فدراسیون جهانی فوتبال تا ساعاتی دیگر بهطور رسمی میزبانان دو جامجهانی فوتبال در سالهای ۲۰۳۰ و ۲۰۳۴ را معرفی خواهد کرد.
با توجه به نبود رقیب برای اسپانیا، مراکش و پرتغال در میزبانی از جام جهانی ۲۰۳۰ و همچنین بیرقیب بودن عربستان سعودی در میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴، به نظر میرسد انتخاب این کشورها برای برگزاری پرمخاطبترین رقابتهای فوتبالی قطعی خواهد بود.
عربستان سعودی در شرایطی از این رقابتها میزبانی خواهد کرد که با ارائه بهترین پرونده میزبانی، موفق شده است بالاترین امتیاز تاریخ را برای برگزاری جام جهانی فوتبال کسب کند؛ آنچه در تمجیدهای پیاپی مقامهای فیفا از کسب ۴۱۹.۸ امتیاز از ۵۰۰ امتیاز ممکن هم ابراز میشود.
سعودیها شعار «با هم رشد میکنیم» را برای پرونده میزبانیشان برگزیدند و تحت مدیریت و نظارت کامل شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، برنامه دارند باشکوهترین میزبانی از جام جهانی فوتبال را به نام خود ثبت کنند.
در گزارش فنی فیفا آمده که در پرونده عربستان سعودی، به ساخت مجموعهای از ورزشگاههای فوقالعاده اشاره شده است که زیرساختهایی مدرن را برای میزبانی این مسابقات فراهم کنند. فیفا از پروژههای نوآورانه، طراحیها و ساختارهای جدیدی که ریاض برای میزبانی از جام جهانی ۲۰۳۴ ارائه کرده، نیز تمجید کرده است.
تاریخچه فوتبال در عربستان سعودی طولانی است و این کشور مدتها است که یکی از بزرگترین بازیگران کنفدراسیون فوتبال آسیا محسوب میشود. فدراسیون فوتبال عربستان سعودی سال ۱۹۵۶ تاسیس شد. سپس با تولد باشگاههایی همچون الهلال، الاتحاد، النصر و الاهلی، لیگ فوتبال این کشور در دهه ۱۹۷۰ آغاز به کار کرد. سعودیها تنها چهار سال پس از حضور در اولین تورنمنت آسیایی، در سال ۱۹۸۴ موفق شدند جام ملتهای آسیا را فتح کنند.
با این حال نقطه عطف معرفی بینالمللی فوتبال عربستان سعودی در جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا رقم خورد. جایی که سعودیها با پیروزی برابر بلژیک و مراکش، از مرحله گروهی این مسابقات صعود و توجه جهان را به خود جلب کردند. بهویژه که این صعود با گل بهیادماندنی سعید العویران برابر بلژیک رقم خورد؛ او برای این گل با توپ از نیمه خودی حرکت کرد و با دریبل کردن پیاپی بازیکنان حریف، گلی تاریخی را به نام خود ثبت کرد.
مسیر پرفرازونشیب فوتبال در عربستان سعودی همچنان ادامه داشت، تا اینکه در سال ۲۰۱۵، ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی، شد و سال بعد هم راهبرد آینده این کشور را با عنوان «چشمانداز ۲۰۳۰» منتشر کرد. سندی که به دستورکار اصلی برنامهریزیهای این کشور در حوزههای مختلف تبدیل شد و قصد دارد هدف دستیابی به برتری منطقهای و جهانی در ورزشهای حرفهای و صنعت گردشگری را تحقق بخشد.
در این مسیر، دو نفر در افزایش نقش فوتبال و ورزش این کشور در عرصههای جهانی تاثیر بسزایی داشتند: ترکی آل شیخ، وزیر ورزش و سرگرمی، و یاسر المسحل، رئیس فدراسیون فوتبال این کشور.
