تولید سامانه راداری در پاکستان؛ دستاوردی بزرگ یا تبلیغی پرهیاهو؟

پاکستان برای نظارت بر مرزهای زمینی و هوایی از رادارهای کوتاه‌برد و میان‌برد استفاده می‌کند، و اغلب این تجهیزات از چین وارد می‌شوند  

رونمایی از سامانه راداری پاکستان در نمایشگاه کراچی- X/@Defense_GDA

پاکستان در نمایشگاه بین‌المللی دفاعی، که ۱۹ تا ۲۲ نوامبر در شهر کراچی برگزار شد، از سامانه راداری اِی‌ام۳۵۰اس (AM350S) رونمایی کرد. هدف این سامانه نظارت هوایی متحرک و بلندبرد، که از آن با عنوان «تغییردهنده بازی» در حوزه دفاعی پاکستان یاد می‌شود، دستیابی به خودکفایی و توسعه توانایی دفاعی است.  

مقام‌های پاکستانی می‌گویند که برد سامانه راداری اِی‌ام۳۵۰اس، که در داخل این کشور طراحی و ساخته شده است، معادل ۳۵۰ کیلومتر است و این قابلیت را دارد که روی سکوهای متحرک نصب شود و استقرار سریع در مناطق مختلف را ممکن سازد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اویس رئوف، مسئول شرکت خصوصی «بلوسرچ» (Blue Search Pvt Ltd)، که در تولید این سامانه راداری سهیم بوده است، می‌گوید که پهپادها و سامانه‌های موشکی فوق‌سریع، همان‌طور که در جنگ روسیه و اوکراین و سایر درگیری‌های مدرن مشاهده می‌شود، مفهوم جنگ را تغییر داده‌اند. او افزود در چنین شرایطی رادار، که ابزاری حیاتی برای پیش‌بینی حملات موشکی و نظارت بر مرزها است، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. 

او گفت که این دستاورد نشان‌دهنده تغییر این کشور برای خودکفایی در بخش دفاعی است. 

او ادعا کرد که چندین کشور «دوست» نیز علاقه‌شان به این سامانه را ابراز کرده‌اند، اما نام این کشورها را فاش نکرد.  

تحلیل‌گران نظامی بر این باورند که سامانه اِی‌ام۳۵۰اس گامی مهم برای کاهش وابستگی پاکستان به تجهیزات دفاعی وارداتی است. با این حال، جزئیات طراحی اِی‌ام۳۵۰اس و اینکه آیا این سامانه از فناوری‌های خارجی استفاده می‌کند یا نه، هنوز اعلام نشده است. این موضوع باعث بروز تردیدهایی درمورد قابلیت‌ها و استقلال فناوری این سامانه شده است.  

برخی از منتقدان می‌گویند که این سامانه راداری برای پاکستان احتمالا جنبه تبلیغاتی دارد.  

رونمایی از این سامانه در شرایطی صورت می‌گیرد که پاکستان به‌دنبال تقویت ظرفیت‌های دفاعی و کاهش وابستگی به واردات است. اگرچه هنوز بسیاری از جزئیات این پروژه نامشخص است، اما نشان می‌دهد که اسلام‌آباد برای توسعه تجهیزات بومی راداری تلاش می‌‌کند. 

با این حال، تحلیل‌گران معتقدند که موفقیت این پروژه به میزان اثربخشی عملیاتی و توانایی اِی‌ام۳۵۰اس در رقابت با سامانه‌های راداری پیشرفته جهانی بستگی دارد. 

پاکستان از دهه‌ها پیش به سامانه‌های راداری وارداتی متکی بوده است. این وابستگی نه‌تنها به‌دلیل محدودیت‌های اقتصادی، که همچنین نتیجه تحریم‌های بین‌المللی است که علیه این کشور تصویب شده است. 

پاکستان برای نظارت بر مرزهای زمینی و هوایی از رادارهای کوتاه‎‌برد و میان‌برد استفاده می‌کند، اما اغلب این تجهیزات از چین وارد می‌شوند، و اسلام‌آباد می‌خواهد که وابستگی‌اش به واردات این تجهیزات را کاهش دهد. 

جنگ‌های اخیر، به‌ویژه درگیری روسیه و اوکراین، به‌وضوح نشان داده‌اند که سامانه‌های راداری و دفاع هوایی در مقابل تهدیدهای هوایی مانند پهپادها و موشک‌ها بسیار حیاتی‌اند. رادارها نه‌تنها برای نظارت بر آسمان و شناسایی تهدیدها به کار می‌روند، که اطلاعات حیاتی برای تصمیم‌گیری در سطوح تاکتیکی و استراتژیک را نیز فراهم می‌کنند. اینک پاکستان می‌خواهد که در رقابت تسلیحاتی با هند در بخش سامانه‌های راداری نبازد و به دفع حمله‌های احتمالی هوایی با کمک سامانه‌های دفاعی قادر باشد.  

پاکستان تنها کشور مسلمان است که به بمب اتمی مجهز است. این کشور یکی از قدرتمندترین ارتش‌های جهان را دارد و در بخش نظامی و دفاعی هزینه زیادی صرف می‌کند.  

بیشتر از جهان