ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۲۱ خرداد در نشست خبری هفتگی، در پاسخ به سوالی درباره واکنش جمهوری اسلامی به قطعنامه کشورهای غربی در نشست شورای حکام گفت که رئیس سازمان انرژی اتمی ایران مواضع تهران را درباره این قطعنامه مطرح کرد و طرفهای مقابل نیز پیام آن را دریافت کردند.
قطعنامه شورای حکام علیه برنامههای هستهای جمهوری اسلامی بهتازگی با ۲۰ رای موافق تصویب شد. کشورهای آلمان، فرانسه و بریتانیا نیز در اقدامی تکمیلی نامهای به شورای امنیت نوشتند و برنامهای هستهای جمهوری اسلامی را ناقض برجام خواندند. پس از آن، سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد در برابر «فشار» کوتاه نخواهد آمد.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پیش از آن نیز گفته بود چنانچه قدرتهای غربی بخواهند به جمهوری اسلامی «فشار» وارد کنند، با عکسالعمل تهران مواجه خواهند شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری روز دوشنبه، ضمن تایید سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، ادعا کرد که اقدامهای کشورهای اروپایی در موضوع فعالیتهای هستهای «غیرسازنده» است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کنعانی کشورهای اروپایی را «متهم ردیف اول و آخر» در ارتباط با احیا نشدن برجام خواند و در سخنانی تهدیدآمیز گفت که «آنها باید متوجه مسئولیتهایشان درباره وضع جاری باشند».
سخنگوی وزارت امور خارجه با طرح این ادعا که جمهوری اسلامی به قوانین بینالمللی پایبند است و در چارچوب آژانس، پادمان و انپیتی عمل میکند، گفت که «فشارهای سیاسی» طرفهای غربی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از «کارکرد حرفهای» آن دور میکند.
این مقام دولتی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در مذاکرات هستهای «مدعی و مطالبهگر» است، ادعا کرد که کشورهای غربی باید پاسخگو باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در ادامه، آمریکا را به «جدی» نبودن در برقراری آتشبس در غزه متهم کرد و گفت که این کشور باید از ارسال تجهیزات به اسرائیل دست بردارد. او در پاسخ به سوالی درباره احتمال حمله اسرائیل به لبنان نیز گفت که هرگونه اقدام علیه این کشور باید بهشدت محکوم شود.
ناصر کنعانی در پاسخ به سوالی درباره برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در خارج از ایران گفت در هر کشوری که جمهوری اسلامی سفارت و کنسولگری دارد، انتخابات برگزار میشود. او در عین حال اذعان کرد که در کشورهایی مانند کانادا امکان برگزاری انتخابات وجود ندارد.
این مقام دولتی همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی قصد دارد زمینه «مشارکت امن» در انتخابات را برای وابستگانش در خارج از کشور فراهم کند.
کنعانی در نشست خبری دوشنبه به سوالی درباره اخراج خبرنگاران صداوسیما از عربستان سعودی نیز اینگونه پاسخ داد که مقامهای ایرانی با طرف سعودی رایزنی و گفتوگو کردند اما به دلیل آنچه «سوءتفاهم عربستان سعودی» خواند، تلاشها برای ماندن این گروه تا پایان زمان حج به نتیجه نرسید.
پیشتر پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما، ادعا کرده بود که تیم خبرنگاران اعزامی این سازمان در حال ضبط قرآن در مسجد النبی دستگیر، بازجویی و اخراج شدند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بدون اشاره به جزئیات علت دستگیری خبرنگاران صداوسیما گفت که جمهوری اسلامی تلاش میکند چنین اتفاقهای تکرار نشود.
او همچنین از سفر علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه، به عراق خبر داد و گفت که موضوع این سفر مسائل دوجانبه و آخرین تحولات منطقهای است. کنعانی از پاسخ به سوالی درباره احتمال سفر سرپرست وزارت امور خارجه به کردستان عراق طفره رفت و گفت که در حال حاضر نمیتواند درباره جزئیات این سفر صحبت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه، از رایزنی جمهوری اسلامی برای آزادی بشیر بیآزار در فرانسه سخن گفت اما از توضیح درباره علت بازداشت این مدیر سابق صداوسیما در پاریس خودداری کرد. رسانههای جمهوری اسلامی هفته گذشته ادعا کردند که بشیر بیآزار، مدیر سابق دفتر موسیقی صداوسیما، به دلیل اظهارات ضد اسرائیلی در پاریس بازداشت شده است.
به گفته کنعانی اکنون مقامهای وزارت امور خارجه از طریق رایزنی با سفیر فرانسه در تهران برای آزادی این فرد تلاش میکنند. کنعانی ادعا کرد اتهامهایی که فرانسه به بشیر بیآزار وارد کرده، «بیاساس» است.
کنعانی در ادامه نشست خبری، اذعان کرد که مقامهای افغانستان با تصمیم هیئت حاکم این کشور، در نشست تماس منطقهای که در تهران برگزار شد، حضور نیافتند.
دومین نشست تماس منطقهای درباره افغانستان با حضور پاکستان، چین، روسیه و میزبانی جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۹ خرداد در تهران برگزار شد اما طالبان آن را تحریم کردند. ناصر کنعانی در واکنش به اقدام طالبان، ادعا کرد که جمهوری اسلامی با هدف «تحکیم صلح، ثبات و امنیت منطقه» این نشست را برگزار کرده است.