حجت گنابادینژاد، معاون امور فرهنگی لشکر فاطمیون، گروه شبهنظامی متشکل از مهاجران افغان که نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۹۲ ایجاد کرد، در مراسمی در مشهد گفت که فاطمیون منحل نمیشود، بلکه برای عملیاتهای گستردهتر آماده میشود.
کانال تلگرامی فاطمیون با انتشار سخنان حجت گنابادینژاد اعلام کرد که این سخنرانی در همایشی به نام «فاطمیون در مدار مقاومت» که همزمان با سالروز تولد فاطمه دختر پیامبر اسلام و به منظور قدردانی از همسران اعضای لشکر فاطمیون در مشهد برگزار شد، ایراد شد.
گنابادینژاد که از چهرههای مطرح در جلب و جذب نیرو برای لشکر فاطمیون است، پیش از این معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی بود و در سمتوسو دهی به لشکر فاطمیون نقش برجستهای دارد.
اکنون ۱۳ سال پس از تاسیس فاطمیون که با شعار «دفاع از حرم» ایجاد شد، هیئت تحریر شام بر سوریه حاکم است و حرم زینب و رقیه، از دختران فاطمه و نوادگان پیامبر اسلام نیز تحت سلطه گروه تندرو سنی قرار دارد. در روزهای اخیر، بسیاری از کاربران افغان در شبکههای اجتماعی این پرسش را مطرح کردند که نتیجه کشته و زخمی شدن هزاران مهاجر افغان در لشکر فاطمیون که برای دفاع از حرم به سوریه و عراق فرستاده شدند، چه بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حجت گنابادینژاد با اشاره به این پرسشها گفت: «فضای مجازی خط فکری ما نیست. در این مدت چهها که گفتند و چهها که شنیدیم.»
معاون امور فرهنگی لشکر فاطمیون همچنین ادعا کرد که «کسی رزمندگان فاطمیون را به اجبار به جبهه نفرستاد». او مدعی شد که همه اعضای این جبهه که شمار آنان از ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر براورد میشود، خودخواسته و به هدف «دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی» به این لشکر پیوستند.
به گفته گنابادینژاد، چهار هزار تن از اعضای لشکر فاطمیون «تا آخرین روز» در سوریه حضور داشتند.
پیش از این ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، گفته بود که نیروی هوایی این کشور چهار هزار نفر از نظامیان ایرانی را سوریه تخلیه کرد. در واکنش به سخنان پوتین، علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، گفت که جمهوری اسلامی در سوریه «حضور عملیاتی» نداشت. چند مقام دیگر جمهوری اسلامی از جمله محمدجعفر اسدی، معاون قرارگاه خاتمالانبیا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هم گفت: «وقتی اسد سقوط کرد، روسها برای انتقال اتباع ایرانی با ما همکاری کردند. آنها همه غیرنظامی بودند.»
حجت گنابادینژاد در حال سخنرانی در همایش «فاطمیون در مدار مقاومت»- کانال تلگرامی لشکر فاطمیوناسدی در مورد سخنان پوتین و تخلیه چهار هزار نیروی نظامی ایرانی از سوریه گفت: «بیشتر این تعدادی که به اسم ایرانی آمدند، شیعیان افغانستانیاند. تعدادی از این نیروهایی که روسها آوردند، افغانستانی، پاکستانی و حتی سوریاند که در آنجا از خدمتگزاران حرم حضرت رقیه و حضرت زینب بودند و به صرف شیعه بودن و نجات جانشان، به ایران آمدند.»
یکی از شهروندان افغانستان که از نزدیک به ۱۵ سال پیش به اینسو در دمشق زندگی میکرد و پرونده پناهندگی در دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد داشت، به شرط محفوظ ماندن نامش به ایندیپندنت فارسی گفت که یک روز پس از سقوط رژیم بشار اسد، هواپیمای نظامی روسی او را به همراه شماری دیگر از شهروندان ایرانی و افغان از فرودگاه لاذقیه به مشهد منتقل کردند.
