گروه شبهنظامی حماس روز چهارشنبه چهاردهم اوت (۲۴ مرداد) اعلام کرد در دور جدید مذاکرات آتشبس غزه که قرار است پنجشنبه برگزار شود شرکت نمیکند. اعلام این تصمیم در حالی است که پیشتر برخی منابع ایرانی گفته بودند آتشبس جنگ غزه میتواند مانع از حمله تلافیجویانه ایران به اسرائیل شود.
به گزارش رویترز، ایالات متحده گفته است که انتظار دارد مذاکرات غیرمستقیم روز پنجشنبه در دوحه پایتخت قطر انجام شود. مقامهای آمریکایی اظهار امیدواری کردهاند که توافق آتشبس همچنان امکانپذیر است. با این حال، آکسیوس گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، سفرش به خاورمیانه را، که قرار بود روز سهشنبه آغاز شود، بهدلیل نامشخص بودن وضعیت خاورمیانه به تعویق انداخته است.
پیش از این گزارشهایی به نقل از سه مقام ارشد ایرانی منتشر شده بود مبنی بر اینکه تنها توافق آتشبس جنگ غزه میتواند جمهوری اسلامی را از انتقامجویی مستقیم علیه اسرائیل بازدارد. اکنون مشخص نیست که اگر توافق آتشبس حاصل نشود تهران چه تصمیمی خواهد گرفت.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه نوشت که منابع آگاه ایرانی گفتهاند درصورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات غزه یا تصور اینکه اسرائیل قصد دارد مذاکرات را به تعویق بیندازد، ایران به همراه متحدانی مانند حزبالله، حمله مستقیم خواهد کرد. با این حال، اشاره نشد که ایران چه فرصتی را برای پیش بردن مذاکرات آتشبس غزه در نظر گرفته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، نیز روز سهشنبه اظهار کرد که دستیابی به توافق آتشبس در جنگ غزه ممکن است باعث شود جمهوری اسلامی ایران از حمله انتقامجویانه به اسرائيل خودداری کند.
دولت اسرائیل گفته است که نمایندگانی را برای مذاکرات روز پنجشنبه اعزام خواهد کرد، اما حماس، گروه شبهنظامی فلسطینی که غزه را کنترل میکند، تاکید کرده است به جای گفتوگوهای بیشتر درخواست اجرای طرحی را دارد که پیشتر جو بایدن مطرح کرده بود.
سامی ابوزهری، یکی از مقامهای ارشد حماس، در گفتوگو با رویترز اظهار کرد: «به پیشنهادی که روز دوم ژوئیه به ما ارائه شده و آن را پذیرفتهایم، متعهدیم. حماس آماده است که براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد و طرح ارائهشده رییسجمهوری آمریکا عمل کند و بحث برسر سازوکار اجرای آن را آغاز کنیم.»
او درباره تصمیم برای شرکت نکردن در مذاکرات روز پنجشنبه افزود: «رفتن به مذاکره جدید به اسرائيل اجازه میدهد شرایط جدیدی را تحمیل کند و همچنین از این فرصت برای انجام کشتارهای بیشتر بهره ببرد.»
دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز روز سهشنبه اعلام کرد که در گفتوگوهای غیرمستقیم آتشبس که میان اسرائیل و حماس با میانجیگری مصر، قطر و آمریکا انجام میشود، حضور نداشته و نخواهد داشت.
جمهوری اسلامی در این مذاکرات حضور نداشته اما پیشتر از آن حمایت کرده و گفته بود که هر توافقی که حماس بپذیرد مورد حمایت تهران خواهد بود.
با آنکه اسرائیل اعلام کرده حاضر به مذاکره است، وقفهای در جنگ ایجاد نشده است و ساکنان شهر جنوبی خانیونس از گلولهباران تانکها خبر میدهند.
هدف از توافق آتشبس پایان دادن به جنگ در غزه و تضمین آزادی گروگانهای اسرائیلی است، اما دو طرف در زمانبندی این موارد و برخی مسائل دیگر اختلافنظر دارند.
حماس خواهان توافق برای پایان دادن به جنگ و خروج تمامی نیروهای اسرائیلی از غزه بهمنزله پیششرط اساسی آزادی گروگانها است، در حالی که نخستوزیر اسرائیل میگوید که او تنها به این دلیل با توقف در جنگ موافقت میکند تا به گروگانها اجازه بازگشت داده شود. بنیامین نتانیاهو بارها گفته است جنگ تنها زمانی پایان مییابد که حماس ریشهکن شود.
در همین حال، در تلاش برای جلوگیری از تشدید تنش میان حزبالله و اسرائیل، روز چهارشنبه آموس هوخشتاین، مشاور ارشد جو بایدن وارد بیروت شد تا با نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، و نبیه بری، رییس مجلس این کشور و متحد حزبالله، دیدار کند.
فرستاده ایالات متحده روز چهارشنبه هشدار داد که زمان برای آتشبس در غزه که به پایان تبادلات فرامرزی آتش میان حزبالله لبنان و اسرائیل نیز کمک میکند رو به پایان است.
او در کنفرانسی خبری در بیروت گفت: «با نبیه بری درباره توافقی که برای آتشبس غزه روی میز است بحث کردیم. ما توافق داشتیم که دیگر زمانی برای تلف کردن وجود ندارد و هیچ بهانهای از سوی طرفین برای تاخیر در این موضوع پذیرفتنی نیست.»
هوخشتاین تاکید کرد: «این توافق همچنین به امکان حل دیپلماتیک تنشها میان اسرائیل و لبنان کمک میکند و از وقوع جنگی گستردهتر جلوگیری خواهد کرد. ما باید از این فرصت برای اقدام دیپلماتیک استفاده کنیم و زمان آن اکنون است.»
پیش از این نبیه بری در گفتوگو با روزنامه لبنانی الجمهوریه درباره حمله مشترک ایران و حزبالله به اسرائیل گفته بود: «انتقام غذایی است که بهتر است سرد ارائه شود.»
او هشدار داده بود که پس از کشته شدن فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله، در بیروت و ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران، «واکنش اجتنابناپذیر است».
ایران و حماس هر دو اسرائیل را به دست داشتن در ترور هنیه متهم میکنند، اما تلآویو مسئولیت این حمله را نه تایید و نه رد میکند.