۲۵ سال زندان، مجازات اسیدپاشی

بحث تشدید مجازات اسیدپاشی پس از حملات پیاپی اصفهان در سال ۹۳ مطرح شد که طی آن چهار زن آسیب جدی دیدند و عوامل آن حملات هنوز شناسایی نشده‌اند.

عکس از ایرنا - مرضیه ابراهیمی که سال ۱۳۹۳در اصفهان هدف اسیدپاشی قرار گرفت، در مجلس شورای اسلامی- ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸

کلیات طرح یک فوریتی تشدید مجازات اسیدپاشی در مجلس شورای اسلامی ایران به تصویب رسید. این طرح پس از تصویب جزئیاتش به شورای نگهبان خواهد رفت و در صورت تأیید این شورا، به قانونی بازدارنده تبدیل خواهد شد.

زنان بیشترین قربانیان اسیدپاشی هستند که این حملات معمولاً بر اثر عواملی چون انتقام عشقی، اختلافات خانوادگی و یا «نهی از منکر» و مقابله با بدحجابی رخ می‌دهد.

کلیات این طرح با ۲۰۶ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع تصویب شد. این طرح شک و شبهه‌ها در مورد قانون اسیدپاشی مصوب سال ۱۳۳۷ را برطرف کرده و با ارائه تعریفی واضح‌تر از معنا و عمل اسیدپاشی، مجازات سنگین‌تری برای مجرم و حمایت بهتری برای قربانی در نظر گرفته است.

در این جلسه شماری از قربانیان اسیدپاشی حضور داشتند. همچنین رضا درمیشیان، کارگردان فیلم «لانتوری» که به مساله اسیدپاشی می‌پردازد، همراه قربانیان در مجلس حاضر بود.

در جلسه مجلس، اسیدپاشی این‌گونه تعریف شد: «ریختن اسید یا سایر ترکیبات شیمیایی بر روی فرد، فرو بردن اعضای بدن در درون اسید و اعمالی نظیر آن. در صورتی که هر کس عمدا با پاشیدن اسید یا هرگونه ترکیبات شیمیایی با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس و عضو شود، در صورت مطالبه فرد آسیب دیده یا ولی دم به قصاص نفس یا عضو محکوم خواهد شد».

طی این تغییرات، دادگاه می‌تواند مرتکبین این جرم را به ۵ تا ۲۵ سال زندان محکوم کند. گفتنی است پیشتر این محکومیت ۲ تا ۵ سال بود. همچنین اگر حمله اسیدپاشی منجر به مرگ و یا تغییر شکل دائمی فرد قربانی شود، حکم دادگاه می تواند بیش از ۲۵ سال باشد.

این طرح برنامه‌های حمایتی از بزه دیدگان را هم در نظر گرفته است. در صورتیکه فرد مجرم برای پرداخت دیه در دسترس نباشد و یا قادر به پرداخت نباشد، دیه فرد قربانی با صلاحدید قاضی از صندوق بیت‌المال پرداخت خواهد شد.

بحث تشدید مجازات اسیدپاشی پس از حملات پیاپی اصفهان در سال ۹۳ مطرح شد که طی آن چهار زن آسیب جدی دیدند و عوامل آن حملات هنوز شناسایی نشده‌اند. این حملات موجی از هراس و احساس ناامنی را در جامعه ایجاد کرد.

دولت و کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس موافقت خود با تشدید قانون مجازات را اعلام کرده‌اند. با این حال این طرح مخالفانی نیز دارند. محمدعلی پورمختار، نماینده همدان از جمله اندک مخالفان این طرح بود. وی به ایرنا گفت: «این طرح به جامعه القا می‌کند که اسیدپاشی و ناامنی در جامعه وجود دارد و این امر در شرایط فعلی که مشکل جامعه این نیست، درست نیست».  

موافقان طرح نیز به موضوع مبهم بودن بحث قصاص اشاره کردند که فرد مجرم نمی‌تواند به همان اندازه‌ای که فرد قربانی آسیب دیده است، قصاص شود.

این جلسه همچنین با حواشی‌ای همراه بود. از جمله به گزارش ایسنا «زهرا سعیدی» نماینده مبارکه در مجلس خطاب به «مرضیه ابراهیمی» که در جریان اسیدپاشی‌های اصفهان نیمی از صورتش آسیب جدی دید، گفت: «شما از دست مجرم قسر در رفته‌ای و فقط یک طرف صورتت آسیب دیده است. تکلیف عامل اسید پاشی چه شد».

خانم ابراهیمی نیز در پاسخ به این نماینده گفت: «واقعا متأسفم که شما نماینده اصفهان هستید و نمی‌دانید عاملان حادثه اسیدپاشی اصفهان هنوز مشخص نشده‌اند و به من می‌گویید قسر در رفته‌ای».