یک سوم جنگنده‌های سنگرشکن بی-۲ آمریکا در پنج هزار کیلومتری ایران؛ «پیام روشن به جمهوری اسلامی»

استقرار بی-۲ها در اقیانوس هند به آمریکا امکان می‌دهد با کاهش زمان سوخت‌گیری مجدد، به‌طور مداوم به اهداف حمله کند. بمب‌افکن‌ها قابلیت حمل بمب‌های سنگین از جمله بمب نفوذگر دارند که می‌توانند تاسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار دهند

تصاویر ماهواره‌ای بمب‌افکن‌های بی-۲ و ناو کارل وینسون-با استفاده از تصاویر پلنت لبز و نیروی دریایی آمریکا

ای‌بی‌سی نیوز با استفاده از تحلیل تصاویر ماهواره‌ای، اعلام کرد که آمریکا با استقرار یک‌سوم مجموعه۲۰ بمب‌افکن‌ رادارگریز خود در نزدیکی ایران به دنبال ارسال پیامی روشن به جمهوری اسلامی است.

ای‌بی‌سی‌ نیوز می‌نویسد، ایالات متحده دست‌کم شش بمب‌افکن سنگرشکن بی-۲ با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای را به پایگاهی در اقیانوس هند، در فاصله‌ای نزدیک به ایران (حدود پنج هزار کیلومتر) و یمن، مستقر کرده است. 

براساس این گزارش، استقرار این هواپیماها در جزیره دیه‌گو گارسیا، که حدود یک‌سوم ناوگان بمب‌افکن‌های رادارگریز نیروی هوایی آمریکا را شامل می‌شود، سه هدف استراتژیک را دنبال می‌کند: افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه، امکان ادامه حملات به اهداف یمن و ارسال پیامی به جمهوری اسلامی.

تصاویر ماهواره‌ای شرکت «پلنت لبز» Planet Labs، نشان می‌دهد که در تاریخ ۱ آوریل، حداقل شش بمب‌افکن بی-۲ در باند پایگاه نیروی دریایی دیه‌گو گارسیا، که یک پایگاه دریایی بریتانیا و در اجاره ایالات متحده است، مستقر شده‌اند. این هواپیماها در تصاویر ثبت‌شده در ۲۵ مارس قابل مشاهده نبودند، اما تا ۲۹ مارس، حداقل چهار فروند از آن‌ها روی باند فرودگاه دیده شدند.

داریل پرس، مدیر ابتکار امنیت جهانی در کالج دارتموث، در این رابطه گفت: «انتقال این هواپیماها به دیه‌گو گارسیا به‌طور قطع پیامی به جمهوری اسلامی ارسال می‌کند که نشان‌دهنده میزان تهدیدی است که متوجه آن‌هاست و همچنین میزان جدیت دولت ترامپ در قبال خواسته‌هایش.»

پنتاگون روز سه‌شنبه اعلام کرد که با اعزام ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس کارل وینسون – که قابلیت پرتاب جنگنده دارد – به منطقه، در کنار گروه ناوگان ضربتی یو‌اس‌اس هری ترومن، حضور خود را در خاورمیانه گسترش داده است. ناو هواپیمابر یواس‌اس کارل وینسون معمولا در دریای جنوبی چین گشت‌زنی می‌کند و حالا به خلیج فارس، درست در جنوب ایران می‌آید تا به ناو یواس‌اس هری اس. ترومن بپیوندد.

این اقدام در حالی انجام می‌شود که ترامپ لحن خود را علیه ایران تشدید کرده و روز یکشنبه تهدید کرد که در صورت ادامه حمایت ایران از حوثی‌ها و عدم توقف برنامه هسته‌ای خود، ایران با «بمبارانی مواجه خواهد شد که تاکنون مشابه آن را ندیده است.» او در عین حال روز پنجشنبه گفت که فکر می‌کند جمهوری اسلامی به دنبال مذاکره مستقیم است.

 ایالات متحده در مجموع ۲۰ بمب‌افکن بی-۲ دارد که هزینه هر یک بیش از ۱.۱ میلیارد دلار است. از میان آن‌ها، حداقل شش فروند در تصاویر ماهواره‌ای دیده شده‌اند. وزارت دفاع آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که «اسکادران‌های اضافی و دیگر واحدهای هوایی برای تقویت توانمندی‌های دفاعی و پشتیبانی هوایی» به منطقه اعزام شده‌اند.

استقرار بی-۲ها در اقیانوس هند به ایالات متحده این امکان را می‌دهد که با کاهش زمان موردنیاز برای سوخت‌گیری مجدد، اهداف را به‌طور مداوم مورد حمله قرار دهد. همچنین این بمب‌افکن‌ها با قابلیت حمل بمب‌های سنگین – از جمله بمب‌های نفوذگر که می‌توانند تاسیسات هسته‌ای مستحکم ایران را هدف قرار دهند – و توانایی پرواز رادارگریز، یک «قابلیت کاملا منحصربه‌فرد» را برای ارتش آمریکا فراهم می‌کنند.

داریل پرس افزود: «من انتظار دارم که بی-۲ها بتوانند بر فراز هر سیستم پدافند هوایی ایران با حداقل خطر عملیات کنند، با این حال، کشورهای مختلف دائما در حال نوآوری و تبادل فناوری برای شناسایی، ردیابی و نابودی این نوع هواپیماها هستند.»

به گفته تحلیلگران، قابل مشاهده بودن شش هواپیما در تصاویر ماهواره‌ای احتمالا اقدامی عمدی برای ارسال پیام به جمهوری اسلامی است، چرا که نیروی هوایی آمریکا این امکان را دارد که بمب‌افکن‌های دوربرد خود را مستقیما از خاک ایالات متحده به پرواز درآورد.

دانا استرول، مدیر تحقیقات در انستیتوی واشنگتن برای سیاست‌های خاور نزدیک و معاون پیشین وزارت دفاع آمریکا در امور خاورمیانه در دوران دولت بایدن، گفت که این اقدام در راستای تقویت حضور نظامی ایالات متحده در منطقه و حمایت از تهدیدات ترامپ برای استفاده از نیروی نظامی در صورت شکست دیپلماسی انجام شده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی عید فطر گفت که فکر نمی‌کند «به ایران حمله کنند» اما اگر حمله شود جمهوری اسلامی «ضربه‌ای قوی و متقابل» وارد خواهد کرد. عباس عراقچی، وزیر خارجه او هم در پاسخ به نامه ترامپ که دو گزینه توافق یا حمله به تاسیسات هسته‌ای را پیش روی تهران گذاشته است، گفته که مذاکره غیرمستقیم امکانپذیر است.