سلاح «آخرالزمانی» که پوتین می‌تواند برای فلج کردن غرب استفاده کند

در دوره جنگ سرد، آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی هر دو ایده استفاده از انفجارهای هسته‌ای برای ایجاد پالس الکترومغناطیسی بی‌صدا به‌منظور فلج‌سازی دشمن را بررسی کردند

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه‌ــ Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

شبی در تابستان ۱۸۹۵، یک تلگرافچی در واشینگتن دچار شوک شدیدی شد. شعله‌ای از سر فردریک دبلیو رویس به سمت تجهیزات روی میز پرتاب شد و او از هوش رفت. دستگاه آتش گرفته بود.

به گزارش نشریه تلگراف، اپراتورهای بی‌سیم در سراسر جهان تحت تاثیر این رویداد قرار گرفتند و همه دستگاه‌ها دچار مشکل شدند. حتی جرقه‌های سیم‌های تلگراف باعث ایجاد آتش‌سوزی‌های کوچک در جنگل‌ها شد.

سرانجام مشخص شد علتش طوفان خورشیدی بود، پدیده‌ای که به پرتاب جرم تاج خورشیدی (CME) معروف است. این رویداد میدان مغناطیسی زمین را به‌شدت شارژ کرده و باعث ایجاد نوسان‌های شدید در تجهیزات الکتریکی شده بود.

این پدیده که با عنوان «رویداد کرینگتون» نیز شناخته می‌شود که ولتاژهای عظیمی ایجاد می‌کند که مدارهای الکتریکی را می‌سوزاند.

معمولا یک یا دو روز پیش از فوران خورشیدی نشانه‌های اخطار وجود دارند اما نمی‌توان بزرگی طوفان مغناطیسی را برآورد کرد و این موضوع فقط نیم ساعت پیش از بروز مشخص می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

احتمال وقوع طوفان خورشیدی بیش از آن است تصور می‌‌کنید. احتمال وقوع این پدیده در دهه آینده بین ۴ تا ۶ درصد و در ۷۹ سال ۱۲ درصد است. پیامدهای چنین رویدادی در جهان امروز که به برق وابسته است به‌مراتب مرگبارتر از قرن نوزدهم خواهد بود.

ترانسفورماتورهای ولتاژ بالا پاشنه آشیل زندگی مدرن‌اند. سفارش این تجهیزات غول‌پیکر ۴۰۰ تنی فهرست انتظاری سه ساله دارد. حتی آمریکا فقط می‌تواند حدود ۱۲ عدد از آن‌ها را در یک سال تعویض کند، زیرا جابجایی‌‌اش به‌دلیل چالش‌های لجستیکی بسیار دشوار است. یک طوفان خورشیدی می‌تواند همه کشورهای نیم‌کره شمالی را تحت تاثیر قرار دهد و صف تقاضای طولانی برای ترانسفورماتور ایجاد کند.

با این حال، طوفان خورشیدی فقط یکی از نگرانی‌ها است. آمارلیس فاکس کندی، مامور سابق سی‌آی‌ای، در برنامه تلویزیونی تاکر کارلسون شو گفت انسان‌ یاد گرفته است که این پدیده را به سلاح تبدیل کند.

در دوره جنگ سرد، آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی هر دو ایده استفاده از انفجارهای هسته‌ای برای ایجاد پالس الکترومغناطیسی (EMP) بی‌صدا به‌منظور فلج‌سازی دشمن را بررسی کردند. جزئیات پروژه آمریکا موسوم به استارفیش پرایم (Starfish Prime) بعدها از حالت محرمانه خارج شد و دانشمندان را شگفت‌زده کرد.

پروفسور ریچارد هورن، رئيس بخش آب‌و‌هوای فضایی در موسسه پژوهشی بریتانیایی پیمایش جنوبگان (BAS) و رئيس گروه مشاوره به دولت در زمینه تهدیدهای الکترومغناطیسی خورشیدی، می‌گوید: «انفجار هسته‌ای باعث ایجاد یک پالس الکترومغناطیسی بزرگ‌تر از آنچه تصور می‌کردند شد. همچنین یک حفره در میدان مغناطیسی زمین ایجاد کرد که اثر آن بر کمربند تابشی به‌مدت ۱۰ سال باقی ماند.»

آیا روسیه، چین یا کره شمالی می‌توانند از این تهدید فاجعه‌بار استفاده کنند؟ جاناتان هالرمن، پژوهشگر از شرکت مشاوره گرید داون کانسالتینگ، می‌گوید: «جنگ بعدی جنگی نیست که تصور می‌کنیم‌ــ جنگی در طیف الکترومغناطیسی خواهد بود. اما ما این‌جاییم و هنوز سعی می‌کنیم سریع‌ترین هواپیماها را بسازیم.»

با این حال، با توجه به دشواری انتقال نیروی برق کافی به ماهواره، احتمال بیشتری وجود دارد که چنین سلاح‌هایی در حوزه محدودتر، برای مثال از کار انداختن زیرساخت‌های فضایی مانند ماهواره‌های جی‌‌پی‌اس استفاده شوند، که البته همین موضوع هم به‌دلیل کاربرد گسترده جی‌پی‌اس می‌تواند آسیب زیادی وارد کند.

در حال حاضر، برخی  کشورها در حال کار روی سلاح‌های پالس الکترومغناطیسی‌اند. دونالد ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش یک فرمان اجرایی در زمینه اولویت حفاظت مقابل پالس الکترومغناطیسی امضا کرد که در دوره بایدن لغو شد. با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، احتمالا این موضوع دوباره به فهرست اولویت‌ها بازمی‌گردد. 

برخلاف بسیاری از سناریوهای آخرالزمانی، اگر بتوانیم ترانسفورماتورها را به‌سرعت از شبکه جدا کنیم، ممکن است از آسیب در امان بمانند. یک چارچوب فلزی ساده، یا قفس فارادی، می‌تواند پالس الکترومغناطیس را کاهش دهد.

سایر روش‌های کاهش خطر جداسازی سریع تجهیزات یا منحرف‌سازی جریان‌های عظیم انرژی الکتریکی است.

لرد جیمز آربوتنات، سیاستمدار محافظه‌کار بریتانیایی، می‌گوید: «ما ۱۰ سال پیش طوفانی خورشیدی بزرگ‌تر از سال ۱۸۵۹ را پشت سر گذاشتیم. فقط به‌طور تصادفی در جهت مخالف زمین حرکت کرد. اگر به سمت ما می‌آمد، به عصر حجر بازمی‌گشتیم.»

بیشتر از جهان