاف میزنند.»
وینگ در عین حال اضافه کرد که شبهنظامیان منتظر این حملات بودند، همانطور که گزارشهایی مبنی بر فرار رهبرانشان از مقر فرماندهی و پایگاهها وجود دارد.
این تحلیلگر اضافه کرد که با توجه به این موضوع، انتظار میرود حملههای شبهنظامیان از سر گرفته شود و نمیتوان مطمئن بود که واکنش آمریکا دستاورد طولانیمدتی خواهد داشت یا خیر.
برخی از کارشناسان دیگر نیز معتقدند که راهبرد ایالات متحده وارد کردن خسارت برای ترساندن شبهنظامیان از حمله به نیروهای آمریکایی است، هدف محدودی که مشخص نیست چه میزان تاثیرگذاری داشته باشد.
آرون لوند که یکی از این تحلیلگران است، معتقد است: «در بهترین حالت، حملههایی از این نوع ممکن است باعث شود که شبهنظامیان احتیاط بیشتری داشته باشند و اقدامهای احتیاطی را قبل از شروع حملههایشان انجام دهند نه اینکه دست از فعالیتشان بردارند.
او تاکید کرد: «تهدید درباره حمله هوایی تاثیری بر این نیروهای نیابتی ندارد زیرا آنها به چنین تهدیدهایی عادت کردهاند. این گروهها از اوایل دهه ۲۰۰۰ به هر شکلی با ایالات متحده مقابله کردهاند و از سوی حزبالله آموزش میبینند.»
نیکلاس هراس، تحلیلگر ارشد موسسه تحقیقات و مطالعات راهبردی نیولانیز آمریکا، نیز تاکید کرد که دولت بایدن تلاش دارد تمرکزش را بر حمله علیه نیروهای نیابتی ایران بگذارد تا از حملههایی که ممکن است جمهوری اسلامی را به سمت گسترش درگیری سوق دهد اجتناب کند.
او در عین حال افزود: «هدف ثانویهای که ایالات متحده با حمله علیه رهبران نیابتی جمهوری اسلامی ایران در عراق تلاش میکند به آن دست یابد، ارسال یک پیام قوی است که این گروههای نیابتی نمیتوانند پشت وابستگی به دولت عراق پنهان شوند. با این حال، هر حمله تلافیجویانه جدید ایالات متحده، مخالفان محلی را برمیانگیزد و دولت بغداد را مجبور میکند که لفاظیهایش را در مورد پایان دادن به حضور آمریکا افزایش دهد. با این حال پاسخ ندادن نیز یک گزینه نیست و به همین دلیل حملات ادامه خواهد یافت.»
به اعتقاد برخی کارشناسان دیگر نیز از جمله آرون لوند، جمهوری اسلامی ایران در تلاش است آمریکا را به انتخابی وادارد که یا دردسرهای سیاسی جدی را دنبال کند یا شاهد از دست دادن نیروهایش باشد.
لوند تاکید دارد که «جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتیاش میدانند یک ابرقدرت نمیتواند گزینه دوم را انتخاب کند بنابراین واشنگتن را برای انتخاب یکی از گزینههای باخت - باخت آماده میکنند».