روند رو به رشد قیمت انواع اقلام خوراکی و کالاهای اساسی در ایران همچنان ادامه دارد و هیچیک از وعدههای مسعود پزشکیان، معاونان و وزرای دولت او درمورد کنترل قیمتها و کاهش قیمت دلار عملی نشده است.
براساس خط فقری که بانک جهانی تعیین کرده است، در پایان ماه آذر امسال هر خانوار سه نفره در ایران باید ماهانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان درآمد داشته باشند تا فقیر محسوب نشوند. این درحالی است که با افزایش حدود ۳۰ هزار تومانی قیمت دلار طی بیش از دو ماه گذشته، که به موج سنگین تازهای از گرانیها در بازار منتهی شد، اکنون عدد تعیینشده برای درآمد ماهانه بالاتر رفته است.
با وجود تورم بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت برخی از اقلام خوراکی و حیاتی مانند سیبزمینی، پیاز، تخممرغ، سیب، خیار، انواع دارو و گروهی از صیفیجات و لبنیات و حبوبات در یک سال اخیر، رسانههای دولتی در ایران گزارش دادهاند که میزان حداقل حقوق کارگری در سال ۱۴۰۴ تنها ۳۰ درصد افزایش مییابد و به حدود ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان میرسد، که با توجه به سابقه کار، حق اولاد، حق مسکن، پایه سنوات و بن، نهایتا به حدود ۱۱ تا ۱۵ میلیون تومان، یعنی درحدود یک سوم خط فقر، خواهد رسید.
بهنام، جوان ۳۰ ساله و ساکن استان مازندران که کارگر ساختمانی است، روز جمعه ۹ اسفند به ایندیپندنت فارسی گفت: «با این گرانیها دیگر حتی سیبزمینی و پیاز و تخممرغ هم نمیتوانیم بخریم و مجبوریم نان خالی سق بزنیم. کسی به فکر ما مردم ایران و کارگران نیست. مگر میشود همهچیز هرروز گرانتر شود و هیچ مسئولی کاری نکند؟ سیبزمینی که سادهترین و اصلیترین خوراکی سفره کارگران است شده ۸۰ هزار تومان! خوردن میوه و گوشت و مرغ که دیگر برایمان رویا و آرزو شده است. امسال نتوانستم حتی یک پیراهن برای همسرم بخرم و شب عیدی، در مقابل بسیاری از درخواستهای فرزندم ناتوان و شرمندهام.»
در آستانه ماه رمضان و عید نوروز، برای نمونه بررسی قیمت انواع آجیل در بازار تهران نشان میدهد که قیمت یک عدد بادام هندی دو هزار تومان، یک عدد پسته هزار و ۳۵۰ تومان و یک عدد بادام هزار و ۲۷۵ تومان است و قیمت هر کیلو آجیل شب عید با توجه به کیفیت آن بیش از یک و نیم میلیون تومان است.
همچنین قیمت انواع اقلام سفره رمضان مانند زولبیا و بامیه، خرما، حلیم، آش یا شلهزرد در مقایسه با سال گذشته رشدی حدود ۵۰ تا ۱۰۰ درصد داشته است. به طوری که اکنون قیمت هر کاسه حلیم در پایتخت ایران به ۲۸۰ هزار تومان، آش رشته ۲۵۰ هزار تومان، آش شلهقلمکار ۲۷۰ هزار تومان و آش دوغ و عدسی نیز به ۲۲۰ هزار تومان رسیده است که خرید آن برای بیش از نیمی از جمعیت تهران دشوار است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حسین جوان دیگری است که درباره مشکلات معیشتی این روزهای کارگران با ایندیپندنت فارسی به گفتگو نشست. این کارگر ۳۵ ساله و ساکن کرج میگوید: «از اجاره خانه تا قیمت نان و گوشت و پیاز و سیبزمینی و عدس و لپه و همهچی در این یک سال حداقل دوبرابر شده است، چون من معولا فیشهای خریدم را نگه میدارم و وقتی مثلا قیمتهای پارسال را نگاه میکنم شوکه میشوم. نمیدانیم کی قرار است این دوران سراسر رنج و درد تمام شود. خسته شدیم. در تامین سادهترین نیازهای زندگی و خریدها و تفریحاتی که تا چندسال قبل راحت آنها را انجام میدادیم ماندهایم و روزی ۱۵ ساعت هم کار میکنیم، اما باز همیشه بدهکاریم.»
بهرغم افزایش نارضایتیهای اجتماعی و برگزاری صدهها تجمع صنفی و معیشتی در ماههای اخیر، این موضوع در هیچ یک از سخنرانیهای چندماه اخیر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، منعکس نشده است و او هربار در سخنرانیهایش تنها بر ادامه سیاستهای جنگطلبانه و افزایش سرمایهگذاریها در صنعت هستهای یا حمایتهای مالی از گروههای شبهنظامی خارجی تاکید میکند.