مارکو روبیو، مدافع فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی در راس وزارت خارجه دولت جدید ترامپ

رویترز با اشاره به معرفی نخستین وزیر خارجه لاتین‌تبار تاریخ آمریکا نوشت که حضور مارکو ربیو در راس وزارت خارجه آمریکا می‌تواند به تشدید تحریم‌های نفتی علیه ایران منجر شود

مارکو روبیو-GRAEME JENNINGS / POOL / AFP

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، سناتور مارکو روبیو را که مواضع سرسختانه‌ای علیه جمهوری اسلامی دارد به عنوان وزیر خارجه دولت جدید خود معرفی کرده است.

روبیو ۵۳ ساله اهل فلوریدا که در خانواده مهاجر کوبایی متولد شده است، از منتقدان جدی تفکر چپ و سوسیالیستی است و معتقد است در برابر مقامات جمهوری اسلامی، فشار و اعمال قدرت لازم است. او مردم ایران را از نظام حاکم متمایز می‌کند و معتقد است دولت آمریکا باید از هر توافقی که منجر به تقویت جمهوری اسلامی شود، اجتناب کند.

روبیو مانند دیگر چهره‌هایی که ترامپ در کابینه خود معرفی کرده است از مخالفان جدی برجام است. او در زمان شکل‌گیری برجام پیش‌بینی کرده بود، «ایران به توافق هسته‌ای  پایبند نخواهد بود، جمهوری اسلامی در گذشته نیز برای رسیدن به اهداف خود غرب را گمراه کرده است.آنها درباره موضوعات فنی توافق رایزنی خواهند کرد و با گذشت زمان محدودیت‌های توافق را دچار فرسایش خواهند کرد و ما با گذشت زمان از موارد نقض توافق چشم‌پوشی خواهیم کرد و آنها حقایق میدانی را در جهان تغییر خواهند داد و ما مجبور خواهیم بود که با آنها موافقت کنیم.» 

روبیو از حامیان «قانون مهسا» و پیشنهاد دهنده دو طرح در مقابل جمهوری اسلامی است که به سنا ارایه شده است، یکی از این طرح‌ها فروش نفت ایران را هدف می‌گیرد و دیگری تحت عنوان «پایان دادن به تروریسم جمهوری اسلامی» زمینه را برای تشدید فشارها و تحریم‌ها همواره می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او از جان کری، وزیر خارجه پیشین آمریکا هم بابت دیدارهای مکرر با ظریف پس از پایان دولت اوباما انتقاد کرده بود.

ترامپ، روبیو را که در سال ۲۰۱۶ رقیب انتخاباتی او بود، رهبری بسیار مورد احترام و صدای رسای آزادی که مدافع آمریکا و دوست واقعی متحدان است، معرفی کرده است. ترامپ همچنین روبیو را جنگجویی نترس توصیف کرده که هرگز دربرابر دشمنان کوتاه نخواهد آمد.

روبیو نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد با کمال افتخار این مسئولیت را می‌پذیرد.

مارکو روبیو که نخستین وزیر خارجه لاتین‌تبار تاریخ آمریکا خواهد بود و در مدرسه حقوق میامی تحصیل کرده است، یکی از اعضای قدیمی کمیته روابط خارجی سنا است که همواره از سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی حمایت کرده است.

رویترز با اشاره به انتخاب او نوشته است که حضور مارکو ربیو در راس وزارت خارجه آمریکا می‌تواند به تشدید تحریم‌های نفتی علیه ایران منجر شود. این تحریم‌ها در دولت اول ترامپ نیز برقرار بودند و به کاهش شدید فروش نفت ایران منجر شد، اما با روی کار آمدن دولت بایدن و سیاست مماشات او با جمهوری اسلامی، روی این تحریم‌ها چشم‌پوشی شد و فروش نفت ایران افزایش یافت. منتقدان بر این باورند که جمهوری اسلامی از این منبع درآمد به جای بهبود وضعیت معیشتی مردم ایران برای ماجراجویی‌های منطقه‌ای خود استفاده می‌کند.

باب مک‌نلی، رئیس شرکت انرژی رپیدن که به دولت بوش در زمینه انرژی مشاوره می‌داد، به رویترز گفت: «روبیو سوابقی طولانی در سختگیری علیه جمهوری اسلامی دارد.» او پیش‌بینی می‌کند که روبیو طرح‌های ترامپ برای اعمال فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی با هدف کاهش صادرات نفت را با قاطعیت اجرا می‌کند.

در صورتی که روبیو رای اعتماد سنا را به دست آورد، جایگزین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن می‌شود که در چهار سال اخیر همواره تاکید کرده است، دیپلماسی بهترین راه برای معامله با جمهوری اسلامی است.