او در مورد اینکه آیا اعضای فاطمیون و نظامیان ایرانی نیز در این پرواز بودند یا خیر، جزئیاتی ارائه نداد، اما گفت که او و شماری دیگر از مهاجران افغان، صبح یکشنبه، لحظاتی پیش از آنکه نیروهای هیئت تحریر شام وارد دمشق شوند، از مقابل دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد که به آنجا پناه برده بودند، به سمت لاذقیه گریختند.
این مهاجر افغان که اکنون در مشهد به سر میبرد، گفت شماری از خانوادههای افغان که نتوانستند خود را به فرودگاه لاذقیه برسانند، همچنان در سوریهاند و در منطقه زینبیه زندگی میکنند.
سخنرانی حجت گنابادینژاد نخستین اظهارات یک مقام ایرانی در لشکر فاطمیون است که پس از فروپاشی رژیم بشار اسد و عقبنشینی نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی از این کشور بیان میشود.
معاون فرهنگی لشکر فاطمیون گفت که شماری از فرماندهان این لشکر آخرین افرادی بودند که از سوریه خارج شدند. او از افرادی به نامهای «سید علی حسینی، قاسمی، صالحی، جعفری، حیدری، علیزاده، هاشمی، اسماعیلی، میرآقا موسوی، سجاد، سید اکبر حسینی و جواد مومنی» اسم برد که در چارچوب لشکر فاطمیون در سوریه حضور داشتند و آخرین افرادی بودند که از این کشور خارج شدند.
پس از کشته شدن سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و تخریب گسترده زیرساختها و انبارهای تسلیحاتی این گروه در حملات سنگین اسرائیل و در پی آن سقوط رژیم بشار اسد و پیشتر، کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران، گمانهزنیها درباره تضعیف «محور مقاومت» جمهوری اسلامی افزایش یافته است.
حجت گنابادینژاد در واکنش به این بحثها گفت که لشکر فاطمیون بهعنوان بخشی از محور مقاومت، نهتنها تعطیل نمیشود، بلکه فرماندهان این نیرو که «اکنون در کنار همسران و فرزندانشاناند، برای فروپاشی رژیم صهیونستی طرحهای جدیدی رقم خواهند زد».
معاون امور فرهنگی لشکر فاطمیون در حالی این ادعا را مطرح کرد که یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز دوشنبه تایید کرد که اسرائیل پشت ترور اسماعیل هنیه بود. کاتز همچنین گفت که رژیم بشار اسد در نتیجه تضعیف گروههای نیابتی جمهوری اسلامی فروپاشید و اسرائیل «سر حوثیها را نیز میزند».
عکسهای شماری کشته شدگان لشکر فاطمیون- کانال تلگرامی لشکر فاطمیونهرچند مقامهای جمهوری اسلامی از جمله سیدعلی خامنهای ادعا میکند که جمهوری اسلامی نیروی نیابتی ندارد، مقامهای امنیتی بسیاری از کشورها از جمله اسرائیل از شبهنظامیانی مانند لشکر فاطمیون، حوثیهای یمن، حزبالله لبنان و شماری دیگر از گروهها بهعنوان نیابتیهای جمهوری اسلامی ایران یاد میکنند.
برخی سازمانهای حقوق بشری هم جمهوری اسلامی ایران را به اعزام نوجوانان زیر سن قانونی برای جنگ در صفوف گروههای شبهنظامی متهم کردهاند.
در سال ۲۰۱۷ دیدهبان حقوق بشر گزارش داد که جمهوری اسلامی نوجوانان ۱۴ ساله افغان را برای جنگ به سوریه اعزام کرده است. این سازمان گفته بود که اعزام افراد زیر سن قانونی به جنگ جنایت جنگی محسوب میشود و جمهوری اسلامی به هدف پیروزی در جبهه جنگ به این اقدام دست زده است.
در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ هم گزارشهای منتشر شدند مبنی بر اینکه اعضای فاطمیون از عملی نشدن وعدههای مقامهای لشکر قدس سپاه پاسداران شاکی بودند. این افراد گفتند که در ازای دریافت امتیازهای مانند دریافت مجوز اقامت دائم، حمایت دائمی از خانوادههایشان در صورتی که کشته یا زخمی شوند و همچنین برخورداری از امتیازهای خانوادههای شهدا و جانبازان ایرانی به جبهه سوریه رفتند، اما پس از بازگشت هیچ یک از این امتیازها را دریافت نکردند.