پهپادهای انتحاری که هفته گذشته در حمله مرگبار و بیسابقه حوثیها به تلآویو استفاده شد عمدتا با قطعات آمریکایی ساخته شده بودند، که به گفته سناتور تد کروز، نشاندهنده شکافهای جدی در تحریمهای آمریکا علیه تهران است.
به گزارش واشینگتن فری بیکن، شبهنظامیان حوثی که از سوی جمهوری اسلامی ایران تامین مالی و هدایت میشوند، حملاتشان به اسرائیل را تشدید کردهاند و حمله هفته گذشته یک کشته و چند زخمی به جا گذاشت. سناتور تد کروز در نامهای که روز دوشنبه به کاخ سفید فرستاد، نوشت تجهیزات نظامی پیشرفته حوثیها را جمهوری اسلامی تامین میکند و با استفاده از قطعات آمریکایی ساخته شدهاند، و به نظر میرسد هزینهاش از محل بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار معافیت تحریمی تامین شده باشد که در دوره ریاستجمهوری جو بایدن اعطا شد.
کروز در ادامه نوشت: «ساخت این پهپادها با دسترسی رژیم ایران به قطعات آمریکایی ممکن شده است، و در واقع پهپادها تقریبا بهطور کامل از قطعات تولیدی شرکتهای آمریکا ساخته شدهاند.» او از مقامهای کاخ سفید خواست تا فوری کنگره را از علت این موضوع مطلع کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سناتور تگزاس افزود: «تولید نظامی این پهپادها از طریق وجوهی صورت گرفته است که در دسترس رژیم ایران قرار داشت، از جمله حدود ۱۰۰ میلیارد دلاری که دولت بایدن اجازه داده است به دست آیتالله برسد.»
این نامه در حالی ارسال شد که چند روز از اقدام دولت بایدن به تمدید معافیت تحریمی میگذرد، معافیتی که به عراق امکان میدهد بیش از ۱۰ میلیارد دلار پول نقد به ایران بپردازد. به گفته کروز و سایر جمهوریخواهان، این وجوه هزینه تولید پهپادهای مرگباری میشود که جمهوری اسلامی برای گروههای شبهنظامی سراسر منطقه و همینطور روسیه ارسال میکند.
به گفته منابع مطلع در کنگره، جمهوری اسلامی ایران سالها است که به قطعات الکترونیکی کلیدی ساخت آمریکا دسترسی داشته است که تولید ناوگانی از پهپادهای پیشرفتهای را ممکن کرده است که حدود ۸۰ درصد کل زرادخانهاش را تشکیل میدهد.
کروز گفت: «این پهپادها تقریبا بهطور کامل از قطعات آمریکایی ساخته شدهاند، از جمله قطعاتی که از سایر دستگاهها جدا شدهاند یا از طریق توزیعکنندگان ثالث یا رابع با استفاده از مسیرهای پیچیده برای جابهجایی قطعات الکترونیکی کوچک منتقل شدهاند.»
او در ادامه افزود: «هدف از محدودیتهای صادراتی و تجاری آمریکا تا حدی جلوگیری از دستیابی رژیمهای سرکش مانند جمهوری اسلامی به چنین قطعاتی است؛ ناکارآمدی این تحریمها حاکی از نبود اراده یا ناتوانی دولت بایدن است.»
مقامهای آمریکایی ادعا میکنند که «مشغول کار برای محدودسازی دسترسی به چنین قطعاتیاند» اما شواهد چندانی ارائه نکردهاند که موید اثربخشی چنین تلاشهایی باشد.
کروز، که عضو ارشد کمیته بازرگانی، علوم و ترابری سنا است، از مقامهای دولت بایدن درخواست کرده به کنگره بیایند و توضیح بدهند چرا نتوانستهاند مانع انتقال قطعات آمریکایی به ایران شوند.
این مسئله پس از حمله حوثیها به تلآویو اهمیت بیشتری پیدا کرده، چرا که حاکی از تشدید قابلتوجه تنشها است و نشان میدهد که گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه مایلاند از تسلیحات پیشرفتهای استفاده کنند که تهران دریافت میکنند.
کاخ سفید از مدتها قبل از این مسئله آگاه بوده است و در سال ۲۰۲۲ تلاش کرد با تشکیل «کارگروهی گسترده» که زیر نظر شورای امنیت ملی کاخ سفید قرار دارد، مشخص کند که چگونه قطعات ساخت آمریکا به تهران میرسند و در ساخت پهپادهایی استفاده میشوند که روسیه در حمله به اوکراین به کار میگیرد. به گفته کروز، اما از زمان تشکیل این کارگروه «حتی یک بهروزرسانی، گزارش، یا اطلاعیهای منتشر نشده است».