افزایش تعداد قتل و خودکشی میان سربازان؛ سه نفر در ساوجبلاغ کشته شدند

روان‌شناسان و کارشناسان حوزه‌های اجتماعی بارها درباره تاثیرهای منفی و جان‌فرسای خدمت وظیفه عمومی اجباری به مسئولان جمهوری اسلامی هشدار داده‌اند

یک سرباز وظیفه در مراسم حکومتی حمایت از حماس و فلسطین در تهران-آذر ۱۴۰۲-AFP

رسانه‌های ایران روز شنبه ۲۱ بهمن گزارش دادند که یک سرباز نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در شهرستان ساوجبلاغ در استان البرز، به سمت یک مامور انتظامی و یک شهروند تیراندازی کرد و در نهایت، پس از قتل این دو نفر، خود در جریان تعقیب‌وگریز جان باخت.

این مورد، چندمین نمونه از تیراندازی سربازان وظیفه در ایران به سمت خود یا دیگر سربازان، ماموران و شهروندان بوده و نشان از وخامت اوضاع روحی جوانانی دارد که به اجبار حکومتی، مجبور به گذراندن خدمت سربازی در شرایط سخت و طاقت‌فرسا می‌شوند.

اکنون خبرگزاری ایرنا به نقل از فرماندهی انتظامی استان البرز نوشته است بامداد روز شنبه این سرباز شاغل در بخش یگان امداد، هنگام گشت به همراه یکی از نیروهای این یگان، «در یک اقدام جنون‌آمیز» و با اسلحه‌ای که در اختیار داشت، همراه خود را کشت.

در این بیانیه همچنین ادعا شده است که  سرباز مذکور در ادامه با کشتن یک شهروند، خودروی او را به سرقت برد و «بی‌هدف به سمت استان‌های غربی ایران» حرکت کرد که ماموران انتظامی پس از توجه نکردن او به دستور ایست، اقدام به تیراندازی به سمت خودرو کردند و سرباز هم به دلیل واژگونی خودرو، جان باخت.

روان‌شناسان و کارشناسان حوزه‌های اجتماعی در سال‌های اخیر بارها درباره تاثیرهای منفی و جان‌فرسای خدمت وظیفه عمومی روی پسران ایرانی به مسئولان تصمیم‌گیر در جمهوری اسلامی هشدار داده‌اند، اما همچنان برای کنار گذاشتن این قانون اجباری و حرفه‌ای شدن آن، مانند آنچه در بیش از ۱۵۰ کشور دنیا وجود دارد، تصمیمی گرفته نشده و به تازگی حتی سازمان وظیفه عمومی در بیانیه‌ای ادعای برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره کاهش مدت خدمت وظیفه سربازی را رد کرد. به این ترتیب، مدت سربازی برای سربازان امریه‌ای همچنان ۲۴ ماه، برای سربازان در مناطق عادی ۲۱ ماه، و برای سربازانی که در شهرهای غیربومی خدمت می‌کنند ۱۸ ماه است.

اگرچه تعداد دقیق خودکشی سربازان ایرانی اعلام نمی‌شود، اما جست‌وجو در رسانه‌های مستقل و غیررسمی یا رسانه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که هر ماه خبرهای بسیاری از خودکشی‌های موفق یا ناموفق سربازان ایرانی، درکنار حمله‌های مسلحانه آنان به دیگر سربازان، منتشر می‌شود که همگی آن‌ها ناشی از فشارهای روانی خدمت اجباری است.

در یک مورد اخیر، یک سرباز وظیفه در کلانتری ۱۴ پاکدشت در منطقه حصارامیر استان تهران روز پنجشنبه‌ ۱۲ بهمن‌ماه، به سمت یک نیروی کادر پلیس تیراندازی کرد و او را کشت. این سرباز سپس به خودش شلیک کرد و به زندگی‌اش پایان داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همچنین خبرگزاری‌های ایران روز اول بهمن‌ امسال به‌نقل از فرمانده قرارگاه منطقه‌ای جنوب شرق ایران گزارش دادند که یک سرباز وظیفه در پادگان ارتش در استان کرمان به دیگر سربازان حاضر در آسایشگاه این پادگان تیراندازی کرد و سپس متواری شد. در اثر این حادثه، ۵ سرباز ایرانی کشته و عده‌ای نیز مجروح شدند.

تیرماه سال جاری نیز یک سرباز اهل شهرستان بوکان به نام خالق احمدنژاد، در حین سپری کردن دوره اجباری خدمت در پادگان نظامی عجب‌شیر در آذربایجان شرقی، اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داد.

در همین حال، یازدهم فروردین‌ماه امسال یک سرباز در پادگان فتح هوانیروز سپاه پاسداران در کرج خودکشی کرد که علت این اتفاق، اعمال اضافه خدمت در روزهای پایانی خدمت و عدم اجازه برای ترک پادگان اعلام شد.

اول فروردین ۱۴۰۱ هم سازمان قضایی نیروهای مسلح اعلام کرد که یک سرباز در یکی از پادگان‌های منطقه دوم نیروی دریایی سپاه بوشهر به چهار هم‌رزمش تیراندازی کرد و آن‌ها را کشت تا به نظر برسد که شلیک به مافوق، خودکشی یا تیراندازی به سمت سربازان دیگر، اتفاقی تکراری در پادگان‌ها، مراکز نظامی و کلانتری‌های ایران محسوب می‌شود.