وزیر خارجه اسرائیل: جنگ اوکراین چشم اروپا را به روی تهدید جمهوری اسلامی باز کرد

سعار پیش‌بینی کرد که احتمالا عادی‌سازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی در دولت ترامپ تحقق خواهد یافت

گیدئون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل-پاریس-خبرگزاری فرانسه

گیدئون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل به روزنامه فیگارو فرانسه، گفت حمله روسیه به اوکراین موجب شده است تا اروپایی‌ها برای تبدیل نشدن جمهوری اسلامی ایران به یک قدرت هسته‌ای جدید به تکاپو بیفتند.

سعار در این مصاحبه که شامگاه پنجشنبه ۱۴ فروردین منتشر شد، تاکید کرد اسرائيل معتقد است «حمله نظامی» در آینده‌ای نزدیک، یکی از اصلی‌ترین راه‌حل‌ها برای جلوگیری از دست‌یابی رژیم تهران به سلاح اتمی خواهد بود.

وزیر خارجه اسرائیل با اشاره به تفاوت‌های شرایط کنونی پرونده هسته‌ای ایران نسبت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ تصریح کرد که امروزه رئیس‌ جمهوری آمریکا و رهبران اروپایی، «به واقعیت تهدیدات ایران پی برده‌اند.» به گفته او، جنگ اوکراین و همکاری ایران با روسیه در این زمینه تاثیر زیادی داشته و باعث شده تا اروپا نیز نسبت به خطرات ناشی از برنامه هسته‌ای ایران بیشتر آگاه شود.

سعار گفت حالا همه جهان می‌پرسند که اگر ایران بدون سلاح هسته‌ای این اقدامات را انجام داده، وقتی که به کلاهک‌های هسته‌ای دست یابد چه خواهد کرد؟ به گفته او، این نگرانی‌ها باعث شده تا اسرائیل انتظار اراده و تصمیم‌گیری جدی‌تری از سوی جامعه جهانی داشته باشد و در این بین «شکاف‌های زیادی هم میان دیدگاه‌های آمریکا و ایران وجود دارد که احتمالا مانع از رسیدن به یک توافق خواهد شد.»

مقام ارشد سیاست خارجه دولت نتانیاهو، همچنین در پاسخ به این سوال روزنامه فیگارو که آیا در صورت شکست دیپلماسی، آمریکا به عملیات نظامی اسرائیل برای نابودی تاسیسات هسته‌ای ایران ملحق خواهد شد، تاکید کرد که نمی‌تواند دقیقا پیش‌بینی کند اما گفت هدف اصلی اسرائیل این است که تا مانع تبدیل شدن ایران به یک کشور هسته‌ای شود و افزود: «این هدف اکنون در دسترس است و جامعه جهانی به کمک اسرائیل می‌تواند آن را محقق کند.»

جنگ غزه و اهداف اسرائیل

سعار در مورد جنگ غزه گفت اسرائیل دو هدف اصلی دارد که ابتدا آزادی گروگان‌ها است و سپس شامل ریشه‌کن کردن تهدیدات امنیتی علیه اسرائیل و شهروندانش می‌شود. او گفت: «اگر حماس از غزه خارج شود و سلاح‌هایش را تحویل دهد، جنگ فورا پایان خواهد یافت، اما تاکنون حماس نشان داده که خواهان صلح نیست.»

وزیر امور خارجه اسرائیل هشدار داد که اسرائیل هیچگاه گروگان‌هایش را رها نمی‌کند و بازگشتی به وضعیت پیش از ۷ اکتبر که اسرائیل دائما از سوی حماس تهدید می‌شد، در کار نخواهد بود.

سعار در ادامه به وضعیت فلسطینیان و آینده منطقه اشاره کرد. او گفت مسئله اصلی در فلسطین نه «چه کسی» بلکه «چه چیزی» است. به گفته وزیر خارجه دولت نتانیاهو، مهم‌ترین چالش، ریشه‌کن کردن ایدئولوژی افراطی است که در جامعه فلسطینی، به‌ویژه در مدارس و مساجد رواج دارد.

او ادعا کرد که برای این کار به یک عملیات گسترده نیاز است که تنها پس از شکست گروه‌هایی چون حماس ممکن خواهد بود. وزیر امور خارجه اسرائیل افزود در حال حاضر شرایط برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی در کرانه باختری، به‌ویژه مناطق تحت سلطه حماس «به هیچ عنوان امکان‌پذیر نیست، زیرا این امر امنیت اسرائیل را تهدید می‌کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سعار همچنین به طرح دونالد ترامپ برای غزه اشاره کرد و گفت «این طرح نمرده» و همچنان قابلیت اجرایی دارد. او تصریح کرد این طرح تحت دو شرط امکان‌پذیر است: «اول آزادی مهاجرت بدون اجبار برای کسانی که خواهان ترک غزه هستند و دوم، یافتن کشورهایی که آمادگی پذیرش این مهاجران را دارند.» به گفته وزیر امور خارجه اسرائیل، فلسطینی‌ها اکنون به عنوان ابزاری سیاسی برای فشار به اسرائیل در این مناطق نگه داشته می‌شوند و جامعه جهانی هم به دنبال حفظ آنان در اردوگاه‌های پناهندگان است.

عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی

گیدئون سعار در خصوص روابط اسرائیل با کشورهای عربی گفت دولت او از روند عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی که در چارچوب توافق ابراهیم آغاز شده، استقبال می‌کند. او اشاره کرد که تحقق این هدف تا زمانی که جنگ ادامه دارد، دشوار خواهد بود. رئیس دستگاه دیپلماسی اسرائیل پیش‌بینی کرد که این موضوع در دوران ریاست‌ جمهوری ترامپ ممکن است به نتیجه برسد.

وزیر امور خارجه اسرائیل درباره عملیات نظامی در سوریه گفت سقوط بشار اسد برای اسرائیل خبر خوبی بود، «زیرا او در ارتباط مستقیم با ایران بود و به ایجاد یک پیوستگی سرزمینی برای متحدان ایران کمک می‌کرد.» اما با وجود تغییرات در سوریه، «باید واقع‌بینانه به شرایط نگاه کرد، چون رژیم جدید دمشق به شکل دموکراتیک انتخاب نشده و در حال حاضر گروه‌های جهادگرایی در سوریه حضور دارند که تهدیداتی را برای اسرائیل، به‌ویژه در مرز جولان به همراه دارند.»

سعار با تاکید اراده ترکیه برای افزایش حضور در سوریه و منطقه گفت «ترکیه ایجاد یک نوع قیمومت را در سوریه دنبال می‌کند» و اسرائیل به شدت نگران حضور نظامی ترک‌ها در منطقه است. او همچنین نگرانی‌های اسرائیل را از «اظهارات خصمانه اخیر اردوغان علیه اسرائیل و تمایل ترکیه برای حذف آن» بیان کرد.

روابط اسرائیل و اروپا

وزیر امور خارجه اسرائیل در پایان این مصاحبه گفت علی‌رغم برخی اختلاف‌نظرها با کشورهای اروپایی، «همچنان گفتگوهای اسرائیل با این کشورها» برای او اهمیت زیادی دارد. به گفته او، اروپا باید واقع‌بین باشد و از پذیرش راه‌حل‌هایی که به امنیت اسرائیل آسیب می‌زنند، خودداری کند. وزیر امور خارجه اسرائیل افزود برای داشتن یک آینده بهتر در منطقه، «باید اردوگاه افراطی شکست داده شود و این مسئله باید اولویت جوامع جهانی باشد.»