میزان همکاری ورزشکاران و مربیان ایرانی با وبسایتهای شرطبندی به حدی رسیده که حالا درآمد برخی از والیبالیستهای معروف از این راه، از مبلغ قراردادهایشان با تیمهای لیگ برتری نیز بالا زده است. این خبر را ساسان خداپرست، ملیپوش و کاپیتان سابق تیم ملی والیبال ایران، اعلام کرد؛ یکی از معدود مربیان و سرپرستهای فعال در لیگ برتر والیبال که در سالهای اخیر تلاش کرده است مقابل موج روزافزون همکاری والیبالیستها با وبسایتهای شرطبندی (بِت) بایستد.
بیش از دو دهه است که درباره تغییر نتایج مسابقات ورزشی در ایران از طریق ارتکاب اشتباهات عمدی ورزشکاران اخباری منتشر میشود، اما نهتنها دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به بازداشت خاطیان و مقابله با این جریان تمایلی ندارد، بلکه با ورود برخی شرکتها و هلدینگهای متمول دولتی به ورزش در سالیان اخیر، به نظر میرسد که ساختار این روند مستحکمتر و تاثیرگذاری سایتهای شرطبندی روی نتایج مسابقات بسیار بیشتر شده؛ تا جایی که در محافل فوتبال ایران، درباره همکاری علیرضا بیرانوند، دروازهبان اول تیم ملی فوتبال، با یک سایت شرطبندی برای خوردن تعداد مشخصی گل و ارتکاب اشتباهات عمدی در برخی بازیهای فصل گذشته پرسپولیس و امسال تراکتور تبریز، اخبار متعددی منتشر شده است.
بهجز رشته اسبسواری، شرطبندی روی سایر ورزشها در ایران غیرقانونی است. با این حال وبسایتهای مختلف قمار و شرطبندی آزادانه و از طریق درگاههای بانکی برای شرطبندی مردم روی نتایج لیگ رشتههای گوناگون در ایران، اقدام میکنند و جستوجو در اینترنت نشان میدهد که امروزه برای تمامی رشتههای ورزشی دهها سایت شرطبندی به زبان فارسی فعالیت میکند.
سود اصلی این سایتها مدیون پرداخت رشوه به بازیکنان یا مربیان ورزشی است، زیرا با این کار میتوانند علاوه بر تاثیرگذاری روی باخت تیمهای قدرتمند و مدعی، بهطور مثال روی تعداد کرنرهای یک تیم فوتبال یا تعداد اسپکها و دفاعهای موفق یک بازیکن والیبال هم شرطبندی کنند و دیگر کاربران شرکتکننده با رقمهای چشمگیر و ضریبهای بالا را شکست دهند.
ساسان خداپرست، پیشکسوت و مربی والیبال ایران، در همین خصوص به ایرنا گفت: «متاسفانه شرطبندی و قمار به جان والیبال افتاده است و شنیدهام بعضی از بازیکنان بیشتر از مبلغ قراردادشان، از شرطبندیها درآمد دارند. این مسئلهای است که اگر امروز با آن مقابله نشود، به یک فاجعه تبدیل میشود. تا زمانی که قبول نکنیم این موضوع وجود دارد، برای مقابله با آن هم ارادهای وجود نخواهد داشت. در طول سالیان گذشته، مسئولان فدراسیون والیبال وجود شرطبندی در لیگ را کتمان کردند و همین مسئله باعث شد به آن هیچگاه نگاه جدی نشود. شرط بندی از لیگ دسته اول آغاز شد و سپس لیگ برتر را هم آلوده کرد. الان نسبت به گذشته نتایج غیرطبیعی زیاد شده است و ای کاش سازمان لیگ والیبال این نتایج را بررسی میکرد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود: «در شرطبندیهایی که بازیکنان نقش دارند، لطمه اصلی را مربیان میخورند، چون همین شکستهای ناشی از شرطبندی میتواند باعث برکناری آنها شود. مربیان باید حواسشان جمع باشد. کسانی را که چنین کارهایی میکنند، نمیتوان با صحبت قانع کرد، زیرا کسب پول راحت شیرین است. اگر برخورد کنند و محرومیت سنگین برای آنها در نظر گرفته شود، میتوان امیدوار بود که با شرطبندی در والیبال برخورد شود.»
بیتوجهی کامل مدیران فدراسیون والیبال ایران به گسترش شرطبندی در لیگ برتر والیبال ایران، در حالی است که محمود افشاردوست، یکی از نامدارترین ملیپوشان دهههای اخیر والیبال ایران و مشاور رئیس فدراسیون والیبال، هم دیماه ۱۴۰۱ با تایید همکاری والیبالیستها و مربیان با سایتهای شرطبندی، گفته بود: «اکنون شرطبندیها مدرنتر از قبل شده است. اینکه این سایتها روی نتایج لیگ برتر والیبال شرطبندی میکنند، اتفاق خوبی نیست و به والیبال کشور آسیب میرساند.»
این وضعیت موجب شده است تا علاوه بر کاهش کیفیت بسیاری از لیگهای ورزشی ایران در سالهای اخیر به دلیل افت کیفیت بازیکنان، بیتوجهی به زیرساختها یا تربیت نسلهای جدید، حالا تغییر عمدی نتایج در رشتههایی مانند کشتی، فوتبال، بسکتبال، والیبال، هندبال یا حتی لیگ پینگپنگ به آفتی تازه برای ورزش ایران تبدیل شود و دور شدن مداوم ورزشدوستان ایرانی از تماشای مسابقات در ورزشگاهها را به همراه داشته باشد.
علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه، اسفند گذشته در شبکه اجتماعی ایکس ویدیویی از لحظه بازداشت سعید امیری، با نام مستعار سعدالله امیرشقاقی، شهروند ایرانی ساکن این کشور، را منتشر کرد که به «مافیای سایتهای شرطبندی ایران» معروف و با بسیاری از فوتبالیستها و مربیان ایرانی مرتبط است. یرلیکایا نوشته بود: «او سرکرده سازمانی خلافکار است که در ایران شرطبندیهای غیرقانونی انجام میداد و قصد داشت عواید حاصل از این جرائم را در کشور ما پولشویی کند، اما در عملیات پلیس ازمیر به دام افتاد.»