برخی شهرهای ایران بار دیگر در آستانه فصل تابستان با مشکل قطع آب و برق مواجه شدهاند.
اگرچه در برخی مناطق ایران بارندگیهای بهاری برخی سدها را از وضعیت بحرانی نجات داد، وزارت نیرو هشدار میدهد میزان ذخایر آبی همچنان از سال گذشته کمتر است.
وزارت نیرو در آخرین گزارش از وضع سدهای ایران اعلام کرد که تا تاریخ ۱۳ خرداد، میزان ذخایر مجموع پنج سد تامینکننده آب شرب تهران با ۶۳۷ میلیون مترمکعب ذخیره آب، ۳۴ درصد پرشدگی دارند.
در دیگر مناطق نیز با وجود آمار افزایش شش درصدی ورودی آب به سدها به نسبت سال گذشته، ذخایر آبی همچنان مناسب نیست و میتواند به تشدید کمآبی در ماههای گرم سال منجر شود.
بر اساس گزارش وزارت نیرو، تا تاریخ ۱۳ خردادماه، میزان ورودی آب به مجموع سدهای ایران ۳۵.۸۲ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به رقم ۳۳.۷۲ میلیارد مترمکعب مدت مشابه در سال قبل، شش درصد رشد داشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در میان سدهای ایران، سد دوستی خراسان با ۹ درصد و سد ۱۵ خرداد با ۱۸ درصد کمترین میزان پرشدگی را ثبت کردهاند و سدهای رودبار لرستان و دز خوزستان با ۱۰۰ درصد پرشدگی بیشترین میزان را دارند و در رتبه بعد، سد کوثر با ۹۹ درصد پرشدگی قرار دارد.
از سوی دیگر گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب ایران حاکی از افزایش مصرف آب و رشد ۱۰ درصدی خروجی سدها است.
اما در آستانه فرا رسیدن ماه اول تابستان، تنها مشکل در ایران کمآبی نیست. وزارت نیرو طی روزهای اخیر اعلام کرد مصرف برق در شرایطی که ایران هنوز وارد دوره اوج گرما نشده، بیش از سه هزار مگاوات افزایش داشته است.
دولت سیزدهم وعده داده بود خانوارهایی که در میزان مصرف برق صرفهجویی کنند، مشمول تخفیف میشوند اما مردم عموما از افزایش مبالغ قبض برقها خبر میدهند و میگویند حتی یکسان ماندن میزان مصرف به نسبت سال گذشته هم نتوانسته است مانع افزایش چندبرابری پول برق شود.
سخنگوی صنعت برق روز ۱۳ خردادماه هشدار داده بود «مشترکان پرمصرف در صورت رعایت نکردن الگوی مصرف در تابستان قبضهای میلیونی دریافت خواهند کرد».
دولت در شرایطی الگوی مصرفی شهروندان را دلیل افزایش مصرف میداند که به گفته کارشناسان فرسودگی نیروگاهها و شبکه توزیع به هدررفت بخشی از برق تولیدی نیروگاهها منجر شده است.
مدیران وزارت نیرو در مرداد ۱۴۰۲ از شکسته شدن رکورد ۱۰ساله مصرف برق در ایران خبر دادند. در همان زمان، رئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران اعلام کرد: «اتلاف برق در شبکههای توزیع حدود ۴۰ درصد است.»
میزان اتلاف برق در شبکه توزیع نشان میدهد فرسودگی زیرساختهای نیروگاهی و شبکه توزیع سهم اصلی را در هدررفت برق دارد. از طرفی وعده دولت برای تامین برق موردنیاز در سالهای اخیر نیز از طریق قطع سوخت برخی پالایشگاهها و قطع برق شهرکهای صنعتی انجام شده که ضربهای جدی به بخش تولید وارد کرده است.
در این شرایط، اخبار قطع برق در تهران و برخی کلانشهرها طی روزهای گذشته و پیش از آغاز فصل گرما نشان میدهد که در ماههای پیش رو، مشکلاتی برای تامین برق وجود دارد. مسئله آلودگی هوا و هجوم ریزگردها نیز بهخصوص در مناطق جنوبی ایران و استان خوزستان موضوعی است که از اردیبهشتماه بارها موجب تعطیلی مراکز آموزشی و مشاغل مختلف شد. ابراهیم رئیسی طی دو سال گذشته و در جریان سفرهای مکرر به استان خوزستان، بارها تاکید کرده بود حل مشکل ریزگردها و کنترل آلودگی هوا خصوصا در مناطق جنوبی این استان جزو اولویتهای دولت سیزدهم است؛ موضوعی که ظاهرا محقق نشده است.
سال گذشته در فصل تابستان مشکل آلودگی هوا در اثر هجوم ریزگردها نهتنها استان خوزستان که مناطق مرکزی ایران و حتی پایتخت و مناطق شمالی را تحت تاثیر قرار داد و شاخص آلودگی را به حدی بالا برد که دولت ناچار شد بعضی مناطق را تعطیل کند.