برای نخستین بار وزارت معادن و نفت طالبان برای معرفی زمرد نمایشگاهی در استان پنجشیر راهاندازی کرده است. طالبان روی استخراج معادن زمرد پنجشیر حساب ویژه باز کردهاند و روند صدور جواز استخراج برای معدنکاران جریان دارد.
محمد آغا حکیم، استاندار طالبان در پنجشیر و یکی از چهرههای نزدیک به شبکه القاعده، در نمایشگاه سه روزه زمرد ادعا کرد که زمرد کاملا قانونی استخراج و صادر میشود.
او گفت: «برگزاری نمایشگاهها برای معرفی سنگهای قیمتی ما در سطح ملی و بینالمللی موثر است و باعث توجه بازرگان بینالمللی میشود.»
او تاکید کرد که رژیم طالبان از هر نوع سرمایهگذاری در بخش معادن و منابع زیرزمینی حمایت میکند و از بازرگانان خواست که میزان سرمایهگذاری در این بخش را افزایش دهند.
همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و نفت طالبان، میگوید که تاکنون ۵۸۵ مجوز استخراج معدن زمرد در پنجشیر صادر شده است و این باعث کاریابی ۱۵ هزار نفر شده است.
او افزود که در حاشیه برگزاری نمایشگاه زمرد پنجشیر ۴ هزار و ۲۵۳ قیراط به ارزش ۳۷ هزار و ۴۵۰ دلار آمریکایی در مزایده به فروش رسیده است. او گفت که سهم «امارت اسلامی» از این مزایده ده درصد بوده است.
این وزارت میگوید که براساس فرمان ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، معادن استان پنجشیر را بررسی و بهرهبرداری میکند و محصولات آن را میفروشد.
مقامهای طالبان در پنجشیر گفته بودند که زمرد این استان از لحاظ کیفیت و شفافیت و استحکام در رده نخست جهان قرار دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نخستین معدن زمرد در پنجشیر را زمینشناسی اهل روسیه در سال ۱۹۷۰ کشف کرد.
گفته میشود که پس از الماس، زمرد دومین سنگ گرانبهای جهان است. تا کنون در افغانستان زمرد بیشتر بهشکل غیرقانونی و غیرحرفهای استخراج شده است.
یکی از ساکنان پنجشیر، که نخواست نامش فاش شود، به ایندیپندنت فارسی گفت که استخراج زمرد بهشکل ابتدایی و با استفاده از ابزار آلات ساده حفاری و همچنین در برخی مواقع با کارگذاری مواد منفجره در کوه انجام میشود.
او افزود: «استخراج زمرد خیلی سخت است و کارگذاری مواد منفجره هم خیلی مهارت میخواهد تا در نقطه مناسب گذاشته شود. هر نوع محاسبه اشتباه در بخش قدرت انفجار، تلفات جانی در پی دارد. ما در پنجشیر گاهی وقتها صداهای انفجار را از معادن زمرد میشنویم و این صداها راوی دوام (جریان) استخراج زمرد است.»
شهریور سال گذشته وزارت معادن و نفت طالبان اعلام کرد که استخراج معادن زمرد پنجشیر به دستور ملا هبتالله آخندزاده آغاز شده است. این در حالی است که طالبان حدود دو سال اجازه استخراج زمرد را صادر نکرده بود. یکی از معدنکاران پیشین زمرد به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان در آغاز گمان میکردند که خودشان میتوانند زمرد را استخراج کنند اما موفق به این کار نشدند.
او گفت: «نیروهای طالبان تلاش کردند که معادن زمرد را استخراج کنند، اما ناموفق بودند و به همین خاطر رهبر طالبان مجبور شد که اجازه استخراج زمرد را به مردم پنجشیر بدهد.»
گفته میشود که معدنکاران ساکن پنجشیر، بهدلیل تجربه در استخراج، میتوانند زمرد را در دل کوهپایههای این استان تشخیص دهند.
حکومت طالبان برای بهرهبرداری گستردهتر از معادن افغانستان تلاش زیادی میکند. مقامهای طالبان در دیدار با نمایندگان کشورهای خارجی، بهویژه سرمایهگذاران، از آنان میخواهند در بخش معدن سرمایهگذاری کنند. چین بیشترین علاقهمندی را در بخش استخراج و بهرهبرداری از معادن افغانستان نشان داده است.
با گذشت نزدیک به سه سال از عمر حکومت دوباره طالبان، تاکنون هیچ کشوری آنها را به رسمیت نشناخته است و این حکومت همچنان زیر تحریمهای سازمان ملل و کشورهای غربی قرار دارد. کشورهای غربی نمیخواهند کمکهای بشردوستانه را در اختیار طالبان قرار دهند.
در نظام جمهوری گذشته، طالبان در بخشهایی از مناطق زیر سلطهشان امکان استخراج غیرقانونی معادن را فراهم کرده بودند و بخشی از هزینههای جنگیشان را از این راه تامین میکردند.
در پی سرنگونی جمهوری افغانستان بهدست طالبان و پس از خروج نیروهای آمریکایی، طالبان با افزایش میزان استخراج معادن این کشور میکوشند بودجههای حکومت و بهویژه هزینه بخشهای نظامی را تامین کنند.