آرزو خاوری، نوجوان قربانی حجاب اجباری؛ از چاله طالبان تا چاه جمهوری اسلامی

اداره کل آموزش‌ و پرورش شهرری بدون قبول مسئولیت اتفاقی که برای آرزو افتاده، در اطلاعیه‌ای مبهم و بدون اشاره به جزئیات، ادعا کرده که مسئله در دست بررسی است

تصویر آرزو خاوری، دانش‌آموز جان‌باخته‌ــ x/LoabatK

آرزو خاوری، تازه‌ترین قربانی حجاب اجباری در ایران، دختر ۱۶ ساله‌ای است که تنها به دلیل پوشیدن شلوار جین و از سر افتادن مقنعه‌اش در جمع همکلاسی‌ها، با فشار و تهدید مدیران مدرسه کوثر مواجه شد و به زندگی‌ خود پایان داد.

اداره کل آموزش‌ و پرورش شهرری بدون قبول مسئولیت اتفاقی که برای آرزو خاوری افتاد، در اطلاعیه‌ای مبهم و بدون اشاره به جزئیات، ادعا کرده که مسئله در دست بررسی است؛ اما از نگاه دوستان و همکلاسی‌های آرزو همه‌چیز روشن است: این دختر ۱۶ ساله پس از تهدید به اخراج به زندگی‌اش پایان داد.

آرزو خاوری، دختری اصالتا افغانستانی که از چنگال طالبان گریخته و به امید زندگی بهتر، همراه خانواده‌اش به ایران آمده بود، روز شنبه سیزدهم آبان از طبقه ششم یک ساختمان خود را به پایین پرتاب کرد و علی‌رغم انتقال به بیمارستان هفتم تیر شهرری، جان باخت.

پس از انتشار خبر فوت آرزو خاوری، درباره این حادثه روایت‌های متعددی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. برخی همکلاسی‌های این دختر نوجوان افشا کردند که مدیر و معلم پرورشی مدرسه آن روز آرزو را به دلیل پوشیدن شلوار جین و رقصیدن در اتوبوس اردوی مدرسه تهدید به اخراج کردند و با پدرش تماس گرفتند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از مجموع روایت‌ها چنین برمی‌آید که پدر آرزو نیز تحت فشار مداوم مسئولان مدرسه، دخترش را تهدید کرده‌ بود که به محض رسیدن به خانه، تنبیه می‌شود؛ اما آرزو آن روز به خانه نرسید. او حوالی ظهر از مدرسه فرار کرد و میانه راه وقتی با در باز آپارتمانی شش طبقه‌ مواجه شد، داخل رفت و خود را از بام آنجا پایین انداخت.

پدر آرزو خاوری که حالا از مدیران مدرسه شکایت کرده است، در شرح این ماجرا به خبرگزاری رکنا گفت که حدود ساعت ۵ عصر از مدرسه با او تماس گرفتند و گفتند: «می‌دانید دخترتان چکار کرده؟ به جای شلوار فرم مدرسه در اردو شلوار لی پوشیده است.» حدود نیم ساعت بعد، مدیر مدرسه در تماسی دوباره، به پدر آرزو خبر می‌دهد که دخترش از مدرسه خارج شده است و خبری از او نیست. مادر، پدر و برادر آرزو همان لحظه جست‌وجو برای پیدا کردنش را آغاز می‌کنند، اما تماس سومی از مدرسه به آن‌ها خبر می‌دهد که به‌سرعت خود را به بیمارستان برسانند.

پدر آرزو می‌گوید که پس از آن مدرسه حتی یک تماس هم آن‌ها نگرفته‌ و احوالشان را نپرسیده‌ است. او اضافه کرد: «این اولین بار نبود که با آرزو بدرفتاری می‌شد. سال گذشته هم به بهانه‌هایی مثل اینکه چرا دوست و رفیق زیاد دارد یا چرا کمی از موهاش بیرون است، می‌خواستند ثبت‌نامش نکنند.»

این مصاحبه پدر آرزو اندکی پس از انتشار، از سایت خبرگزاری رکنا حذف شد.

آنچه برای آرزو خاوری در مدرسه اتفاق افتاد، بار دیگر سرکوب هدفمند دختران دانش‌آموز در مدارس تحت نظارت جمهوری اسلامی را در کانون توجه قرار داد. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان با صدور بیانیه‌ای، به اطلاعیه آموزش‌ و پرورش که در آن ادعا کرده است دلایل قطعی این حادثه مشخص نیست، واکنش نشان داد و تاکید کرد: «حقیقت واضح است؛ فشارهای سرکوبگرانه و خفقان نفس‌های دختران ما را می‌برد.»

این نخستین‌ بار نیست که اعمال حجاب اجباری در مدارس ایران به قیمت جان دختران دانش‌آموز تمام می‌شود. روز بیستم مهرماه ۱۴۰۱ نیز اسرا پناهی، دانش‌آموز دبیرستان شاهد اردبیل، در جریان اعتراض‌های دانش‌آموزی هنگام خیزش سراسری و در پی حمله ماموران سرکوبگر مجروح شد و در بیمارستان جان باخت اما نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ادعای خودکشی اسرا را مطرح کردند.

قوانین جمهوری اسلامی بر اساس اصول فقه شیعی تدوین و تصویب شده‌اند. برخی فقهای شیعی مدعی‌اند که دختران از ۹ سالگی بالغ‌ می‌شوند و باید حجاب داشته باشند. صرف‌نظر از اینکه برخی فقها الزام زنان به حجاب در دین اسلام را زیر سوال برده‌اند، جمهوری اسلامی در راستای تحکیم پایه‌هایش از فقهای باورمند به حجاب اجباری هم یک گام پیش‌تر رفته است و دختران را نه در ۹ سالگی که از هفت سالگی وادار به حجاب گذاشتن می‌کند.

بر اساس دستورالعمل وزارت آموزش‌ و پرورش کلیه دانش‌آموزان دختر در تمام مقاطع تحصیلی باید با حجاب اسلامی کامل شامل مقنعه، مانتو و شلوار در مدرسه حاضر شوند و دختران مقطع ابتدایی نیز از این دستورالعمل مستثنا نیستند.

چنانچه شما یا یکی از نزدیکانتان به خودکشی فکر می‌کنید، با اورژانس اجتماعی در ایران به شماره‌ تلفن‌ ۱۲۳، در افغانستان با شماره ۱۲۰ و در آمریکا و کانادا با ۹۱۱ تماس بگیرید.