روز دوشنبه بیستودوم بهمن، در حالی که مسئولان جمهوری اسلامی مشغول سخنرانی و اظهارنظر در راهپیمایی حکومتی ۲۲ بهمن بودند و به تبعیت از علی خامنهای، مذاکره با آمریکا را «غیرشرافتمندانه» توصیف میکردند، ارزش هر دلار آمریکا در ایران به ۹۴ هزار تومان رسید، نرخ یورو از ۹۶ هزار تومان عبور کرد و روند صعودی قیمت سکه و طلا نیز، بهرغم تعطیلی بازارهای مالی، ادامه یافت.
قیمت دلار که فروردین ۱۴۰۳ در کانال ۶۰ هزار تومان بود، با گذشت ۱۱ ماه حدود ۳۰ هزار تومان افزایش یافته است. بررسی قیمتهای روزهای اخیر نیز نشان میدهد که نرخ دلار تنها در سه روز گذشته و پس از سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی، نزدیک به ۱۰ هزار تومان بالا رفته است و سکه نیز تا ۸۰ میلیونی شدن فاصله زیادی ندارد.
سایت اقتصاد ۲۴ در تشریح وضعیت فعلی نوشت: سیگنالهای سیاسی در مورد فشار حداکثری بر صادرات نفت ایران، انتظارات تورمی را در ۱۰ روز معاملاتی اخیر بالا برده و موجب افزایش عجیب قیمت دلار و طلا شده است. در این شرایط، بازار ارز آزاد عملا به همه بازارها سیگنال میدهد و بسیاری از مردم معاملاتشان را بر اساس آن تنظیم میکنند؛ اما بانک مرکزی، بدون توجه به این تحولات، بر بازار ارز توافقی متمرکز شده است و در نتیجه، کالاها نیز در بازار، با گرانی ارز رسمی و غیررسمی، روزبهروز گرانتر میشوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با افزایش بیسابقه نرخ دلار، برخی رسانههای حکومتی با نشانه رفتن انگشت اتهام به سمت «عوامل خارجی و معاند»، ادعا کردهاند که بالا رفتن نرخ ارز «فشار سیاسی عامدانه» برای وادار کردن جمهوری اسلامی به مذاکره با آمریکا است. در مقابل، تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که این افزایش قیمتها واکنش بازار به اوجگیری تنشها بین جمهوری اسلامی و آمریکا است و نگرانیها از وقوع جنگ و پیامدهای سیاست فشار حداکثری را آشکار میکند.
مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، که در کارزارهای انتخاباتیاش اذعان کرده بود راهحل مشکلات اقتصادی مذاکره است، در سخنرانی روز دوشنبه به مناسبت سالگرد انقلاب اسلامی، به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تاخت و او را «توطئهگری» خواند که از یک سو از مذاکره حرف میزند و از سوی دیگر، راهها را میبندد. پزشکیان سخنان خامنهای درباره خودداری از مذاکره با آمریکا را هم «داهیانه» توصیف کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، نیز با توجیه سخنان خامنهای ادعا کرد که مخالفت او با مذاکره با آمریکا «لجبازی» نیست، بلکه خامنهای «بر اساس نظر کارشناسی و منطق» با مذاکره مخالفت کرده است و «هیچ کشوری زیر فشار و زور مذاکره نمیکند».
عراقچی که در مراسم حکومتی بیستودوم بهمن در همدان سخنرانی میکرد، مذاکره با آمریکا را زیر سوال برد و گفت: «چه دلیلی الان وجود دارد که ما دوباره به آنها اعتماد کنیم؟ مگر چه کار کردهاند که ملت ایران اعتماد کند و مجددا وارد مذاکره شود، غیر از اینکه فشارهای بیشتری وارد میکنند، غیر از اینکه تهدیدهای بیشتری میکنند، غیر از اینکه تحریمهای بیشتری اعمال میکنند؟»
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع دولت پزشکیان، نیز از جمله کسانی بود که روز دوشنبه در مخالفت با مذاکره با آمریکا سخنرانی کرد و گفت که با دولت جدید آمریکا «اصلا نمیشود مذاکره کرد و نظر دولت همان نظر خامنهای است».
غلامعلی حدادعادل، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، نیز در حاشیه مراسم حکومتی ۲۲ بهمن، به افزایش بیسابقه نرخ ارز واکنش نشان داد و آن را «توطئه دشمن» خواند و آن را بیارتباط با عملکرد جمهوری اسلامی دانست. او مدعی شد که مردم ایران با وجود فشار اقتصادی، دوست را از دشمن تشخیص دادهاند و «اگر دلار ۱۰۰ هزار تومان هم بشود، میدانند تقصیر کیست».
حدادعادل درباره سخنان خامنهای نیز مدعی شد که رهبر جمهوری اسلامی برای نفی مذاکره با آمریکا استدلال کرده است، بنابراین موافقان مذاکره نیز باید دلیل بیاورند و استدلال کنند.