اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست خبری روز دوشنبه ۲۱ آبان، استخدام فردی برای ترور دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، را «اتهام مشکوک و شرورانه» توصیف کرد و مدعی شد که این «ادعاها و اتهامها را میتوان نوعی مینگذاری در روابط پیچیده ایران و آمریکا تلقی کرد».
بهرغم اینکه وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا طی بیانیهای فاش کرد که سپاه پاسداران مردی ۵۱ ساله به نام فرهاد شاکری را برای ترور ترامپ مامور کرده است، بقایی هرگونه دخالت جمهوری اسلامی در این موضوع را رد کرد و آن را «اتهام بیاساس» خواند. او سیستم قضایی آمریکا را نیز متهم کرد که اینگونه اتهامها را که «مبنای واقعی ندارند»، تحت تاثیر «برخی کلیشهها» مطرح میکند.
با وجود انکار این مقام رسمی دولت جمهوری اسلامی، اسناد وزارت دادگستری آمریکا نشان میدهد که سپاه پاسداران روز هفتم اکتبر به شاکری اعلام کرده بود که ظرف مدت هفت روز، نقشه ترور ترامپ را عملی کند.
سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری روز دوشنبه، سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به ایران در روزهای آینده را تایید کرد ولی با تقلیل اهمیت آن، گفت که این سفر «در ادامه تعاملهای بین ایران و آژانس انجام میشود و چیز جدیدی نیست».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بقایی در ادامه سخنانش، به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیه کرد که «به دور از فشارهای سیاسی و فضاسازی دیگران به صورت مستقل و حرفهای» عمل کند.
مقامهای دولت ابراهیم رئیسی هم پیشتر مدیرکل آژانس را به تاثیرپذیری از کشورهای غربی و اسرائیل متهم کرده بودند. بر اساس گزارش رسانههای ایران، گروسی شامگاه چهارشنبه وارد ایران میشود و روز پنجشنبه با مقامهای رسمی جمهوری اسلامی از جمله مسعود پزشکیان دیدار میکند. او پیشتر اظهار امیدوار کرده بود این سفر آغازگر همکاری سازنده با مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری جدید ایران، باشد.
جنگ غزه و مذاکرات آتشبس
اسماعیل بقایی در نشست خبری روز دوشنبه از اظهارنظر درباره کنارهگیری قطر از مذاکرات آتشبس در غزه خودداری کرد و درباره احتمال میزبانی تهران از اعضای ارشد حماس نیز مدعی شد که بیانیههای دولت قطر و حماس در این زمینه «کاملا روشن است».
وزارت خارجه قطر روز شنبه ۱۹ آبان اعلام کرد که ایفای نقش بهعنوان میانجی کلیدی برای آتشبس در غزه و توافق آزادی گروگانهای اسرائیلی را تا زمانی که حماس و اسرائیل در مذاکرات «جدیت» نشان دهند، به حالت تعلیق درآورده است. با این حال، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری دوشنبه آمریکا را «مانع اصلی» آتشبس و اقدام عملی شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد جنگ غزه دانست.
در پی کنارهگیری قطر از مذاکرات آتشبس و سفر وزیر امور راهبردی اسرائیل به روسیه، زمزمههایی شنیده شد مبنی بر اینکه طرح پیشنهادی مسکو برای آتشبس مطرح شده است که در آن، این کشور منع ارائه سلاح به حزبالله از سوریه را تضمین میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری دوشنبه از پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا روسیه برای اجرای این طرح با جمهوری اسلامی مشورت کرده است یا خیر، طفره رفت و تنها گفت که تهران وضعیت منطقه را «با دقت» رصد میکند. او گفت: «آنچه در منطقه در حال وقوع است، به صورت خاص در یک سال اخیر، برای ما اهمیت زیادی دارد و بنا به شرایط و مقتضیات، تصمیممان را خواهیم گرفت و حتما با شرکا و دوستان در منطقه و خارج از منطقه در ارتباطیم.»
اسماعیل بقایی بسته شدن کنسولگریهای جمهوری اسلامی در آلمان را اسباب «دردسر و اذیت» ایرانیان مقیم این کشور توصیف کرد و گفت که جمهوری اسلامی امیدوار است درباره تعطیلی مراکز اسلامی در آلمان تجدیدنظر صورت بگیرد.
دولت آلمان اوایل مرداد فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و سازمانهای زیرمجموعه آن از جمله مسجد برلین را به دلیل ترویج افکار افراطی و تروریستی ممنوع اعلام کرد. پس از آن نیز حکم اخراج محمدهادی مفتح، رئیس پیشین مرکز اسلامی هامبورگ از این کشور صادر شد.
اسنادی که دولت آلمان در اختیار دارد، نشان میدهد که محمد هادی مفتح با دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ارتباط مستمر داشته و فعالیتهایی یهودیستیزانه را در آلمان سازماندهی میکرده است. با این حال، سخنگوی وزارت امور خارجه ادعا کرد مراکز اسلامی در آلمان «با سابقهای طولانی، بانی ارتباط با مردم بودهاند» و بر اساس «برداشتهای سیاسی» تعطیل شدهاند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با کشورهای اروپایی، نیز ادعا کرد که جمهوری اسلامی به دنبال ایجاد تنش با هیچ کشوری نیست.
بقایی در ادامه با اتکا به سخنان ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ادعا کرد اقدام کشورهای اروپایی در تحریم شرکتهای هواپیمایی ایران «مبنای سست» داشته است. او گفت: «صحبتهای آقای زلنسکی کاملا گویا بود و ایشان صراحتا اعلام کرد که ایران موشکی به روسیه تحویل نداده است.»
او سپس ادعا کرد که برخی مقامهای اوکراین از گسترش دایره منازعه به جمهوری اسلامی «نفع» میبرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر مشاور امنیت ملی عراق نیز گفت که در این سفر، درباره «ارتقای امنیت مرزی و اجرای کامل توافقنامه امنیتی بین دو کشور »رایزنی و گفتوگو شد.
بقایی در پاسخ به سوالی درباره احتمال حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل از آسمان عراق ادعا کرد که تهران به تمامیت سرزمینی کشورها پایبند است و حسن همجواری را مدنظر قرار میدهد.
او درباره سفر محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری، به عربستان سعودی برای شرکت در اجلاس اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی گفت که این نشست به درخواست ایران و چند کشور اسلامی دیگر «با محوریت تلاش برای توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان» برگزار میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی به ایران نیز بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت: «رایزنیها بین ایران و عربستان سعودی در چند سال اخیر به صورت مستمر و خیلی مفید در جریان بوده و سفر این مقام ارشد دفاعی عربستان به تهران در همین راستا است.»