طبق مطالعه جدیدی که در سوئد انجام شد، آسپارتام (Aspartame)، یکی از محبوبترین جایگزینهای قند که در نوشیدنیهای رژیمی، آدامسها و ماستهای طعمدار استفاده میشود، سطح انسولین را در حیوانات افزایش میدهد و احتمالا به مرور زمان خطر حملات قلبی و سکته مغزی را هم بیشتر میکند.
به گزارش نیویورکپست، برخی تحقیقات نشان دادهاند که استفاده طولانیمدت از شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است خطر سکته مغزی، بیماری قلبی و حتی مرگ زودرس را افزایش دهد.
ییهای کائو، نویسنده ارشد این مطالعه که در موسسه کارولینسکا درباره بیماریهای مزمن مرتبط با اختلالات عروقی مطالعه میکند و تیم او، میخواستند بررسی کنند که شیرینکننده مصنوعی آسپارتام دقیقا چگونه ممکن است به بدن آسیب برساند.
«آسپارتام» که تقریبا ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، تحت نامهای تجاری نوتراسویت (Nutrasweet)، ایکوآل (Equal) و شوگر تویین (Sugar Twin) به فروش میرسد. سازمان بینالمللی تحقیقات سرطان در سال ۲۰۲۳، آسپارتام را در گروه «احتمالا سرطانزا برای انسان» طبقهبندی کرد.
محققان برای مطالعه جدید، به موشها به مدت ۱۲ هفته غذاهایی حاوی ۰.۱۵ درصد آسپارتام دادند؛ معادل مصرف سه قوطی نوشابه رژیمی در روز برای انسانها. موشهایی که آسپارتام مصرف کرده بودند، التهاب و پلاکهای چربیدار بزرگتر و بیشتری در شریانهایشان (عامل اصلی بیماریهای قلبی) داشتند.
تیم کائو معتقد است افزایش سطح انسولین پلاکهای چربی در شریانها ایجاد میکند. این پلاکها به مرور زمان میتوانند به بیماری آترواسکلروزیس (سخت و باریک شدن شریانها) منجر شوند، زیرا معمولا حاوی چربی، کلسیم و مواد التهابزا هستند که میتوانند جریان خون را مسدود کنند و خطر بیماریهای قلبی و سکته را افزایش دهند.
محققان مشخص کردند که سیگنال ایمنی سیاکس۳سیال۱ (CX3CL1) هم به طور ویژه با تحریک انسولین فعال میشود. این سیگنال در واقع یک مولکول است که در فرایندهای التهابی و عملکرد سیستم ایمنی نقش مهمی دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کائو میگوید از آنجا که جریان خون در شریانها قوی و پایدار است، بیشتر مواد شیمیایی هنگام پمپاژ قلب بهسرعت شسته میشوند اما سیاکس۳سیال۱ اینگونه نیست. این مولکول به سطح داخلی رگهای خونی میچسبد و مانند طعمهای عمل میکند که سلولهای ایمنی را به خود جذب میکند. بسیاری از این سلولهای ایمنی که به دام میافتند، موجب التهاب رگهای خونی میشوند.
به گفته او، زمانی که محققان گیرندههای سیاکس۳سیال۱ را از سلولهای ایمنی موشهای تغذیهشده با آسپارتام حذف کردند، این تجمع پلاکها اتفاق نیفتاد.
این نتایج روز چهارشنبه در مجله «متابولیسم سلولی» (Cell Metabolism) منتشر شد.
تیم کائو قصد دارد این آزمایش را روی انسانها نیز انجام دهد و به طور خاص سیاکس۳سیال۱ را هدف بگیرد، زیرا التهاب عروق خونی میتواند به سکته مغزی، آرتروز و دیابت منجر شود.
کائو تاکید کرد: «شیرینکنندههای مصنوعی تقریبا در تمام انواع مواد غذایی نفوذ کردهاند، بنابراین ما باید از آثار بلندمدت آنها بر سلامتی آگاه باشیم.»