دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، با امضای فرمانی اجرایی، دیوان کیفری بینالمللی را در واکنش به حکم بازداشتی که در مه ۲۰۲۴ برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، صادر شد، تحریم کرد.
به گزارش فاکس نیوز، این فرمان اجراییــ که حتی با استقبال برخی دموکراتهای ارشد مواجه شدــ تحریمهای مالی و محدودیتهای ویزا علیه مقامهای دیوان کیفری بینالمللی و اعضای خانوادهشان اعمال میکند.
دیوان کیفری بینالمللی سازمانی مستقل مستقر در لاهه است و مسئولیت بررسی جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلکشی را بر عهده دارد.
دولت ترامپ میگوید که آمریکا و اسرائیل در حوزه صلاحیت و اختیار دیوان کیفری بینالمللی قرار ندارند، زیرا این دادگاه حاکمیت ملی آمریکا و قانون اساسی این کشور را تهدید میکند.
علاوه بر این، کاخ سفید دیوان کیفری بینالمللی را به «سیاسیکاری» متهم کرده است و میگوید این دادگاه اسرائیل را هدف قرار داده، در حالی که رژیمهایی مانند جمهوری اسلامی ایران را مشمول چنین ضوابط و موازینی نکرده است.
ترامپ در سپتامبر ۲۰۱۸ نیز گفته بود: «تا جایی که به آمریکا مربوط است، دیوان کیفری بینالمللی نه صلاحیت دارد، نه مشروعیت، نه اقتدار.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در مه ۲۰۲۴، کریم خان، دادستان بریتانیایی دیوان کیفری بینالمللی، درخواست صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر دفاع وقت اسرائیل، را مطرح کرد. این حکم بازداشت به این معنا است که در صورت سفر آنها به هر یک از ۱۲۴ کشور عضو اساسنامه رم، از جمله بریتانیا، فرانسه و اتریش، میتوان آنها را دستگیر کرد.
خان همچنین احکام بازداشت رهبران حماســ یحیی سنوار، اسماعیل هنیه، و محمد ضیفــ را صادر کرده بود؛ که البته آنها در حملات اسرائیل کشته شدند.
به گفته دادستان دیوان کیفری بینالمللی، احکام بازداشت رهبران اسرائیلی بهدلیل جنایات جنگی، از جمله گرسنگی دادن و حمله به غیرنظامیان، آزار و اذیت و سایر اقدامهای غیرانسانی صادر شده است.
در ژانویه سال جاری، پس از آغاز ریاست جمهوری ترامپ، مجلس نمایندگان آمریکا نیز قانونی برای تحریم دیوان کیفری بینالمللی تصویب کرد، اما این طرح به تصویب سنا نرسید.
این قانون مفادی داشت که تحریمهای احتمالی علیه شرکتهای فناوری آمریکایی دارای قرارداد با دیوان کیفری بینالمللیــ مانند حفاظت از شبکه رایانهای این دادگاه مقابل حملات هکرهای روسیــ را شامل میشد که سبب شد چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات در سنا، به آن رای منفی بدهد.
اما فرمان اجرایی رئيس جمهوری تحریمهایی مشابه را شامل نمیشود. شومر گفت تعصب ضداسرائیلی دیوان کیفری بینالمللی بهقدری شدید شده است که دیگر نمیتوان آن را نادیده گرفت.
ترامپ روز سهشنبه در کاخ سفید با نتانیاهو دیدار کرد. او نتانیاهو را «رهبر شایسته» اسرائیل و «دوستی قدیمی» توصیف کرد و به خبرنگاران گفت: «ما کارهای بزرگی انجام میدهیم، و فکر میکنم ترکیب ما شکستناپذیر است.»
نتانیاهو ضمن قدردانی از دوستی ترامپ و حمایتش از مردم اسرائیل، گفت: «شما بزرگترین دوستی هستید که اسرائیل تاکنون در کاخ سفید داشته است.»
ترامپ پیشتر در سال ۲۰۲۰ نیز در واکنش به تحقیق دیوان کیفری بینالمللی در مورد اقدامهای آمریکا در افغانستان، تحریمهایی علیه مقامهای این نهاد اعمال و با مسدودسازی داراییها و ممنوعیت ورود اعضای خانواده آنها به آمریکا موافقت کرد.