یاسر المسحل با جذب مشاوران و مربیان نامدار خارجی و همچنین سرمایهگذاریهای چشمگیر در ایجاد زیرساختها، اصلاحات گستردهای را در فوتبال عربستان سعودی انجام داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترکی آل شیخ نیز که به ریاست اتحادیه فوتبال عرب منصوب شد، علاوه بر کمک به انعقاد قرارداد برای میزبانی عربستان سعودی در جامهای سوپرکاپ ایتالیا و اسپانیا و ترکیه، با فدراسیون فوتبال ایتالیا هم توافقنامهای امضا کرد تا ایتالیاییها به توسعه بخش اداری و فنی و تبادل تجربیات مختلف با عربستان سعودی کمک کنند. علاوه بر این، تاکنون ۴۸ قرارداد مشابه هم با دیگر سازمانها و فدراسیونهای برای توسعه فوتبال این کشور امضا شدهاند.
در نمونهای دیگر، صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی برای خرید باشگاه نیوکاسل انگلستان اقدام کرد. پس از آن اینفانتینو، رئیس فیفا، برای اولین بار اصلاحات ساختاری فدراسیون فوتبال عربستان سعودی را ستود و برای دیدار با المسحل ابراز علاقه کرد. او ژانویه ۲۰۲۱ علیرغم همهگیری کووید، مهمان عربستان سعودی شد.
در ادامه این روند روبهجلو، در کنگره سالانه فیفا در مه ۲۰۲۱ که آنلاین برگزار شد، یاسر المسحل پیشنهادی غیرمنتظره را مطرح کرد: اینکه فیفا جام جهانی فوتبال را هر دو سال یک بار برگزار کند. همزمان با تحول ساختاری فوتبال، تیم ملی فوتبال عربستان سعودی هم به رشد فنی ادامه داد و در نوامبر ۲۰۲۲ موفق شد در جام جهانی قطر، آرژانتین را که در این جام به قهرمانی رسید، در مرحله مقدماتی با نتیجه ۲ بر ۱ شکست دهد و جهان فوتبال را شوکه کند.
در دسامبر همان سال، کریستیانو رونالدو، یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال جهان، با دستمزد سالانه ۲۱۳ میلیون دلار از منچستریونایتد به النصر پیوست تا روند کوچ گسترده نامدارترین ستارههای فوتبال جهان به لیگ داخلی این کشور آغاز شود.
تابستان سال بعد، یعنی در سال ۲۰۲۳، صندوق سرمایهگذاری عمومی این کشور سهام چهار باشگاه بزرگ الهلال، الاتحاد، النصر و الاهلی را خرید و تنها در یک پنجره نقلوانتقالاتی بیش از ۱۵۰ میلیون پوند برای جذب فوق ستارههای خارجی پرداخت.
فدراسیون فوتبال عربستان سعودی در دسامبر ۲۰۲۲ موفق شد میزبانی جام ملتهای آسیا در سال ۲۰۲۷ را به دست آورد. سپس در فوریه ۲۰۲۳، یاسر المسحل عضو شورای مرکزی فیفا، نهاد اصلی تصمیمگیری فدراسیون جهانی فوتبال، شد و سعودیها به یکی از اصلیترین سیاستگذاران فیفا تبدیل شدند. در گام بعدی، فیفا در آوریل ۲۰۲۴ اعلام کرد که شرکت آرامکو، غول نفتی دولتی عربستان سعودی با ارزش ۶.۹ تریلیون دلار را بهعنوان «شریک جهانی بزرگ» خود تا چهار سال آینده انتخاب کرده است.
دو ماه بعد، فیفا خبر داد عربستان سعودی تنها نامزد تاییدشده این نهاد برای میزبانی از جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۳۴ خواهد بود. این میزبانی قرار است امروز ۲۱ آذر بهطور رسمی طی کنگره آنلاین فیفا، به سعودیها داده شود.