اورشلیم پست با استناد به برخی منابع خبری، نوشت که شبهنظامیان طرفدار و تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در عراق ممکن است پس از سالها استفاده از منطقه مرزی عرارق و سوریه برای قاچاق سلاح، از مرز سوریه فاصله بگیرند.
اورشلیم پست در گزارش خود از این اتفاق بهعنوان یک «تحول مهم» یاد کرده و در ادامه میافزاید که دور شدن شبهنظامیان عراقی از مرز سوریه پس از گزارشهای پیشین مبنی بر تصمیم شبهنظامیان عراقی به توقف هدف قرار دادن اسرائیل، موضوعی قابلتامل است که نشان میدهد این شبهنظامیان در نتیجه سقوط رژیم بشار اسد، تحت فشارهای داخلی قرار دارند.
شبهنظامیان در عراق بخشی از یگانهای حشدالشعبیاند؛ گروهی از شبهنظامیان طرفدار جمهوری اسلامی ایران که پس از سال ۲۰۱۴ با ادعای مبارزه با داعش تشکیل شدند. با این حال، این گروهها در عراق و منطقه ریشههای عمیقتری دارند و در کنار حزبالله و جهاد اسلامی فلسطین، بخشی از «محور مقاومت» جمهوری اسلامی ایران دانسته میشوند.
اورشلیم پست با استناد به گزارش منتشرشده در العرب الجدید (The New Arab) مینویسد که اکنون به نظر میرسد همه چیز در حال تغییر است و دولت عراق از این گروهها خواسته است از مرز سوریه دور شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بیشتر این گروهها از منطقهای نزدیک به القائم در عراق نزدیک به البوکمال، برای ورود به سوریه استفاده و از جادهای که در امتداد ساحل غربی فرات قرار داشت، به سمت مناطقی مانند المیادین و دیرالزور حرکت میکردند. این مسیر عملا یک شاهراه ویژه شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی بود که تا لبنان ادامه داشت، اما اینک سقوط رژیم اسد این مسیر را مسدود کرده است.
به گفته یک منبع آگاه به العرب الجدید، در حال حاضر ۱۱ گروه مسلح در منطقه مرزی حضور دارند. ظاهرا برخی از اینها گروههاییاند که در سوریه بودند و پس از سقوط رژیم اسد از آن کشور فرار کردند. گفته میشود که آنها ممکن است این هفته از مرز سوریه فاصله «کافی» بگیرند.
این گزارش میافزاید که این گروهها همراه با هزاران نفر دیگر، از جمله نیروهای رژیم سوریه که احتمالا لباس غیرنظامی پوشیده بودند، از سوریه به عراق عقبنشینی کردند؛ هرچند گزارش شده است برخی نیروهای سوری کمی بعد به کشور خود بازگشتند.
العرب الجدید در ادامه مینویسد نیروهای ایرانی و افغانتبار حامی رژیم اسد وارد عراق شدهاند. افغانها بخشی از لشکر فاطمیون بودند؛ گروهی از شیعیان اهل افغانستان که برای جنگیدن در سوریه استخدام شده بودند.
یک مقام نظامی عراقی در استان الانبار به العرب الجدید گفت: «گروههای مسلحی که از سوریه وارد شدند، به مسافت کافی از مرز سوریه دور خواهند شد، زیرا تعداد کافی از نیروهای ارتش و مرزبانان در نوار مرزی عراق و سوریه حضور دارند و میتوانند با هرگونه وضعیت اضطراری مقابله کنند.»
پس از سقوط بشار اسد، عراق نیروهای مرزی را به استان الانبار اعزام کرد تا از هرجومرج در مرز این دو کشور جلوگیری کند؛ اتفاقی که سابقه تاریخی داشته است.
پس از سال ۲۰۰۳، بسیاری از جهادیها از سوریه به سمت دره رود فرات در عراق حرکت کردند. در سال ۲۰۱۴ نیز داعش برای تهدید عراق از این منطقه استفاده کرد. پس از سال ۲۰۱۸ هم بسیاری از شبهنظامیان طرفدار جمهوری اسلامی ایران به سمت مرز سوریه حرکت کردند.
این گزارش بر تمایل عراقیها برای نشان دادن اینکه شبهنظامیانی که در حمایت از حکومت سوریه نقش داشتند، اکنون نهتنها به عراق برمیگردند، بلکه از مرزهای سوریه نیز دور خواهند شد، تاکید دارد. این اقدام احتمالا برای اطمینان بخشیدن به سوریها و جامعه بینالمللی انجام میشود.
به گفته منبع گفتگوکننده با العرب الجدید، دولت بغداد برای حذف این شبهنظامیان عراقی از مناطق مرزی با سوریه تحت فشار است، زیرا این یکی از تصمیمها برای حمایت از مرحله انتقالی فعلی در دمشق است.
مقامهای امنیتی عراق بهتازگی با رهبری جدید سوریه دیدار کردند. تصور میشود که دور کردن شبهنظامیان از مرز سوریه نوعی پیام از سوی عراق برای نشان دادن حسن نیت این کشور به حاکمان جدید سوریه است.
البته پیشتر آمریکا و سایر قدرتهای غربی هم تهدید کرده بودند در صورت خلع سلاح نشدن شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی، به عراق حمله خواهند کرد.
حملات پهپادی پراکنده شبهنظامیان عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی به مناطق نظامی و غیرنظامی اسرائیل در هفتههای اخیر مشخصا متوقف شده است. به این ترتیب، به باور کارشناسان، در عمل فقط حوثیهای یمن در جنگ آشکار با اسرائیل باقی ماندهاند و در مسیری قرار گرفتهاند که آخرین نیروی نیابتی فعال جمهوری اسلامی ایران در خارج از مرزها محسوب شوند.