درحالی که بسیاری از کشورهای مسلمان و همسایه ایران به منظور هماهنگی با سیستم جهانی، شنبهها را بهعنوان یکی از روزهای تعطیلات آخر هفته انتخاب کردهاند، نمایندگان «مجلس انقلابی» همچنان در تصمیمگیری برای تعطیلی شنبهها اختلافنظر دارند. برخی از آنها با رویکردی یهودیستیزانه با تعطیلی شنبهها مخالفت میکنند و عدهای هم مدعیاند که تعطیلات آخرهفته در تجارت و تبادلات بینالمللی تاثیر ندارد.
موضوع تعطیلی شنبهها پیش از این هم چندین بار در جمهوری اسلامی ایران مطرح شد، اما هر بار با مخالفت حکومتیها کنار گذاشته شد. بحث تعطیلی شنبهها این بار پس از آن دوباره پیش کشیده شد که دولت لایحه تغییر ساعات کاری ادارات را به مجلس فرستاد.
لایحه تغییر ساعت کاری در کمیسیون اجتماعی مجلس بررسی شد و اعضای این کمیسیون در نهایت روی پنج روز کاری و ۴۰ ساعت کار در هفته توافق کردند.
به گفته کریم حسینی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، دولت ابراهیم رئیسی در خصوص اینکه بین پنجشنبه یا شنبه کدام روز تعطیل باشد، نظری نداده اما کمیسیون اجتماعی به تعطیلی شنبهها رای داده است. این نماینده مجلس روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، به خبرگزاری ایسنا گفت که احتمال دارد پیشنهاد تعطیلی شنبهها در صحن علنی مجلس رای نیاورد.
پیشنهاد تعطیلی شنبهها با واکنش تند نمایندگان مجلس و رسانههای حکومتی مواجه شده است. محمدرضا صباغیان در جلسه علنی مجلس به کمیسیون اجتماعی انتقاد کرد و مدعی شد در دین اسلام درباره تعطیلی پنجشنبهها روایتهایی وجود دارد. او پیشنهادکنندگان این طرح را به «محافظهکاری» متهم کرد و مدعی شد تعطیلی شنبهها برای یهودیان و تعطیلی یکشنبهها برای مسیحیان است.
مصطفی میرسلیم نیز در سخنانی مشابه، پیشنهادکنندگان طرح تعطیلی شنبهها را به الگوبرداری از اسرائیل متهم کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محسن میرهادی، نماینده مدافع تعطیلی شنبهها، به سخنان میرسلیم واکنش نشان داد و ضمن کنایه به موضعگیریهای دیگر او در توییتر نوشت: «کسی که فرق ۲۰۶ با لندکروز را نمیفهمد، به طریق اولی علت ساماندهی ایام کاری و تعطیلات را هم متوجه نمیشود. بعضیها که هجمه و مخالفت میکنند، خیال آدم از درستی راه جمعتر میشود.»
پیرهادی پیش از آن نیز گفته بود ساماندهی تعطیلات پایان هفته به هماهنگی بیشتر با بازارهای جهانی و منطقهای، جلوگیری از فرصتسوزی تجاری و خسران کشور در این حوزه منجر خواهد شد.
جدال بر سر موضوعی که کشورهای همسایه از مدتها پیش درباره آن به نتیجه رسیدهاند، به نمایندگان مجلس محدود نیست و رسانههای حکومتی نیز درباره آن اظهارنظر کردهاند. روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران در یادداشتی، ادعا کرد که پیشنهاد تعطیلی شنبهها «بخشی از کلانپروژه صهیونیستها برای تحمیل نُرمهای خود بر جهان است».
این ادعاها در حالی مطرح میشوند که فعالان اقتصادی از سالها پیش درباره روزهای تعطیل پایان هفته در ایران هشدار داده و اعلام کردهاند که با توجه به تعطیلی پنجشنبهها و جمعهها در ایران و تعطیلی شنبهها و یکشنبهها در بسیاری از نقاط جهان، بسیاری از مراودات بینالمللی میان ایران و جهان چهار روز متوالی عملا قطع است.
کشورهایی مسلمان همسایه ایران نیز به همین دلیل تعطیلات آخر هفته خود را با سیستم جهانی هماهنگ کردهاند زیرا میدانند همخوانی تعطیلات پایان هفته کشورها با الگوی جهانی در نظام اقتصادی آنها تاثیر زیادی دارد و تجارت و مبادلات بینالمللی را تسهیل کند. همخوانی تعطیلات پایان هفته با الگوی جهانی حتی بر صنعت گردشگری کشورها نیز تاثیر دارد و میتواند به رونق گردشگری و افزایش تقاضا منجر شود. همچنین بر فعالیتهای اقتصادی داخل کشورها نیز اثر میگذارد.
ادعای مغایر بودن تعطیلی شنبهها با دین اسلام در حالی است که کشورهای قطر، عربستان سعودی، اندونزی، بحرین، عراق و مالزی که بیشترین جمعیت مسلمانان را دارند، روزهای جمعه و شنبه را تعطیل کردهاند. کشورهایی مانند امارات متحده عربی، لبنان و ترکیه نیز در هماهنگی با سیستم جهانی شنبهها و یکشنبهها را بهعنوان روزهای تعطیل آخر هفته برگزیدهاند.