مخالفت اداره خودمختار شمال و شرق سوریه با عادی‌سازی روابط آنکارا و دمشق

اداره خودمختار شمال و شرق سوریه: هرگونه تقارب و همسویی با ترکیه به معنای از دست دادن تمامیت ارضی سوریه است

تانک‌های ارتش ترکیه در حال حرکت در شهرک سراقب استان ادلب در شمال سوریه. عکس از  AFP/GETTY IMAGES

در حالی که دولت‌های سوریه و ترکیه به سوی عادی‌سازی روابط گام برمی‌دارند، احزاب سیاسی اداره خودمختار شمال و شرق سوریه، با رد طرح عادی‌سازی روابط میان آنکارا و دمشق، خاطرنشان کردند که این اقدام هیچ تغییر مثبتی برای سوریه در پی ندارد. سی و سه حزب و نهاد سیاسی که تحت عنوان «اداره خودمختار» و شاخه سیاسی آن «شورای دموکراتیک سوریه» فعالیت می‌کنند، در بیانیه‌ای که اخیرا منتشر شد، هشدار دادند: «هرگونه روند نزدیکی میان دو کشور به اشغال‌گری ترکیه در شمال سوریه مشروعیت می‌بخشد و درها را به روی دخالت خارجی در امور کشور باز می‌کند.»

در همین حال، رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه روز جمعه گذشته ۱۵ تیر، در بیانیه‌ای مطبوعاتی به رسانه‌های ترکیه گفت: سفر احتمالی ولادیمیر پوتین به ترکیه در سپتامبر آینده می‌تواند راه را برای دوره جدیدی از نزدیکی میان ترکیه و سوریه هموار کند.

احزاب سیاسی یادشده در بیانیه‌ای از جامعه جهانی و سازمان ملل خواستند از مطالبات مردم سوریه و اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ در خصوص حل بحران سوریه حمایت کنند. آن‌ها افزودند: «هرگونه آشتی میان رژیم ترکیه و سوریه چیز جدیدی برای بهبودی وضعیت سوریه به همراه نخواهد داشت، بلکه با مشروعیت بخشیدن به اشغال بخش‌هایی از خاک سوریه به دست ترکیه، بحران را پیچیده‌تر خواهد کرد و سرانجام مردم سوریه قربانی این سیاست آشتی خواهند شد.»

حسن کوچر، نایب‌رییس شورای اجرایی اداره خودمختار، در مصاحبه‌ای با الشرق‌الاوسط گفت: «ترکیه به دنبال آن است تا برای دست‌یابی به اهدافش از همه طرف‌ها بهره‌جویی کند، بنابراین دولت دمشق نباید فریب این ترفندها را بخورد.» او خطاب به دولت سوریه گفت: «هرگونه تقارب و همسویی با ترکیه به معنای از دست دادن تمامیت ارضی سوریه است.» کوچر افزود: «این درحالی است که ما از هرگونه گفت‌وگو و توافق برای حل بحران کشور حمایت می‌کنیم و آماده مشارکت هستیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کردهای سوریه و مقام‌های اداره خودمختار شمال و شرق سوریه ابراز نگرانی می‌کنند که نزدیکی میان سوریه و ترکیه پس از سال‌ها خصومت ممکن است اداره خودمختار را تهدید کند. حسن کوچر با اشاره به اینکه آنکارا به دنبال سوءاستفاده از این توافق است، گفت: «آنکارا می‌خواهد از این توافق برای راه‌اندازی یک عملیات نظامی جدید در مناطق تحت کنترل اداره خودمختار در شمال و شرق سوریه استفاده کند.» او افزود: «آنکارا می‌خواهد با این ترفند، که قصد همکاری در ایجاد وحدت سرزمین سوریه را دارد، کشور را به سمت چندپارچگی بیشتر سوق می‌دهد. به همین دلیل، نگرانی ما این است که بخش‌هایی از قلمرو سوریه به دولت ترکیه واگذار شود.»

احزاب سیاسی مزبور در حالی که بر لزوم برگزاری نشست ملی فراگیری تاکید کردند که کلیه گروه‌های سیاسی در آن حضور داشته باشند، آمادگیشان را برای برگزاری این نشست در مناطق تحت نفوذشان اعلام کردند و افزودند که قصد آن‌ها برگزاری نشستی است که راه را برای پایان دادن به بحران سوریه از طریق گفت‌وگو هموار کند و با اعمال فشار بر دمشق، رژیم حاکم را به حرکت به سمت گفت‌وگوی داخلی سوریه و حل مسالمت‌آمیز بحران وادار کند. همچنان اداره خودمختار از همه نیروهای سیاسی در شمال و شرق و سوریه خواست برای رفتن به سمت گفت‌وگوهای داخلی به‌ منظور حل مسائل باقی‌مانده آماده باشند.

حسن کوچر گفت: اداره خودمختار شمال و شرق سوریه برای هرگونه گفت‌وگو با همه طرف‌ها ازجمله دولت دمشق آماده است تا زمینه برای حل بحران کشور فراهم شود. او با اشاره به اینکه اداره خودمختار نه با کسی دشمنی دارد و نه تهدیدی برای سایر طرف‌ها است، گفت: «اگر دمشق خواهان دست‌یابی به هرگونه توافق سیاسی از طریق گفت‌وگو باشد، ما آماده مشارکت‌ایم.» کوچر در ادامه گفت: «ما به دنبال ساختن سوریه و حفظ حاکمیت ارضی کشور هستیم و همواره آمادگی خود را برای آزاد‌سازی مناطق اشغال‌شده سوریه در همکاری و مشارکت با ارتش سوریه اعلام کرده‌ایم.»

از سوی دیگر، «شورای دموکراتیک سوریه»، وابسته به اداره خودمختار، و «نیروهای دموکراتیک سوریه»، تحت حمایت ائتلاف بین‌المللی ضدداعش به رهبری ایالات متحده آمریکا، در بیانیه‌ای که در ۲ ژوئیه جاری منتشر شد، آمادگی‌شان را برای گفت‌وگو و دیدار با همه طرف‌های ملی سوریه در یک نشست فراگیر اعلام کردند. آن‌ها تاکید کردند که برگزاری چنین نشستی به ترسیم نقشه‌راه و پایان دادن به جنگ جاری منجر می‌شود.

حسن کوچر گفت: آنکارا با تغییر رویکردش در قبال رژیم سوریه، به دنبال آن است تا آنچه را از طریق گروه‌های مسلح و جناح‌های وابسته به خود به دست نیاورده است از طریق گفت‌وگو به دست آورد و مناطق اشغال‌شده سوریه را به قلمرو ترکیه ملحق کند. بنابراین، توافق با رژیم سوریه می‌تواند راه را برای دست‌یابی ترکیه به اهدافش هموار کند. او خاطرنشان کرد: «هرگونه توافق دمشق و دولت ترکیه، که بخش‌هایی از سوریه را در اشغال خود دارد، با مقاومت گسترده مردمی مواجه خواهد شد، زیرا مردم منطقه در برابر هرگونه همسویی با ترکیه، که بر خصومت علیه آن‌ها مبتنی باشد، مقابله خواهند کرد.»

برگرفته از روزنامه الشرق‌الاوسط

بیشتر از جهان