سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، نداشتن تحرک و فعالیت بدنی و بسیاری از فاکتورهای خطرآفرین دیگر که بهراحتی قابلاجتناباند، با ابتلا به تقریبا نیمی از سرطانها در بزرگسالی ارتباط دارند.
در تایید این باور قدیمی که «سبک زندگی تا حد زیادی بر احتمال ابتلا به سرطانهای خاص موثر است»، شواهد بیشتری به دست آمده است. به طوری که نتایج آخرین مطالعه انجمن سرطان آمریکا که هفته گذشته منتشر شد، تخمین میزند ۴۰ درصد موارد جدید سرطان و ۴۰ درصد مرگهای ناشی از سرطان در افراد ۳۰ سال به بالا با اجتناب از سبک زندگی و عادات پرخطر مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل، قابل پیشگیریاند.
طبق مطالعهای که سال ۲۰۱۹ انجام شد، ۴۰ درصد از ۱.۸ میلیون مورد سرطان افراد ۳۰ سال به بالا، ناشی از «عوامل خطر بالقوه قابلتغییر» است. محققان مبتلایان به حدود ۳۰ نوع سرطان، منهای سرطان پوست غیرملانوما، را بررسی کردند.
طبق این پژوهش، از میان عوامل خطر کلیدی، سیگار کشیدن بیشترین تاثیر را داشت و سرطان ریه جزو مواردی بود که با تغییر سبک زندگی، بیشتر از هر سرطان دیگری میشد از بروز آن جلوگیری کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فرهاد اسلامی، مدیر ارشد بخش تحقیقات نابرابری سرطان در انجمن سرطان آمریکا و نویسنده اصلی این مطالعه، به یواسای توودی گفت: «با وجود کاهش قابلتوجه مصرف سیگار طی چند دهه گذشته در ایالات متحده، تعداد موارد مرگومیر ناشی از سرطان ریه که به مصرف سیگار مربوط میشود، همچنان نگرانکننده است.»
محققان سایر عوامل بالقوه خطرناک شامل اضافه وزن، مصرف الکل، نداشتن تحرک، رژیم غذایی و عفونتهایی مانند اچپیوی (زگیل تناسلی) را هم بررسی و ۱۸ فاکتور خطر در ۳۰ نوع سرطان را که از لحاظ منطقی قابل کنترلاند، تجزیه و تحلیل کردند. طبق این مطالعه، این عوامل خطر در ۷۰۰ هزار مورد جدید سرطان و بیش از ۲۶۲ هزار مورد مرگ نقش داشتند.
دکتر عارف کمال، مدیر ارشد بخش بیماران در انجمن سرطان آمریکا، به سیانان گفت: «با در نظر گرفتن این موارد، مردم میتوانند با تغییر سبک زندگی روزانه، خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.»
برای مثال، این پژوهش به ۱۰ نوع سرطان اشاره داشت که کنترل «عوامل خطر اجتنابپذیر» به پیشگیری ۸۰ درصدی موارد جدید آنها منجر شد. از جمله ۹۰ درصد موارد سرطان پوست ملانوما که ناشی از اثر اشعه ماوراءبنفش خورشید بود و تقریبا تمام موارد ابتلا به سرطان رحم که به عفونت اچپیوی مربوط میشد. از مورد اول با حفاظت بهتر پوست از نور خورشید مانند استفاده از ضد آفتاب و از مورد دوم با تزریق واکسن میتوان پیشگیری کرد.
پس از سیگار کشیدن، اضافه وزن شدید، دومین عامل اصلی خطر قابلپیشگیری در ارتباط با سرطان بود. تقریبا پنج درصد موارد جدید سرطان در مردان و ۱۱ درصد موارد در زنان از اضافه وزن شدید ناشی میشود. بیش از یکسوم مرگهای ناشی از سرطان آندومتر، کیسه صفرا، مری، کبد و کلیه هم در اضافه وزن شدید ریشه دارد.
بدین ترتیب با توجه به شواهد مربوطی که نشان میدهد کنار گذاشتن عادتهایی مثل سیگار کشیدن، نوشیدن الکل زیاد و سبک زندگی بیتحرک یا کمتحرک، سلامتی را تا حد بسیار زیادی بهبود میبخشد، آمارهای مربوط به سرطان هم میتواند تغییر کند.