تعطیلی شنبه‌ها پس از ماه‌ها کشمکش در «مجلس انقلابی» تصویب شد

مصوبه مجلس در صورتی قابل اجرا است که در شورای نگهبان تصویب شود

عکس تزیینی‌ــ تصویری از صحن علنی مجلس که نمایندگان را در حال تردد و گفت‌وگو نشان می‌دهد‌ــ خبرگزاری آنا

در حالی‌ که بیشتر کشورهای مسلمان با هدف افزایش مبادلات تجاری با جامعه جهانی و رونق اقتصادی، روزهای شنبه را تعطیل کرده‌اند، انتخاب شنبه به عنوان یکی از روزهای تعطیل آخر هفته در ایران، پس از ماه‌ها کشمکش بین نمایندگان مجلس انقلابی و دولت منصوب علی خامنه‌ای تصویب شد. بر اساس مصوبه مجلس یازدهم در روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت، روزهای جمعه و شنبه در ایران تعطیل خواهند شد؛ البته به شرطی که این مصوبه در شورای نگهبان تصویب شود.

پیشنهاد تعطیلی روزهای شنبه در کمیسیون اجتماعی مجلس، آذرماه ۱۴۰۱ و پس از آن مطرح شد که دولت ابراهیم رئیسی، لایحه تغییر ساعات کاری را به مجلس فرستاد. اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس روی پنج روز کار در هفته با دولت موافق بودند اما نظرشان این بود که یکی از دو روز تعطیل آخرهفته شنبه‌ باشد.

دولت در لایحه‌ای که به مجلس ارسال کرد، درباره اینکه کدام‌ روزها تعطیل باشند، مکتوب نظر نداده بود، با این حال بر تعطیلی پنجشنبه‌ها اصرار داشت. حتی برخی مقام‌های دولتی از جمله سید محمد حسینی، معاون سابق ابراهیم رئیسی در امور مجلس، و میثم لطیفی، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور، به‌صراحت گفتند که نظر دولت بر تعطیلی پنجشنبه‌ها است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تعطیلی روزهای شنبه در مجلس نیز مخالفان زیادی داشت و برخی نمایندگان مانند مصطفی میرسلیم، موافقان تعطیلی شنبه‌ها را به «الگوبرداری از اسرائیل» متهم کردند. محمدرضا صباغیان، دیگر نماینده مجلس بود که در سخنانی یهودی‌ستیزانه ضمن انتقاد شدید به پیشنهاد کمیسیون اجتماعی در جلسه علنی، مدعی شد که «درباره تعطیلی پنجشنبه‌ها روایت‌هایی در دین اسلام وجود دارد».

مجادله بر سر موضوعی که کشورهای همسایه از مدت‌ها پیش درباره آن به نتیجه رسیده‌اند، به نمایندگان مجلس محدود نبود و به رسانه‌های حکومتی نیز کشیده شد؛ از جمله روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، که در یادداشتی با عنوان «نرمالیزاسیون کردن فرهنگ صهیونیسم با تعطیلی شنبه‌ها» مدعی شد پیشنهاد تعطیلی شنبه‌ها «بخشی از کلان‌پروژه صهیونیست‌ها برای تحمیل نُرم‌های خود بر جهان» است.

پس از اینکه واکنش‌ها به پیشنهاد تعطیلی شنبه‌ها بالا گرفت، نمایندگان موافق این طرح سراغ برخی مراجع تقلید رفتند و از آنان درباره اینکه تعطیلی روزهای شنبه «اشکالی ندارد» استفتا کردند. محسن پیرهادی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، اوایل شهریورماه در گفت‌وگو با روزنامه دنیای اقتصاد این موضوع را تایید کرد و گفت کسانی که با تعطیلی شنبه‌ها به دلیل «مسائل شرعی» مخالفت می‌کنند، دانش لازم را ندارند.

موافقان تعطیلی روزهای شنبه از همان ابتدا پیش‌بینی کرده بودند که این طرح در صحن علنی مجلس رای نمی‌آورد. به خصوص اینکه دولت نیز با آن مخالف بود. سرانجام کمیسیون اجتماعی مجلس تصمیم‌گیری درباره تعطیلی شنبه یا پنجشنبه را به دولت واگذار کرد اما رای دولت به تعطیلی پنجشنبه‌ها واکنش‌های زیادی در پی داشت و شمار قابل‌توجهی از کارشناسان و اقتصاددانان درباره پیامدهای قطع روابط تجاری و اقتصادی ایران با جهان در چهار روز هفته هشدار دادند.

پس از آن بود که لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ در مورد تصویب دو روز تعطیل آخرهفته که پیش از این مسکوت مانده بود، مجددا در دستور کار مجلس قرار گرفت و سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، نماینده تبریز، همسو با نظر دولت، پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه‌ها را مطرح کرد.

این پیشنهاد روز چهارشنبه در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شد و نمایندگان به تعطیلی روزهای شنبه رای دادند و با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفت کردند.

با این حال در جمهوری اسلامی، تصمیم‌گیری درباره موضوعی که کشورهای مسلمان از سال‌ها قبل آن را تصویب کرده‌اند، به همین جا هم ختم نمی‌شود؛ زیرا مصوبه مجلس در صورتی‌ قابل اجرا است که در شورای نگهبان تصویب شود.

پس از تصویب تعطیلی روزهای شنبه، ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، گفت چنانچه طی ۱۰ روز آینده شورای نگهبان این مصوبه را تایید و به رئیس مجلس ابلاغ کند، از اواخر خرداد امسال روزهای شنبه تعطیل خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، در جلسه علنی روز چهارشنبه هنگامی که عبدالرضا مصری، عضو هیئت‌رئیسه مجلس، از نماینده دولت سوال کرد، دولت با تعطیلی چه روزی موافق است، او پاسخ داد «نظر دولت همان چیزی است که در لایحه آمده»، حال‌ آنکه در لایحه ارسالی دولت به شنبه یا پنجشنبه به‌عنوان روز دوم تعطیلات آخرهفته هیچ اشاره‌ای نشده است.

مخالفت‌ها با تعطیلی شنبه‌ها در جمهوری اسلامی در حالی ادامه دارد که دیگر کشورهای مسلمان ایران، تعطیلات آخرهفته‌شان را مطابق با سیستم جهانی تعیین کرده‌اند زیرا می‌دانند همخوانی تعطیلات پایان هفته کشورها با الگوی جهانی می‌تواند در نظم اقتصادی آن‌ها تاثیر زیادی داشته باشد و تجارت و مبادلات بین‌المللی را تسهیل کند.

کشورهای قطر، عربستان سعودی، اندونزی، بحرین، عراق و مالزی که بیشترین جمعیت مسلمانان را دارند، روزهای جمعه و شنبه را تعطیل کرده‌اند. کشورهایی مانند امارات متحده عربی، لبنان و ترکیه نیز در هماهنگی کامل با سیستم جهانی، شنبه‌ها و یکشنبه‌ها را به‌عنوان روزهای تعطیل آخرهفته برگزیده‌اند.