حمله اسرائیل به مواضع حوثی‌ها در یمن هشداری برای ایران است؟

«حمله به زیرساخت‌های نفتی یمن، تصویری از یک روایت استراتژیک بزرگتر و بیانگر آن است که اسرائیل آماده است برای حفاظت از امنیت ملی‌ خود اقدامی قاطع انجام دهد»

حمله روز شنبه اسرائيل به مواضع شبه‌نظامیان حوثی در یمن که پس از تهاجم پهپادی این گروه تحت‌ حمایت جمهوری اسلامی ایران به تل‌آویو رخ داد، با واکنش‌های بسیاری مواجه شد.

اورشلیم پست با انتشار یادداشتی از موریل لوتان، متخصص انرژی و امنیت، به این سوال پاسخ داد که آیا حمله اسرائیل به بندر حدیده در یمن را می‌توان نوعی هشدار به مقام‌های تهران در نظر گرفت؟

 لوتان در این یادداشت تاکید می‌کند: «حمله اسرائیل به منطقه‌ای که تاسیسات نفتی راهبردی یمن در آن قرار دارد، در واقع بیش از یک حمله تاکتیکی در درگیری پیچیده بین اسرائیل و یمن است. این اقدام پیامی بدون ابهام به جمهوری اسلامی ایران ارسال می‌کند و آن هم اینکه اسرائیل می‌تواند خط حیات انرژی خاورمیانه را مختل کند.»

لوتان در ادامه اشاره می‌کند که حمله به بندر حدیده نشان داد انرژی به عنوان یک عنصر حیاتی در حوزه امنیت ملی و منطقه‌ای، در قلب مانور راهبردی اسرائیل قرار دارد و تل‌آویو با هدف قرار دادن این منطقه بر آسیب‌پذیری منافع اقتصادی و نظامی دشمنانش تاکید کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نوشته این کارشناس، تاسیسات نفتی یمن اگرچه مهم‌اند، هدف اولیه محاسبات راهبردی اسرائیل نیستند. در عوض، آنچه را می‌توان در مقیاس بزرگ‌تر به دست آورد، نشان می‌دهد؛ یعنی اشاره‌ به آسیب‌پذیری بالقوه زیرساخت‌های نفتی حیاتی جمهوری اسلامی ایران، به‌ویژه در جزیره خارک.

جزیره خارک واقع در خلیج فارس، پایانه اصلی صادرات نفت ایران است و بیشتر صادرات نفت خام این کشور از آنجا انجام می‌شود. این تاسیسات صرفا یک دارایی اقتصادی نیست، بلکه عنصر حیاتی در ظرفیت ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی برای تامین مالی فعالیت‌هایش در منطقه‌ است. اسرائیل با نشان دادن توانایی خود در حمله به اهداف مشابه در یمن، عملا تهران را متوجه می‌کند که جزیره خارک و دیگر زیرساخت‌های حیاتی جمهوری اسلامی می‌توانند در نوبت بعدی باشد.

در ادامه یادداشت لوتان آمده که مانور اسرائیل با دکترین‌های راهبردی گسترده‌تر این کشور در زمینه بازدارندگی و پیشدستی همسو است. او نوشته که اسرائیل مدت‌ها است از تهدیدهای چندجانبه جمهوری اسلامی، از جاه‌طلبی‌های هسته‌ای گرفته تا حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه، آگاه است و اکنون با هدف قرار دادن زیرساخت‌های نفتی حیاتی یمن، تمایلش را به شرکت در جنگ‌های غیرمتعارف و نامتقارن، مختل کردن زنجیره‌های تامین و منابع اقتصادی که به فعالیت‌های خصمانه دامن می‌زند، نشان می‌دهد.

به علاوه، این حمله توانایی‌های اطلاعاتی و عملیاتی اسرائیل را برجسته می‌کند، زیرا یمن کشور همسایه نیست و تدارکات چنین حمله‌ای پیچیده است. با اجرای موفقیت‌آمیز این عملیات، اسرائیل بر توانایی‌اش برای نمایش قدرت در سراسر منطقه، تقویت موضع راهبردی و بازدارندگی دشمنان از طریق اقدام‌های عملی و نه شعاری، تاکید می‌کند.

نویسنده یادداشت اورشلیم‌پست در ادامه می‌افزاید که این اقدام همچنین پیامدهای گسترده‌تر بی‌ثباتی منطقه را به جامعه بین‌المللی یادآوری می‌کند. اقتصاد جهانی به طور پیچیده‌ای با جریان ثابت نفت از خاورمیانه مرتبط است و هر گونه اختلال قابل‌توجه، به‌ویژه در پایانه‌های صادراتی بزرگ مانند جزیره خارک، پیامدهای اقتصادی عمیقی در سراسر جهان خواهد داشت. با نشان دادن احتمال وقوع چنین اختلالاتی، اسرائیل به طور ضمنی از قدرت‌های جهانی می‌خواهد که تهدید جمهوری اسلامی را جدی بگیرند و از تلاش‌ها برای مهار فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده تهران حمایت کنند.

این متخصص امنیت و انرژی می‌نویسد که حمله به زیرساخت‌های نفتی یمن، تصویری از یک روایت راهبردی بزرگ‌تر و نشانه آشکاری است که اسرائیل آماده است برای حفاظت از منافع امنیت ملی خود و تضمین ثبات منطقه اقدامی قاطع انجام دهد.

اسرائیل با این اقدام که هشداری درباره آسیب‌پذیری جزیره خارک است، اخطاری قدرتمند ارائه می‌دهد: چراغ‌های خاورمیانه را می‌توان خاموش کرد و کسانی که صلح و امنیت منطقه را تهدید می‌کنند، با عواقب جدی مواجه خواهند شد. حمله اسرائیل هشدار درباره آن است که نقش انرژی در حفظ امنیت بسیار مهم است و ایجاد اختلال در تامین منابع انرژی دشمن روشی قدرتمند برای تضعیف توانایی آن‌ها در پیگیری اهداف جاه‌طلبانه‌شان است.

نویسنده یادداشت اورشلیم پست در پایان نتیجه می‌گیرد که در دنیای بی‌ثبات و به‌هم‌پیوسته ژئوپلیتیک خاورمیانه، چنین پیام‌هایی ضروری است. این اقدام‌ها نه‌تنها برای بازدارندگی دشمنان مفید است، بلکه متحدان و حتی بازیگران بی‌طرف را هم تشویق می‌کند تهدیدهای واقعی را بپذیرند و به آن‌ها رسیدگی کنند.

در حالی که جامعه بین‌المللی در حال تماشای آن چیزی است که اتفاق می‌افتد، شفافیت پیام اسرائیل باید طنین‌انداز شود. این پیام می‌گوید که دوران تجاوزهای کنترل‌نشده و جنگ نیابتی باید پایان یابد و کسانی که آن را تداوم می‌بخشند، خود را در برابر تاکتیک‌هایی که به کار می‌برند، آسیب‌پذیر خواهند دید.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه