سران گروه هفت، ملقب به جی-۷، در بیانیه پایانی نشست ایتالیا، جمهوری اسلامی ایران را تهدید کردند تا هرچه زودتر غنیسازی اورانیوم با «اهداف غیرصلحآمیز» و ارسال موشکهای بالستیک به روسیه را متوقف کند.
در این بیانیه آمده است که اگر مقامات تهران بر درخواستهای کشورهای غربی چشمپوشی کنند، تحریمهای گستردهتر یا «اتخاذ تدابیری دیگر» در انتظار جمهوری اسلامی خواهد بود.
رهبران جی-۷ در بخش دیگری از این بیانیه «نگرانی عمیق» خود را از نقض مداوم حقوق بشر در ایران اعلام کردند.
سران گروه هفت گفتند: «ما از تهران میخواهیم تشدید تنشهای هستهای را متوقف و معکوس کند و فعالیتهای غنیسازی اورانیوم، که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، متوقف شود. ایران باید در مذاکراتی جدی شرکت کند و تضمینهای قانعکننده بدهد که برنامه هستهایاش صلحآمیز است. این اطمینانبخشی باید با همکاری کامل و انطباق با مکانیسم نظارت و راستیآزمایی آژانس، ازجمله قطعنامه شورای حکام در تاریخ ۵ ژوئن، صورت گیرد.»
براساس گزارشی که بازرسان سازمان انرژی اتمی پنجشنبه هفته گذشته منتشر کردهاند، جمهوری اسلامی ایران در ماههای اخیر با سرعت بالایی به نصب تعداد بیشتری از سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم در سایت فردو اقدام کرده و راهاندازی سانتریفیوژهای دیگر را نیز آغاز کرده است.
براساس معیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران اکنون در حال غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد و نزدیک به درجه ۹۰ درصدی برای استفاده تسلیحاتی است و با غنیسازی بیشتر میتواند مواد غنیسازیشده تا این سطح را برای ساخت سه سلاح هستهای استفاده کند. مقامات جمهوری اسلامی مدعیاند که برنامه هستهای این کشور صرفا برای اهداف صلحآمیز است.
اما رهبران گروه هفت، ضمن رد مجدد این ادعا، درمورد انعقاد قرارداد برای ارسال موشکهای بالستیک به روسیه به جمهوری اسلامی هشدار دادند و اعلام کردند که آمادهاند تا در صورت نیاز «با اقداماتی قابل توجه» به ایران پاسخ دهند.
دولتهای آمریکا، آلمان، انگلستان، ژاپن، فرانسه، کانادا و ایتالیا نوشتهاند: «ما از ایران میخواهیم کمک به روسیه در جنگ با اوکراین را متوقف کند و موشکهای بالستیک و فناوریهای مرتبط را انتقال ندهد، زیرا این کار یک تهدید نظامی واقعی و خطری مستقیم علیه امنیت اروپا خواهد بود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رهبران جی-۷ در بخش دیگری از این بیانیه «نگرانی عمیق» خود را درمورد نقض حقوق بشر در ایران و ادامه سرکوب زنان و گروههای اقلیت بیان کردند. قدرتهای جهانی از جمهوری اسلامی خواستند تا به «تمامی بازداشتهای ناعادلانه و خودسرانه»، ازجمله دستگیری شهروندان دوتابعیتی و خارجی، پایان دهد.
نشست اخیر این گروه در روزهای پنجشنبه و جمعه هفته گذشته در شهر بریندیزی در استان پولیا در جنوب شرقی ایتالیا برگزار شد.
به گزارش رویترز، این گروه همچنین خواستار آزادی فوری کشتی اماسسی اریز، خدمه باقیمانده و محموله آن از سوی جمهوری اسلامی شد. کشتی اماسسی اریز با ۲۵ خدمه، فروردینماه سال جاری به اتهام ارتباط با اسرائیل به دست نیروهای سپاه پاسداران در تنگه هرمز در ۵۰ مایلی بندر فجیره توقیف و به بندرعباس منتقل شد.