پس از اینکه رسانههای داخلی جمهوری اسلامی از «خودکشی» یک شهروند سوییسی در زندان سمنان خبر دادند، سایت خبر فوری به نقل از «یک مقام امنیتی مطلع» نوشت که این فرد همزمان با حمله اسرائیل به برخی نقاط ایران از جمله شاهرود و «حین جمعآوری اطلاعات و نمونهبرداری از خاک کویر مرکزی ایران» در یکی از شهرهای استان سمنان بازداشت شده بود.
این مقام امنیتی بدون اشاره به نام و جنسیت شهروند سوییسی، اعلام کرد که نهاد بازداشتکننده او سازمان اطلاعات سپاه بود و مدعی شد: «تلاش سرویسهای جاسوسی برای جمعآوری اطلاعات از مراکز نظامی در عمق ایران سابقه دارد و پیشتر نیز سربازان گمنام سازمان اطلاعات سپاه یک عامل انگلیسی را حین جمعآوری اطلاعات در استان سمنان دستگیر کرده بودند.»
«سربازان گمنام» عنوانی است که مقامهای جمهوری اسلامی برای ماموران اطلاعاتی و امنیتی به کار میبرند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مقام امنیتی افزود: «دستگیری عناصر جاسوسی پیش و حین ارتکاب جرم نشانه رصد و اشراف دقیق بر شبکههای جاسوسی و سر پلهای منطقهای دشمن است.»
او درباره شهروند سوییسی محبوس در زندان سمنان نیز گفت: «پس از دستگیری این عنصر جاسوسی و شبکه همکار و همچنین شناسایی لینکهای ارتباطی، این شخص برای ادامه روند قضایی به زندان سمنان منتقل و در یک سوییت مناسب نگهداری میشد.»
این مقام امنیتی ادعا کرد که این فرد «در یک فرصت خاص و با استفاده از آموزشهای قبلی سرویس جاسوسی» خودکشی کرد.
خبر خودکشی شهروند سوییسی در زندان سمنان که روز پنجشنبه ۲۰ دیماه منتشر شد، بازتاب فراوانی داشت. بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی و تحلیلگران سیاسی، دستگیری این فرد را در ادامه گروگانگیریهای جمهوری اسلامی به قصد امتیازگیری از کشورهای اروپایی دانستند و برخی هم مرگ او را «مشکوک» قلمداد کردند.
با این حال، رئیس کل دادگستری استان سمنان ادعا کرد که این تبعه سوییسی در یک سوییت به همراه یک زندانی دیگر در زندان سمنان نگهداری میشد و صبح پنجشنبه از همبندی خود درخواست کرده بود از بوفه زندان برایش مواد غذایی تهیه کند و از مدت زمانی که در سوییت تنها مانده بود، برای «خودکشی» استفاده کرد.
این مقام قضایی جمهوری اسلامی با طرح این ادعا که «تلاش مسئولان زندان برای نجات این فرد به نتیجه نرسید»، خودکشی او را «محرز» خواند.
در پی انتشار این خبر، نیکلاس بیدوت، سخنگوی وزارت خارجه سوییس، در شبکه اجتماعی اکس اعلام کرد: «مقامهای جمهوری اسلامی وزارت خارجه سوییس را از مرگ شهروند سوییسی در زندان آگاه کردند و ارتباط با ایران درباره جزئیات و چگونگی خودکشی این شهروند سوییس برقرار است.»
جمهوری اسلامی علاوه بر اینکه در نسبت دادن مرگ مشکوک زندانیان به خودکشی سابقهای معنادار دارد، طی سالهای اخیر شمار قابلتوجهی از افراد دوتابعیتی و خارجی را هم با اتهامهای جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است. برخی از این افراد پس از امتیازگیری از کشورهای غربی آزاد شدند و به کشورهایشان بازگشتند. آخرین مورد، بازداشت چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی، بود که سرانجام روز پنجشنبه آزاد شد و به کشورش بازگشت.
سیاست گروگانگیری جمهوری اسلامی از دو تابعیتیها و شهروندان خارجی باعث شده است که برخی کشورها سطح هشدار سفر به ایران را بالا ببرند. بر مبنای گزارش روزنامه اعتماد، شمار کشورهایی که طی ۹ ماه اخیر در مورد سفر به ایران هشدار دادهاند، اکنون به ۱۶ کشور در قارههای اروپا، آمریکا، آسیا و اقیانوسیه رسیده است.
دولتهای فرانسه، هلند، اسپانیا، پرتغال، کانادا، بریتانیا، آمریکا، نیوزیلند، ایرلند، هند، دانمارک، سنگاپور، آلمان، سوییس، هنگکنگ و ژاپن یا در وبسایت وزارت خارجه این کشورها یا از طریق اعلام رسانهای، به اتباعشان درباره سفر یا تداوم اقامت در ایران هشدار دادهاند. در این میان، وبسایت وزارت خارجه هفت کشور هلند، کانادا، بریتانیا، آمریکا، نیوزیلند، ایرلند و هنگکنگ هشدار سفر به ایران را با رنگ قرمز یا در سطح ۴ که بالاترین سطح هشدار سفر خارجی است، مشخص کرده است.
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به خودکشی فکر میکنید، با شماره تلفنهای اورژانس اجتماعی، در ایران ۱۲۳، در افغانستان ۱۲۰ و در آمریکا و کانادا ۹۱۱، تماس بگیرید.