آیا حیوانات مزرعه قادرند بلایای طبیعی مانند آتشفشان و زلزله‌ را پیش‌بینی کنند؟

«آن‌ها از قبل می‌دانند چه چیزی در راه است. ما نمی‌دانیم چگونه این کار را انجام می‌دهند، اما آن‌ها این کار را می‌کنند.»

Yasin AKGUL / AFP

گروهی از دانشمندان بررسی این موضوع را آغاز کرده‌اند که آیا سگ‌ها، بزها و دیگر حیوانات مزرعه قادرند بلایای طبیعی مانند فوران‌های آتشفشانی و زلزله‌ها را پیش‌بینی کنند یا نه.

آن‌ها هزاران حیوان را برای برنامه‌ای ثبت کرده‌اند که از فرستنده‌های کوچکی که به پستانداران، پرندگان و حتی حشرات متصل شده‌اند برای نظارت بر حرکات آن‌ها از طریق ماهواره‌ در فضا استفاده می‌کند.

این برنامه علاوه بر تحلیل واکنش این حیوانات به بلایای قریب‌الوقوع، شیوع بیماری‌ها در میان نژادها، تاثیر تغییرات اقلیمی و الگوهای مهاجرت را نیز بررسی خواهد کرد.

یک بررسی قبلی در سیسیل، در دامنه‌های کوه آتشفشانی اتنا، نشان داد که حسگرها نشان می‌دهند که بزها پیش از فوران آتشفشانی مضطرب می‌شوند و از رفتن به چراگاه‌های بالاتر خودداری می‌کنند.

مارتین ویکلسکی، سرپرست این پروژه از موسسه رفتارشناسی حیوانات ماکس پلانک در آلمان، به گاردین گفت: «آن‌ها از قبل می‌دانند چه چیزی در راه است. ما نمی‌دانیم چگونه این کار را انجام می‌دهند، اما آن‌ها این کار را می‌کنند.»

او گفت: «درنهایت، امیدواریم یک ناوگان با حدود شش ماهواره راه‌اندازی کنیم و یک شبکه رصد جهانی ایجاد کنیم که نه‌تنها جزئیات حرکات حیات‌وحش و سلامت حیوانات در سراسر سیاره را ارائه دهد که نشان دهد موجودات چگونه به پدیده‌های طبیعی مانند زلزله واکنش نشان می‌دهند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هنوز مشخص نیست که چرا حیوانات این‌گونه رفتار می‌کنند. ویکلسکی پیشنهاد می‌کند که حرکت صفحات تکتونیکی و رهاسازی «یون‌ها از سنگ‌ها به هوا» ممکن است سبب این واکنش باشد.

تکنولوژی برچسب‌گذاری با استفاده از فرستنده‌های دیجیتال کوچک که داده‌ها را جمع‌آوری می‌کند و می‌توان آن‌ها را تحلیل کرد، این امکان را برای دانشمندان فراهم کرده است که رفتار حیوانات را تحت نظر داشته باشند.

برای مثال، یک برچسب الکترونیکی که روی یک گراز وحشی نصب شده است به نشان دادن گسترش سریع بیماری تب خوک آفریقایی بسیار مسری میان آن‌ها و خوک‌های خانگی کمک کرده است.

«این [بررسی] همچنین به دانشمندان در درک مهاجرت و دلیل سفر موجوداتی مانند «بازشاپرک‌های کله‌مرگ» (death-head hawkmoths)، که هر سال ۳۲۰۰ کیلومتر بین اروپا و آفریقا سفر می‌کنند، کمک خواهد کرد.»

ویکلسکی گفت: «به طریق مشابه، ما قادر خواهیم بود جمعیت‌های حیوانات را بررسی کنیم تا مشخص کنیم که آن‌ها چگونه به تغییرات زیستگاهی ناشی از گرمایش جهانی واکنش نشان می‌دهند.»

برنامه «همکاری بین‌المللی برای تحقیق روی حیوانات با استفاده از فضا» (ایکاروس) قرار بود چند سال پیش راه‌اندازی شود اما به‌دلیل حمله روسیه به اوکراین از توقف همکاری با طرف‌های روسی خود در ایستگاه فضایی بین‌المللی ناگزیر شد.

این گروه اکنون ماهواره کوچک جدیدی ساخته است که قرار است سال آینده راه‌اندازی شود تا کار روی پروژه را آغاز کند.

© The Independent

بیشتر از علوم