حمله به سفارتخانه‌ها در ایران؛ عقیدتی یا سیاسی؟

جشن تولد ۲۵۰۰ یورویی ملکه الیزابت در تهران

حمله به سفارت بریتانیا در تهران، ۸ آذر ۱۳۹۰

علیرضا سلیمی، عضو فراکسیون اصولگرایان ولایی در مجلس شورای اسلامی ایران و نماینده محلات و دلیجان، وسط سخنرانی‌اش در مخالفت با کلیات یک لایحه در صحن علنی مجلس، ماجرایی تازه به راه انداخت.

لایحه موافقتنامه همکاری بین گمرک ایران و ویتنام در حال بررسی بود که سلیمی به برگزاری پارتی‌های مختلط در سفارت انگلیس اشاره کرد و گفت: «در کشور ما سفارتخانه‌ای پارتی مختلط برگزار می‌کند و هنرمند نماها شرکت می‌کنند و در ماه مبارک رمضان مشروب سرو می‌شود؛ جای تعجب دارد. وزارت امور خارجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید جلوی اینگونه هنجارشکنی‌ها را بگیرند».

سلیمی در سخنرانی روز دوشنبه (۲۰ خرداد) گفت: «انگلیسی‌ها در شرایط کنونی از هر ابزاری برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کنند، از این رو یک روز مراسم افطاری برگزار کرده و یک روز مهمانی‌های مختلط می‌گیرند».

علیرضا سلیمی همان نماینده‌ای است که گاف سال گذشته‌اش ورد زبان‌ها شد. صدای او حین سخنرانی همکارش، از میکروفون روشن شنیده شد که گفت: «این دختر خوشگلا رو به ما نشون بده!» تلاش مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز برای تحریف افکار عمومی از این ماجرا بی فایده بود.

اگرچه علی لاریجانی، رئیس مجلس دهم، به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دستور پیگیری این موضوع را داد، ولی این نخستین برخورد با سفارت انگلستان در ایران طی هفته جاری نبود.

چند روزی است ماجرای مراسم جشن تولد ملکه انگلستان در تهران خبرساز شده است. این جشن هر ساله در سفارت انگلستان در خیابان فردوسی برگزار می‌شود که شرکت‌های خصوصی انگلیسی در ایران حامی مالی آن می‌شدند. اما امسال با توجه به تحریم‌های آمریکا و هشدار دولت انگلستان به شرکت‌های خصوصی کشورش در ایران، به نظر می‌رسد سفارتخانه مذکور راه حلی تازه پیدا کرده بود که با استقبال سیاسیون روبرو نشد.

طی دعوتنامه‌ای که سفارتخانه انگلستان در تهران برای شرکت‌های خصوصی ایرانی ارسال کرده است، از آنان دعوت شده تا سقف ۲۵۰۰ یورو برای ورود بپردازند و ضمن حضور در جشن نود و سومین سالگرد تولد ملکه الیزابت دوم در سفارت انگلیس در ایران و صحبت با سفیر، از یک پایه تبلیغاتی برای تبلیغ محصولات خود استفاده کنند.

 

سید محمد حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره این اقدام به خبرگزاری محافظه‌کار فارس گفت: «متاسفانه سفارتخانه‌های اروپایی در کشور به جای مراودات سیاسی و توسعه روابط همه جانبه و حل مشکلات فی‌مابین و مقابله با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و انجام تعهدات آن‌ها در قبال جمهوری اسلامی، با هزینه و اعتبار جمهوری اسلامی و با استفاده از منابع شرکت‌های ایرانی، برای جشن تولد ملکه انگلیس کمک جمع‌آوری می‌کنند. این اقدام سفارت انگلیس در تهران حرکتی سخیف در سطح دیپلماسی تهران و لندن محسوب می‌شود».

نماینده ورامین و قرچک خاطرنشان کرد: «انگلیسی‌ها باید توضیح دهند چطور به خود اجازه می‌دهند در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران در شدیدترین تحریم‌های ظالمانه قرار دارد و انگلیسی‌ها هم بخشی از پازل غرب علیه تهران هستند از شرکت‌های ایرانی که در این تحریم‌ها متضرر شده‌اند برای برگزاری جشن تولد ملکه انگلیس کمک جمع‌آوری کند».

وی گفت: «وزارت امورخارجه باید عکس‌العمل جدی و قاطعانه نسبت به ایمیل سفارت انگلیس در تهران به شرکت‌های ایرانی و مداخله آن‌ها در امورات داخلی جمهوری اسلامی اتخاذ کند.»

از سوی دیگر، جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی، هم، با تاکید بر اینکه «نه وزارت خارجه سفارش کند و نه کسی داوطلب شود» گفت: «بنده به عنوان عضوی از خانه ملت که از این اقدام مطلع هستم، به ویژه به همکارانم که یک بار فریب نظر کارشناسان وزارت خارجه را خوردند و در محفلی که محفل گناه و معصیت بود شرکت کردند، هشدار می‌دهم در چنین مراسمی شرکت نکنند. عکس‌هایی که بنده از آن مراسم دیدم اگر روزی پخش و چهره این افراد در فضای مجازی معرفی شود فاجعه خواهد بود».

توصیه کارشناسان وزارت خارجه مبنی بر شرکت در مراسمی در سفارتخانه‌ها به برخورد و بازداشت تبدیل شده است.

طی عملیاتی در مهمانیِ یکی از سفارتخانه‌ها در تهران دو دیپلمات اروپایی در یک پارتی مختلط شبانه بازداشت شدند که به گفته خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، یکی از این دیپلمات‌ها، فیبی ایوانز، رایزن اقتصادی سفارت بریتانیا در تهران بود و دیگری، دیپلماتی از هلند.

احتمال اینکه این تغییر رویه به دلیل افزایش فعالیت‌های سفارتخانه‌ها در ایران باشد، وجود دارد؛ چندی پیش، سفارتخانه استرالیا در ایران میزبان جشنواره فیلم های ایرانی استرالیا بود. هرچند سفارتخانه‌ها به عنوان سفیران فرهنگی هر کشور، موظف به انجام امورات فرهنگی در کشور میزبان هستند، ولی باید دلایل دیگر آن را نیز در دگرگونی‌های مناسبات سیاسی روز و مذاکرات برجام دانست.